Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OPASNOST

Petrinja čeka vrh vodenog vala

Petrinja
Foto: Antun Petračić
1/5
15.09.2014.
u 19:15

Gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović stanje s vodom ocijenio je teškim, ali ne i kritičnim

Moćnu, mutnu, ogromnu masu vode ovo poslijepodne valja razlivena rijeka Kupa na području Grada Petrinje. Svaki sat vodostaj raste dva centimetra, oko 17 sati doznajemo od čuvara gradskog kupališta Željka Grčića-Beloga. U tome ljetnom zabavno-rekreacijskom prostoru sve je pod vodom, a u blizini na nasipu velika pumpa Hrvatskih voda iz Osijeka pretače 300 litara u sekundi i spašava od potopa Gupčevu i okolne ulice.

Kupa je poduprla pritoku Petrinjčicu i zaustavila njezin utok, pa od svakog novog centimetra strahuju Petrinjci uz Šetalište Kajeta Knežića, iako je nasip povišen s nekoliko redova vreća ojačanih plastičnom folijom. Kroz sustav kanalizacije voda nadire u podrume, prizemlja i garaže najbližih kuća uz dvije rijeke. Noć bez sna očekuje građane u odvojku Ulice Mile Wood, Reljkovićevoj, Mihanovićevoj, Srnakovoj i drugima na udaru podzemnih i zaobalnih voda. U selu Nebojan odsječeno je 12 napuštenih vikendica, u Maloj Gorici opkoljeno je više naseljenih domaćinstava u koja se čamcima dovozi pitka voda i hrana.

U Novoj Drenčini daleko u moru vode sedam članova obitelji Turković snalazi se vlastitim čamcem. U ovom selu dvije noći zečje nasipe postavljalo je 50 vojnika HV, a nakon njihova odlaska obranu su preuzeli mještani. Na dojavu o približavanju vrha vodnog vala i hitnih obveza gradskih dužnosnika poslijepodne je prekinuta radna sjednica Gradskog vijeća Petrinje. U njezinu aktualnom satu gradonačelnik Darinko Dumbović stanje s vodom ocijenio je teškim, ali ne i kritičnim, jer su obavljene sve prethodne operativno-tehničke pripreme.

– Od države do sada nismo dobili naknade ni za pet komaraca. Ako nam izravno novčano ne pomognu, tražit ćemo da garantiraju za kredit kojim ćemo pomoći poplavljenima, sanirati klizišta, popraviti oštećene ceste i putove i ostalu štetu iz dviju elementarnih nepogoda – rekao je D. Dumbović.

>> U Žažini svirale sirene za opću opasnost

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije