Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
divlje životinje

Noćno klanje janjadi i ovaca u selu Klinac u Banovini

zaklana janjad (1)
Foto: Antun Petračić/VLM
1/5
27.05.2012.
u 13:13

Životinje su ugušene ugrizima u vrat, na svima su vidljivi krvavi tragovi, nekoliko je nagriženo, a nekima pojedene iznutrice

Po svome velikom ograđenom pašnjaku u selu Klinac na području Petrinje u nedjelju ujutro Nikola Zmijanjac (60) našao je mrtvih šest janjaca i jednu ovcu. Ugušeni su ugrizima u vrat, na svima su vidljivi krvavi tragovi, nekoliko je nagriženo, a nekima pojedena iznutrica.

- Po noći nisam ništa čuo, zapanjio sam se vidjevši ovo u jutarnjem obilasku stada od 22 ovce i ovna. Njima se bavim od 2000. godine, ali ovakav masakr nikada nisam doživio. Stado su napali ili vuk ili čagalj, slična klanja već su se desila u okolnim banovinskim selima Moštanici, Dejanovićima i Miočinovićima - obilazeći lešine po cijelom travnjaku pričao nam je očajni vlasnik.

Janjad je jedini prihod doratnog radnika tvornice Finel u Petrinji i samca koji živi u brdovitom šumovitom selu na obroncima Zrinske gore. Četveromjesečne mlade janjce dobro je uhranio i pripremio za prodaju po 700 kuna po komadu.

- U velikom sam trajnom financijskom gubitku, izgubio sam zaradu i trećinu stada, teško ću se novčano oporaviti. Ne znam kako će se smiriti ostatak preplašenih životinja i koliko ih je još nagriženo. Među janjićimam na pašnjaku vidio sam jednu krvavu ovcu s ozlijeđenom nogom. Ne znam hoću li morati platiti odvoz lešina i sanaciju terena? - u nedjelju prijepodne dvojio je zabrinuti Zmijanjac.

Krvavim noćnim događajem zatečeni su i njegovi susjedi. Bosiljka Požar i sinovi Slobodan i Milorad kažu kako su sinoć oko 22 sata njihovi psi dugo i jako uznemireno lajali, Joco Coklin odmah ujutro pomogao je dojaviti događaj policiji, a 77-godišnja Zorka Rakasović kaže kako u svome selu ne pamti ovakav napad nepoznatih divljih životinja.

Za nadoknadu štete Zmijanjac će se obratiti Lovačkoj udruzi Lještarka u Jabukovcu, zakupcu lovno- gospodarskog područja. Higijeničar Grada Petrinje Robert Šubić u podne je bio u Klincu i sutra će izvijestiti veterinarskog inspektora, koji će odlučiti o načinu zbrinjavanja lešina ovaca.

Ključne riječi

Komentara 6

SV
sveznalica100
20:32 27.05.2012.

Tamo vuk postaje domaća životinja , ali on je pod zaštitom, a što je najsmješnije (ili najtužnije) nema ga upisanog u lovno gospodarske osnove ni jedne lovačke udruge, pa ga se stoga službeno ne može niti odstrijeliti. Zanima me čiji je interes da cijelo to područje postane veliko lovište u kojem će običnim smrtnicima biti zabranjen pristup, dok će privatni lovozakupnici mlatiti lovu od stranaca. Ili je možda cilj potjerati i ono malo stanovništva što je preostalo kako bi taj prekrasni i prirodnim resursima bogat kraj postao smetlište RH.

IS
istima
13:50 27.05.2012.

Noću ovce moraju biti na sigurnom.... i zbog vuka i zbog \'ajduka\'

MO
mozel
15:19 27.05.2012.

Napravite sacekusu i ustrijelite uljeza.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije