Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zbrajaju štete

Obitelj Šimičak drugi put poplavljena, noć proveli na katu kuće

mostanje
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
1/3
16.09.2014.
u 14:55

Sve nam je uništeno, iz podova i zidova vlaga će izbijati do proljeća - kaže Ivanka Šimičak, dok obitelj Juraić ponovno mora mijenjati čitav namještaj

Ne znam što bih prvo čistila. Ovo je nevjerojatno, nikada se nije dogodilo da smo bili poplavljeni, a ove godine već drugi puta. Sve je opet uništeno! Iz podova i zidova će vlaga i voda izbijati mjesecima, do proljeća - kazala je Ivanka Šimičak iz Mostanja.

Premala odšteta

Njena je obitelj, zbog pola metra vode u kući, noć na nedjelju provela na katu kuće. Sličnu sudbinu doživjele su brojne obitelji na karlovačkom području, nakon druge ovogodišnje poplave. Sirene su u ponedjeljak u deset sati označile kraj opće opasnosti.

No, za sve mjerodavne službe, kao i stanovnike nema predaha. Slijedi sanacija šteta i priprema projekata, koji bi ubuduće trebali spriječiti poplave. I. Šimičak napominje da su nakon one u proljeće dobili od Grada oko 3000 kuna odštete, ali da su znatno više uložili da bi sanirali štete.

– Ne znam ima li to veze, ali od kada su radili kanalizaciju, nama vode dolaze i s glavne ceste u kuću. K tome, niti odvodni kanali se ne održavaju - priča nam Ivanka. Obitelj Juraić, te druge obitelji iz Logorište, gdje je u neke kuće ušlo i metar i pol vode, također drugi puta čisti prizemlje kuće.

– Nakon proljeća, kada nam je i namještaj strunuo, kupili smo novi i sada opet isto. Nikada nismo doživjeli ove strahote - pričaju. Isto je i u Pokupskoj dolini. Mještani iz Rečice, Šišljavića, Koritinje, Pokupske blatnice i drugih naselja, koja su u veljači stradala u velikoj poplavi, opet su odsječeni od svijeta jer se Kupa tu sporo povlači.

Mještani nisu mogli na posao, niti djeca u školu, a očekuju da će u vodi biti još danima. Zbog velikih šteta na stambenim, gospodarskim i objektima komunalne infrastrukture na zahtjev gradonačelnika Damira Jelića, karlovački župan Ivan Vučić za područje grada proglasio je elementarnu nepogodu.

Svi bi isušivače

Time se Povjerenstvo za procjenu šteta obvezuje izraditi ih u najkraćem roku. A stanovnici u ovom trenutku najviše traže isušivače zbog čega svi zovu Gradsko društo Crvenog križa.

Ravnateljica Branka Hastor poručuje da će svi doći na red. Kroz prihvatni centar u dvorani OŠ Grabrik prošlo je tek 15-ak osoba. No, i dalje će ostati u pripravnosti, iako je svima prioritet da se poplavljeni što prije vrate kućama.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije