Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DANI SJEĆANJA

Petrinjci se cijeli ovaj mjesec podsjećaju na poginule branitelje i civile

Petrinja
Foto: Antun Petračić
1/5
15.09.2014.
u 21:58

Sutra će koračati kroz Petrinju u masovnoj spomen Koloni sjećanja, od župne crkve sv. Lovre do spomenika na Senjaku

Petrinjci se cijeli ovaj mjesec podsjećaju na poginule, umrle i nestale hrvatske branitelje, ubijene civile i razaranje grada u krvavom rujnu 1991. Za Dane sjećanja 1991. - 2014. sutra će se održati središnja manifestacija, a uoči 16. rujna danas su uz spomenike na mjestima masovnih grobnica u Glinskoj Poljani i po Petrinji položeni vijenci, cvijeće, svijeće i molilo, sa župnikom iz Gora don Paškom Glasnovićem.

– Sam me Bog spasio, ranjen sam ležao ispod ubijenog suborca, nakon više sati čekanja spustio se niz brdo i došao do naših dečki - o masakru 17 hrvatskih branitelja iz Petrinje i Siska 16. rujna 1991. kod Vile Gavrilović, danas se na mjestu tragedije s bolom i naporom sjećao Dražen Cerjak.

Sutra će koračati kroz Petrinju u masovnoj spomen Koloni sjećanja, od župne crkve sv. Lovre do spomenika na Senjaku, gdje će se održati komemoracija. Rat i događaji iz rovova, s prve crte obrane, sadržaji su 17 priča u zbirci Boje seoskog sladoleda, Bogdana Arnautovića, pjesnika, prozaiste, publiciste, novinara, urednika i nakladnika iz Siska. Knjiga je večeras prvi puta u javnosti predstavljena u Gradskoj knjižnici i čitaonici Petrinje, uz goste Božicu Vujić, Lidiju Dujić i Ludwiga Bauera.

– Za premijerno predstavljanje priča s bojišnice namjerno sam odabrao Petrinju jer je grad moga školovanja, sazrijevanja i pripadanja 12. petrinjskoj domobranskoj pukovniji - kazao je autor. Večerašnji gosti s triju strana, uz puno pohvala, Boje seoskog sladoleda oslikali su kao lirsku prozu.

>> Grad Petrinja protiv ostataka rata i posljedica četiri poplave

Komentara 1

19
1995josip
22:52 15.09.2014.

Krvavi rujan 1991. godine kada su srpski zločinci počinili brojne ratne zločine u Petrinji i okolnim selima ! Nitko od tih zločinaca nije odgovarao pred zakonom iako su ubili oko 600 civila i vojnika i to uglavnom zarobljene i ranjene i ranjene . Bilo je tu branitelja iz Petrinje , Siska , Zagreba , Rijeke , Koprivnice i brojnih drugih hrvatskih gradova i sela . Petrinja ima materijala pa i živih svedoka da se snimi film o tom tužnom vremenu kada se stvarala Hrvatska država . Za dane sjećanja u Petrinji treba i predsjednik i premijer hrvatske biti prisutni !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije