Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Propali kapital

Napušteno čak 75 područnih škola u Karlovačkoj županiji

skola
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
02.10.2014.
u 12:28

Od 75 objekata čak 33 je u društvenom ili vlasništvu Hrvatske ili se još uvijek vode kao općenarodna imovina

Na području Karlovačke županije je čak 75 objekata područnih škola koje su izvan funkcije. Kako je dio tih škola imao i sportske dvorane, stambene prostore i druge prateće zgrade riječ je o znatno većem broju objekata koji su uglavnom u vrlo lošem stanju, a neki od njih već su i devastirani.

U Kamenskom dom za starije

Ipak, riječ je o iznimnom potencijalu, jer uz mnogo objekata s nekadašnjim školskim zgradama idu i okolne zemljišne parcele.

Iz analize stanja koji su sačinili u županijskom Odjelu za prosvjetu vidljivo je da se većina napuštenih škola nalazi na ruralnim prostorima županije, a to ih je više što je lokacija udaljenija od središta županije.

Tako se u sastavu škola u Cetingradu i Josipdolu nalazi po sedam napuštenih zgrada, a u ogulinskoj Ivane Brlić Mažuranić i Eugena Kvaternika u Rakovici po osam. Najviše, čak deset, napuštenih škola je u Slunju. Poseban problem vezan uz ove objekte je njihovo još uvijek prilično zamršeno vlasništvo. Od 75 objekata čak 33 je u društvenom ili vlasništvu RH ili se još uvijek vode kao općenarodna imovina.

Njima treba pridodati i 13 škola koje se nalaze na prostoru bez zemljišnih knjiga, pet ih ima nejasno vlasništvo, a gotovo nevjerojatno je da su tri objekta još uvijek u privatnom vlasništvu.

Vlasništvo je sigurno jedan od glavnih problema što ti objekti ne nalaze novog vlasnika ili korisnika. Zato propadaju. Prema županijskoj statistici više od polovine objekata je značajno oštečeno ili devastirano, te nisu pogodni za korištenje.

Tek 29 posto nekad područnih škola je u boljem stanju. Neznatan je broj uređen, kao u Krnjaku gdje zgradu područne škole koriste lokalne udruge. Jedan od rijetkih objekata koji će naći novu svrhu je i stara škola u Kamenskom.

Privatnom inicijativom doktora Amirudina Talakića tamo se planira otvoriti dom za starije.

–Iako ‘u glavi’ imamo definiran cijeli projekt još uvijek treba obaviti dosta posla vezanog za projektiranje. Zasad mogu reći kako se prvotna ideja doma za starije malo približila potrebama zajednice.

Tako će nova zgrada uključivati i sadržaje otvorenog tipa, poput bezenskog dijela i poliklinike – rekao je Talakić najavivši prve radove početkom iduće godine.

Problem za investitore

- Interes za nekadašnje školske objekte koji se više ne koriste postoji, i to čak vrlo širok. Ipak, kad se nađete pred problemom da vlasništvo nad tom zgradom ima dvadesetak osoba, mnogi od njih u Americi ili Kanadi, ili pak pokojni, svaki investitor se nađe pred ogromnim problemima.

Mi smo proveli već jedan projekt u suradnji s UNDP-om, no neki objekti na kojima smo radili nemaju čak ni nacrta – rekao je Željko Šančić, županijski pročelnik za prosvjetu, kulturu, tehničku kulturu, sport i informiranje.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije