Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 137
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sisačko-moslavačka županija spremna

Opremu za odvojeno sakupljanje otpada sufinancira Fond

Sisačka Goričica ima reciklažno dvorište
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
23.07.2014.
u 12:30

Ako se zakon ne primjeni lokalna uprava platit će i do 300.000 kuna

Gradovi i općine u Sisačko-moslavačkoj županiji spremni su za primjenu zakonskih propisa o odvojenom prikupljanju papira, metala, stakla, plastike, tekstila te problematičnog i glomaznog otpada, s kojima se kreće sutra.

Zeleni otoci spremni

Zeleni otoci sa spremnicima za razni otpad postavljeni su u većini mjesta. Otpad prikupljen na “otocima” sisačko Gospodarnje otpadom šalje ovlaštenim oporabiteljima na daljnje zbrinjavanje.

– Tako povećavamo količinu recikliranog te smanjujemo količinu otpada koje vozimo na odlagalište – ističe direktorica Sandra Divjakinja. Reciklažno dvorište postoji na odlagalištu Goričica, a Grad je Fondu za zaštitu okoliša uputio zahtjev za financiranjem projektne dokumentacije za izgradnju još jednog, bliže centru grada. Iz Fonda će Sisak dobiti i 40 posto iznosa za nabavku opreme za još 18 zelenih otoka te 600 minikompostera za kućanstva, no Grad još nema definiran način postupanja i obrade biootpada. Sufinanciranje nabavke biokompostera za užu urbanu zonu od Fonda očekuje i Grad Glina, a od Ministarstva zaštite okoliša čekaju ocjenu o potrebi izgradnje reciklažnog dvorišta, nakon čega kreću u izradu dokumentacije.

Od vrata do vrata po papir

Eko Moslavina prikuplja otpad s područja Kutine, Velike Ludine i Popovače, a njen čelnik Slavko Sokol ističe da, što se tiče biootpada, na ovom području odavno već postoji kultura izdvajanja biorazgradivog otpada za proizvodnju gnojiva i komposta za vlastite potrebe. Trenutno istražuju koliko je potrebno biokompostera za građane u urbanoj zoni, a kompostana, kao i sortirnica, planirane su u okviru reciklažnog dvorišta, na čijoj se izgradnji intenzivno radi. Eko Moslavina papir prikuplja po modelu “ od vrata do vrata”, a mjesečno na 10.000 adresa dostavljaju vrećice za tu svrhu. Na isti način papir skupljaju i u Lipovljanima, a mještanima će biti podijeljene vrećice za prikupljanje plastičnog otpada. Zasada se prikupljanje vrši na poziv, dok se ne zatvori financijska konstrukcija za izgradnju reciklažnog dvorišta, za kojega imaju dozvolu za građenje. Načelnik Mario Ribar ističe da čekaju sufinanciranje od Fonda za zaštitu okoliša. Inače, ukoliko se zakon ne počne primjenjivati u roku, kazne za lokalnu upravu iznose od 100.000 do 300.000 kuna.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije