Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 120
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oživljavanje sela

Otvoreno Spomen obilježje i cesta u Maloj Solini

sisak
Foto: Tadija Odić
1/8
29.09.2014.
u 09:30

Začuđen sam što cesta već ranije nije asfaltirana. Do kraja mandata cestu ćemo asfaltirati do drugoga kraja u Pokupskoj Slatini i spoja sa Zagrebačkom županijom –obećao je Zdenko Vahovac

Veliki dan za raseljene seljane i žitelja okolnih mjesta dogodilo se u Maloj Solini ,seocetu u brdima između rijeka Gline i Kupe na području Grada Gline ,na otkrivanju Spomen obilježja seljanima stradalim u Domovinskom ratu i od 1941 do 1945 godine ,kojim su odali počast svojim žrtvama i svečanom otvaranju novoasfaltirane dionice puta koji selo spaja sa svijetom i otvara mogućnosti za povratak i oživljavanje sela. Biskup sisački Vlado Košić je blagoslovio cestu i Spomen obilježje te predvodio misno slavlje u koncelebraciji nekada mjesnog župnika a sada upravitelja svećeničkog doma Sv Josipa u Zagrebu Juraja Jerejića, župnika Ivice Mađera i fra Jure Stipića župnika u Viduševcu, na otvorenom,u sjeni u Domovinskom ratu razrušene župne crkve Ranjenog Isusa.. Asfaltiranu dionicu,do sada makadamske, ceste dugu 3 kilometra i široku 4 metra vrijednu 1,5 milijuna kuna, presijecanjem vrpce predali su na uporabu sisačko-moslavački dožupani Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil, predsjednik Županijske skupštine Željko Soldo i ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Marjanović.

Začuđen sam što cesta već ranije nije asfaltirana. Do kraja mandata cestu ćemo asfaltirati do drugoga kraja u Pokupskoj Slatini i spoja sa Zagrebačkom županijom –obećao je Zdenko Vahovac. Spomen obilježje su otkrili Elvis Dujmić,predsjednik Zavičajnog kluba Mala Solina i sin poginulog branitelja čije ime isklesano na spomeniku i Nikola Babić sumještanin su uz pomoć Vlade Marića izaslanika predsjednika RH Ive Josipovića. Dijelimo europske vrijednosti zaštite ljudskih prava i promicanja kulture sjećanja jer vrata prošlosti trebaju uvijek ostati otvorena da nas podsjećaju na naše dužnosti i obveze-rekao je Ivan Grujić izaslanik Ministra branitelja. Spomen obilježje podigli smo svojim radom i novcima uz pomoć Grada Gline,županije i Ministarstva branitelja. Na njemu je 106 imena među, 36 civila i branitelja nastradalih u Domovinskom ratu i svih 70 seljana nastradalih u vremenu od 1941 do 1945 godine bez ikakvog ideološkog razvrstavanja. U domovinskom ratu ,koncem rujna 1991. godine stradalo je 30 civila na kućnom pragu od kojih je najstarija Jaga Panežić 92 godina. Još tragamo za 13 seljana. Preživjeli su se rasuli diljem Hrvatske i svijeta. Asfaltirana cesta je uvjet za povratak, gospodarski razvitak i oživljavanje ovoga kraja- rekao je Elvis Dujmić predsjednik Zavičajnog kluba Mala Solina.

Veliki dan za raseljene seljane i žitelja okolnih mjesta dogodilo se u Maloj Solini ,seocetu u brdima između rijeka Gline i Kupe na području Grada Gline ,na otkrivanju Spomen obilježja seljanima stradalim u Domovinskom ratu i od 1941 do 1945 godine ,kojim su odali počast svojim žrtvama i svečanom otvaranju novoasfaltirane dionice puta koji selo spaja sa svijetom i otvara mogućnosti za povratak i oživljavanje sela. Biskup sisački Vlado Košić je blagoslovio cestu i Spomen obilježje te predvodio misno slavlje u koncelebraciji nekada mjesnog župnika a sada upravitelja svećeničkog doma Sv Josipa u Zagrebu Juraja Jerejića, župnika Ivice Mađera i fra Jure Stipića župnika u Viduševcu, na otvorenom,u sjeni u Domovinskom ratu razrušene župne crkve Ranjenog Isusa.. Asfaltiranu dionicu,do sada makadamske, ceste dugu 3 kilometra i široku 4 metra vrijednu 1,5 milijuna kuna, presijecanjem vrpce predali su na uporabu sisačko-moslavački dožupani Zdenko Vahovec i Ivan Nekvapil, predsjednik Županijske skupštine Željko Soldo i ravnatelj Županijske uprave za ceste Željko Marjanović. Začuđen sam što cesta već ranije nije asfaltirana. Do kraja mandata cestu ćemo asfaltirati do drugoga kraja u Pokupskoj Slatini i spoja sa Zagrebačkom županijom –obećao je Zdenko Vahovac.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije