Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Karlovačka Strategija

Obnoviti Zvijezdu i ucrtati grad na kulturnoj karti EU

zvijezda
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
23.10.2014.
u 15:26

Treći ste grad u Hrvatskoj koji je shvatio da je kultura okosnica razvoja, pokušajmo ovaj dokument sada pretočiti u stvarnost- rekao je autor Jadran Antolović

Treći ste grad u Hrvatskoj koji je shvatio da je kultura okosnica razvoja. Pokušajmo sada taj dokument pretočiti u stvarnost. Autori ste svi vi, ja sam samo koordinator. Ne želim se time odreći odgovornosti, nego ukazati na kvalitetu zajedničke suradnje – poručio je Jadran Antolović na predstavljanju Strategije kulturnog razvoja Grada Karlovca u Gradskom muzeju.

Regionalno središte

Temeljni dokument u kojem je težište stavljeno i na obnovu karlovačke Zvijezde, vrijedit će sljedećih deset godina.

–Naš grad ima bogatu povijest i baštinu, potencijale, kulturne ustanove, raznovrsne udruge, program... No, želimo bogatiji i kvalitetniji život grada, da Karlovac bude regionalno kulturno središte i pozicionirano na kulturnoj karti Europe.

Strateški ciljevi utvrđeni su u području očuvanja i revitalizacije kulturne baštine, razvoja i unapređenja kulturne infrastrukture, poticanja umjetničkog i kulturnog stvaralaštva i razvoja poduzetništva u kulturi, razvoja kulturnog brenda te suradnje i partnerstva na nacionalnoj i međunarodnoj razini.

Na tih pet strateških ciljeva temeljit ćemo razvoj karlovačke kulturne mreže, a nadamo se u budućnosti i klastera- napomenula je savjetnica za kulturu Irena Šegavić Čulig. Dodaje da bi obvezne članice Klastera bile sve gradske kulturne ustanove, dok bi svi ostali sudionici u kulturi grada dobrovoljno pristupali u članstvo.

Kao prioriteti u desetogodišnjem razdoblju su projekti obnove i revitalizacije Zvijezde kao najvažnijeg dijela urbanističke kulturno-povijesne cjeline Karlovca, revitalizacija Starog grada Dubovca, pretvaranje arheoloških lokaliteta u arheološke parkove, obnova i revitalizacija drugih dobara.

Tako je Strategijom utvrđeno da se, uvažavajući povijesni i kulturološki značaj Zvijezde treba založiti za pristup obnovi i revitalizaciji po metodologiji UNESC-ove konvencije o zaštiti svjetske kulturne i prirodne baštine.

Bez alibija

– Živimo u gradu bogate kulturne tradicije, imamo veliku kulturnu živost, ali nam je nedostajao dokument koji će sve to koordinirati. Svjesni smo gospdoarskih (ne)prilika, ali niti jedna situacija ne smije biti alibi da zanemarimo kulturu- poručio je dogradonačelnik Dubravko Delić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije