Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počelo Lovrenčevo 2014.

Predstavljena monografija dr. Ivice Goleca Povijest grada Petrinje (1240.-1592.- 2014.)

Petrinja - predstavljena monografija o povijesti grada Petrinje
Foto: Antun Petračić
1/5
01.08.2014.
u 23:50

Autor je dopunio, proširio i ojačao sadržaj u odnosu na svoju sličnu knjigu objavljenu u Zagrebu u prosincu 1993.

Deset dana Lovrenčeva u Petrinji 2014.,kojima se dočekuje 10. kolovoz, nebeski zaštitnik sv. Lovro i Dan grada, večeras su počeli predstavljanjem monografije dr. povijesnih znanosti Ivica Goleca (71) o povijesti rodnog grada, od stare Petrinje iz 1240. godine, novog naselja nastalog 1592. iz turske utvrde na utoku Petrinjčice u Kupu i kasnijeg života kroz stoljeća, sa zadnjim podacima do 1. srpnja ove godine. Veliko i opsežno izdanje na 650 stranica, s kojih je 150 ilustracija i dokumenata izloženo uoči promocije, objavili su ogranak Matice hrvatske u Petrinji i Zmajski stol u Sisku Družbe „Braća hrvatskog Zmaja.“ 

Autor je dopunio, proširio i ojačao sadržaj u odnosu na svoju sličnu knjigu objavljenu u Zagrebu u prosincu 1993. tijekom ratnog progonstva Petrinjaca iz svoje Petrinje. Novo povijesno djelo važno je ne samo za Petrinje nego i cijelu Hrvatsku, odreda su rekli, pohvalili i prepuno stručnih epiteta nabrojili predstavljači: predsjednik ogranka MH Petrinja Davor Salopek, profesori doktori s Filozofskog fakulteta u Zagrebu Hrvoje Petrić, Željko Holjevac, Mira Kolar – Dimitrijević i glavni urednik, tajnik ogranka MH Vladimir Krpan. Jednako oduševljenje izrazili su gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović, kojem je autor uručio prvi primjerak, pročelnik u Sisačko moslavačkoj županiji Ivan Lovreković, te akademik Stjepan Damjanović, novi predsjednik središnjice MH u Zagrebu.

– U ovom kao i u ostalih desetak mojih djela držao sam se latinske “sine ira et studio“ ( bez mržnje i naklonosti), a za nastavak knjige odlučio sam se jer se na petrinjskom obzorju nisu pojavili novi mlađi i poletni zaljubljenici u zanimljivu i ponekad tragičnu prošlost Petrinje- kazao je umirovljeni znanstveni savjetnik. Nepoznate, sada prvi puta objavljene podatke, „iskopao“ je u arhivima Beča, Budimpešte i Zagreba. Monografija enciklopedijskog formata večeras se naveliko kupovala, a spletom starih gradskih pučkih napjeva svečanom ugođaju pridonio je MVA Petrinjski slavulji iz HPD Slavulj, ove godine slavljenika sa 150 neprekidnih godina djelovanja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije