Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 32
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vozni red

Načelnik Kamanja: Vlak iz Karlovca ne smiju ukinuti

pruga
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
15.04.2014.
u 11:36

‘Na ledu’ su i linije iz Ozlja za Karlovac, te iz Ogulina za Rijeku koju prosječno koristi 17 putnika, najviše među sporne četiri linije

Ukoliko se ostvare najave iz HŽ putničkog prometa, u tjednu nakon Uskrsnih blagdana Karlovačka bi županija mogla ostati bez četiri linije.

Vlak za dva putnika

Više ne bi vozio vlak na relaciji Ozalj - Karlovac koji polazi u 4.51 sat i kojim se prosječno vozi šest putnika, pa gubitak iznosi 160.000 kuna. Vlak Karlovac - Bubnjarci kojim se prosječno vozi 10 putnika i koji polazi u 18.20 sati, te natrag iz Bubnjaraca u Kamanju za Karlovac koji kreće u 19.20 i kojeg dnevno koriste tek dva putnika, donose ukupni gubitak od 113.000 kuna.

Na popisu HŽ putničkog prometa je i vlak koji svakoga dana u 19.45 kreće iz Ogulina prema Rijeci. Ima prosječno 17 putnika, a HŽ je na toj liniji izračunao najveći gubitak od sporne četiri liniji u iznosu od 1,29 milijuna kuna.

– Razgovarat ćemo s nadležnima u HŽ-u kako do ukidanja linije koja povezuje Bubnjarce i Karlovac ne bi došlo. To je jedina veza starijim ljudima i srednjoškolcima s Karlovcem, u to vrijeme autobusnih linija nema, pa je prijevoz, osim vlakom, moguć samo automobilima.

Taj nam je vlak važan jer je i jedina poveznica s okolnim mjestima, poput Žakanja. Naime, nema logike da ukidaju tu liniju, dok s druge strane HŽ ulaže milijune kako bi obnovili tu željezničku prugu koja je dio međunarodnog željezničkog prijevoza od Karlovca do Slovenije - kaže Damir Mateljan, načelnik općine Kamanje i saborski zastupnik SDP-a.

Modernizacija linije

Tvrdnja HŽ-a da su linije neisplative jer se njima vozi premalo putnika, Mateljan smatra krivim.

–Na HŽ-u je da modernizira linije, marketinški ih ‘preuredi’, napravi prihvatljivim, modernim kako bi se više ljudi služilo tim linijama. U svakom slučaju, vlak iz Karlovca za Bubnjarce našoj sredini treba i nastojat ćemo ga zadržati - dodaje načelnik Mateljan.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije