Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnik Jure Katić

Ovakva suradnja s proljećarima je neodrživa, Slunj treba nove izbore

slunj
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
28.11.2014.
u 16:11

Najviše nam smeta što ne polaze od sebe. Povećavali bi komunalni doprinos, što je novi namet za građane, u trenutku kada se zapošljava vozač/domar- odgovara predsjednica vijeća Marina Mrkonja

Ovakav način suradnje s proljećarima je neodrživ. Za Slunj je bolje da se raspišu novi izbori. Kao gradonačelnik imam potporu jer su mnogi vidjeli da se nešto počelo raditi. Međutim, oni samo idu kontru, a to sve radi ‘njihov’ gradonačelnik (op.a. Željko Rendulić), koji okuplja i njih i SDP.

Da su to normalni amandmani ja bih ih prihvatio, ali skidaju po 50 kuna, a smeta im i što sam zaposlio vozača- poručuje prvi čovjek Slunja Jure Katić, nakon povlačenja proračuna za 2015.

Bez povećanja doprinosa

Na to se odlučio nakon što je Klub vijećnika kandidacijske liste grupe birača “Proljeće” predložilo 17 amandmana. Kako se prihodi grada smanjuju za 34 posto smatraju da stavke za plaće i doprinose ne bi trebale rasti.

Više bi novca dali za školstvo i kulturu, a pomoć za novorođene povećali sa 60.000 na 149.971 kunu. No, osim proračuna nisu prošle niti izmjene Odluke o komunalnom doprinosu od kojeg je Grad zaradio svega 80.000 kuna.

I dok su gradonačelnik i HDZ objašnjavali da će povećanje doprinosa, iz kojeg mogu financirati i projektnu dokumentaciju, pogoditi samo one koji grade nove objekte, ostali su smatrali da je to novi nepotrebni teret za građane. U takvom omjeru snaga u kojem ne prolaze gradonačelnikove ideje, Katić kaže da je nemoguće raditi.

– Ozbiljni su ljudi i neće odustati od svojih zahtjeva, a niti ja ne planiram mijenjati proračun. Plaće su dva puta smanjivane za 10 posto, troškovi reprezentacije ‘kresani’ su sa 60 na 50.000. Do kraja godine planira se desetak novih projekata i to je njihov problem.

Još ću jednom ponuditi proračun, a ako ne prođe, ići ćemo na privremeno financiranje, pa izbore- odlučan je Katić.

Predsjednica Gradskog vijeća i članica Proljeća odgovara da ne kontriraju, nego nastoje život u Slunju učiniti boljim.

– Najviše nam smeta što ne polaze od sebe. Povećavali bi komunalni doprinos, što je novi namet za građane, u trenutku kada se zapošljava vozač/domar. On nije neophodan.

Za vrijeme kampanje za gradonačelnika svaka od stranaka govorila je o smanjenju doprinosa na kunu. Nije vrijeme za to. Bez obzira što gradonačelnik govori o uštedama, brojke pokazuju da se za plaće izdvaja više- podsjeća Marina Mrkonja.

Nada se da će ih pozvati na razgovor i poručuje da bi svi trebali biti kreatori proračuna.Govori se o realnom proračunu od osam milijuna kuna ‘napuhanom’ na dvadeset, a nema nikakvih ušteda. Svi naši amandmani su argumentirani.

Međutim, komunikacija je dvosmjerna i teško ide. Nitko od nas nije političar, zastupamo ljude čiji se glas ‘ne čuje’, one koji su nas izabrali. Ne rušimo proračun, ali treba biti realan, želimo nešto promijeniti - dodaje Mrkonje.

O novim izborima ne razmišljaju.

Ukazali što nije dobro

–Uskoro će biti sazvana nova sjednica vijeća. Rekli smo i ukazali na ono što nije dobro. Sada ćemo vidjeti koliko je gradonačelnik spreman za dogovor- dodaje predsjednica slunjskog vijeća.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije