Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 24
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pripreme za školu

Općina Barilović jedini osigurava besplatne knjige osnovcima

knjige
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
28.08.2014.
u 14:12

SDP smatra da Karlovac može osigurati knjige svim osnovcima na karlovačkom području za što bi trebalo šest do sedam milijuna kuna

Oko 140 osnovaca od prvog do osmog razreda u Bariloviću i ove će godine dobiti besplatne udžbenike. Za to se pobrinula Općina, koja je u proračunu za to osigurala 150.000 kuna. Školarci iz tog kraja ne moraju brinuti niti za prijevoz.

Jednokratna pomoć

Sve što ne plate Županija i Ministarstvo ‘pokrit’ će Općina. To je jedini svijetli primjer u Karlovačkoj županiji gdje roditelji ne moraju brinuti o cijenama knjiga i prijevoza. Svi ostali gradovi i općine, osim Ozlja i Karlovca, nisu predvidjeli novac za sufinanciranje udžbenika.

U Gradu Ogulinu postoji mogućnost da obitelji zatraže jednokratnu novčanu pomoć za kupnju udžbenika. To je moguće i u drugim sredinama. Ozalj, pak priprema odluku po kojoj će svaka obitelj s cenzusom od 1.100 do 1.500 kuna po članu obitelji moći računati na sufinanciranje polovice cijene udžbenika za osnovce.

Ozalj će im isplatiti 300 kuna za učenike od 1. do 3. razreda, 400 kuna za četvrte razrede, 700 kuna za 5. i 6., 800 kuna za komplet udžbenika za sedmaše i osmaše. O tome će obavijestiti škole. Roditelji će udžbenika moći jeftinije nabaviti i na razmjeni koju idućega tjedna u Ozlju organiziraju Društvo naša djeca i Crveni križ.

– Grad Karlovac subvencionira udžbenike za djecu iz socijalno ugroženih obitelji, i to u iznosu 50 posto cijene osnovnog paketa knjiga. Riječ je o oko 400 učenika za što je u proračunu osigurano 200.000 kuna – kaže Katarina Matasić, glasnogovornica Grada.

No, SDP smatra da Grad sa stabilnim proračunom mora platiti knjige svim osnovcima na karlovačkom području. Izračunali su da bi to stajalo između šest i sedam milijuna kuna i zalagat će se da to uđe u proračun za iduću školsku godinu.

Potpore ministarstva

Centar za socijalnu skrb ove godine, sukladno zakonskoj odredbi, neće sufinancirati udžbenika za svoje korisnike. Podatke o korisnicima prosljeđuju Ministarstvu znanosti koje bi trebalo preuzeti isplatu subvencija.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije