Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vrata u Europu

Novigrad dobio ulaz na autocestu, a Slovenci najkraći put do mora

novigrad1
Kristina Štedul Fabac/Pixsell
29.06.2012.
u 12:08

Drugi je dio projekta spoj s Dugom Resom i za to je već izdana dozvola, a Sovenci već grade ceste do Jurovskog Broda i Novigrada

Bez velike pompe i mnogobrojnih državnih dužnosnika za promet je svečano otvoreno autocestovno čvorište Novigrad nedaleko od Karlovca. Na ovaj projekt utrošeno je 90 milijuna kuna.

Pomoćnik ministra prometa Zdenko Antešić, koji je otvorio čvorište, naglasio je da njegova stvarna vrijednost znatno premašuje taj iznos, jer podiže kvalitetu života ljudi na prostoru koji mu gravitiraju, ali i u susjednim zemljama. Tako je na svečano otvaranje stigla i Renata Brunskole, potpredsjednica slovenskog parlamenta.

 Susjedima zasjalo sunce

 – Kada smo ovdje polagali kamen temeljac, bilo je jako hladno. Danas je zasjelo sunce, i to ne samo za Hrvatsku nego i za Sloveniju. Ponosna sam što sam se još kao gradonačelnica Metlike zauzimala za ovaj projekt i na tome puno zahvaljujem kolegama u Hrvatskoj koji su surađivali na ostvarenju.

Čvorište Novigrad danas je najkraća veza ne samo Slovenije nego i središnje Europe s Jadranom – zaključila je Brunskole. Čvorište i spojne ceste zapravo su nastavak slovenske treće razvojne osi koja vodi od austrijske granice preko Ljubljane i Bele Krajne do hrvatske granice u Jurovskom Brodu. Na toj osi Slovenci već intenzivno moderniziraju prometnice.

 Drugi je dio ovog projekta spoj Novigrada s Dugom Resom, čime bi se autocesta spojila i na prometne pravce koji vode prema BiH. Tako će ovaj čvor donijeti najviše koristi Slovencima i državljanima BiH, ali istovremeno čitav okolni hrvatski prostor učiniti strateški iznimno važnim. Po riječima Mire Škrgatića, člana uprave Autoceste Rijeka – Zagreb, građevinska dozvola za taj dio projekta, vrijedan oko stotinu milijuna kuna, već je izdana.

 Zadovoljni u Netretiću

 – Dugo smo, još od otvaranja autoceste, čekali gradnju čvorišta u Novigradu. Danas, kad je ono pušteno u promet, mogu reći da sam iznimno zadovoljan njegovim dovršetkom. Za nas ima značenje vrata koja vode u Europu. Očekujem kako će koristi, koju će imati ne samo Netretić nego i mnoge druge, pogotovo susjedne općine, biti nemjerljiv – rekao je načelnik općine Netretić Ivica Gračan.

Ključne riječi

Komentara 1

MU
mudri1
11:43 30.06.2012.

koliko vidim nekima čelnicima nije bilo nešto na mjesto kada nisu ovo bolje popratili sa STANOVNOŠTVOM OVOG KRAJA .Mislim da je više slovenska strana znala nego naša .Neka se ponize sa sobom a ne sa poštenim ljudima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije