Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STRUGA BANSKA

Obilježena 23. godišnjica herojske pogibije hrvatskih policajaca

Struga Banska
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
1/9
26.07.2014.
u 13:39

Policajci su 26. srpnja 1991. godine dali svoje živote u obrani Domovine

U organizaciji Ministarstva unutarnjih poslova i Policijske uprave sisačko-moslavačke u Strugi Banskoj obilježena je 23. godišnjica pogibije desetorice hrvatskih policajaca koji su 26. srpnja 1991. godine dali svoje živote u obrani Domovine.  

Braneći mještane i civile dvorskog Pounja poginula su toga dana desetorica pripadnika  Ministarstva unutarnjih poslova RH - dvojica pripadnika PU sisačko-moslavačke: Mile Blažević-Čađo i Mile Pušić te osmorica pripadnika PU zagrebačke: Davor Vukas, Branko Vuk, Ivica Perić, Žarko Gundić, Željko Filipović, Mladen Halapa, Zoran Šaronja i Goran Fadljević.  

Pripadnici policije tzv. SAO Krajine i teritorijalne obrane Dvor  26. srpnja 1991. godine otpočeli su planiranu akciju "Žaoka" na pounjska sela općine Dvor: Struga Banska, Unčane, Golubovac, Divuša, Kozibrod, Kuljane i Zamlača. Nakon minobacačkih napada od 10 sati toga dana krenula je i pješadija koja je ispred sebe tjerala zarobljene civile kao živi štit zbog čega su se hrvatski policajci i branitelji povlačili sve do sela Struga Banska.  

Na ulazu u to selo uslijedio je herojski čin pričuvnog policajaca iz tog sela Mile Blaževića zvanog Čađo i prometnog policajca iz Dugog Sela Željka Filipovića, koji su žrtvovali vlastite živote kako bi uništili oklopljeni kamion s dva protuavionska topa ispred kojega se kretao „živi štit“. Mile Blažević Čađo, koji je tog trena bio na straži u rovu iza zida, izašao je, zagazio na vojni transporter, rekao sumještanima u „živom štitu“ da legnu i bacio bombe. U tom trenutku agresor je počeo pucati po njemu, a budući da je bio opasan eksplozivom sve je eksplodiralo. Obojica su poginuli, ali je i neprijatelj pretrpio teške gubitke čime je i prekinut napad na Pounje. Ubrzo je stigla JNA s tenkovima čime je omogućeno izvlačenje civila kojih je u napadu poginulo do tada devet.  

Uz članove obitelji poginulih na obljetnici su bili i zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, vojni ordinarij u Republici Hrvatskoj mons. Juraj Jezerinac, biskup sisački mons. dr. Vlado Košić, te predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko.

>> Dva desetljeća od herojske smrti policajca Mile Blaževića – Čađe

Komentara 4

DU
Deleted user
22:27 26.07.2014.

neka im je vječita slava i mir gdje svi idemo... nećemo Vas zaboraviti

DU
Deleted user
01:20 27.07.2014.

Gdje su tzv.nevladine udruge koje ''za svoj rad'' troše desetke milijona kuna, Hrvatske sirotinje.

DU
Deleted user
01:30 27.07.2014.

Nadam se da će Srpsko narodno vijeće na čelu sa svojim dobro plaćenim predstavnici od strane RH pripomoći sa saznanjima u otkrivanju i procesuiranju počinitelja, da se konačno nakon 23 godine sazna tko je zapovjedio i tko je bio egzekutorr nad Hrvatskim policajcima ili ako ništa drugo nad nevinim civilima koji su ubijani po cesti i kućama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije