Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Strah od poplava u starom Pračnu

Na obećanu obnovu nasipa te čišćenje kanala - i dalje čekaju

Mještani Starog Pračna čekaju sanaciju nasipa
Foto: Nikola Čutuk/PIXSELL
22.08.2014.
u 10:11

Vodostaj Kupe već je sada visok, a jesen stiže. Što ako rekonstrukcija zakasni, pitaju Posavec i Antolec

Da bi i dijelove Siska mogla zadesiti sudbina Gunje strahuju mještani Staroga Pračna. Kupski nasip, dugačak 12 kilometara, koji od Pračna vodi do Stare Drenčine, ručno je izgrađen 1956., a ove godine već je puštao na 20-ak mjesta.

Ne zadovoljava kriterije

Voda je ušla u 10-ak kuća, a prelijevanje Kupe spriječili su jedino zečji nasipi. U veljači su naselje obišli gradonačelnica Kristina Ikić Baniček, županica Marina Lovrić Merzel i premijer Zoran Milanović, obećavajući da će se nasip ojačati, no šest mjeseci poslije ništa se nije promijenilo.

– Makle su se vreće, šljunak se istresao s jedne i druge strane nasipa i to je sve – ljutit je predsjednik Mjesnog odbora Tihomir Posavec. Mještanka Maja Antolec, koja živi 20-ak metara od nasipa, od Hrvatskih voda tražila je odgovor planiraju li što poduzeti.

– I sami su priznali kako je nasip potrebno rekonstruirati jer ne zadovoljava kriterijima obrane od poplava s obzirom na visinu, poprečni profil i kvalitetu. Ove godine planiraju napraviti projektnu dokumentaciju - kazala je Maja Antolec. U međuvremenu, jesen dolazi, zbog obilnih padalina vodostaj je već sada viši nego inače u kolovozu, a kako će preživjeti do rekonstrukcije, ako do nje i dođe, pitaju se mještani.

– Na području Starog Pračna ima i i više kanala koje godinama nitko ne održava. Hrvatske vode kažu da niti jedan nije u njihovoj nadležnosti, a Grad Sisak da je samo manji dio njihov, no ni te ne čiste – objasnio je Posavec. Nadodaje kako je u planu Sisačkog vodovoda za 2014. da očisti kanale, no krajem kolovoza to još nije učinjeno. Iz gradske tvrtke objašnjavaju kako im vremenski uvjeti nisu to dozvolili, jer bi čišćenje prilikom velikih oborina uzrokovalo uništenje kanala. Zamjenik gradonačelnice i načelnik Stožera za zaštitu obrane od poplava Marko Krička kaže kako su Hrvatske vode dale garanciju da će za nadolazeću sezonu napraviti preventivne mjere koje bi trebale izdržati visoki vodostaj, a kanale, kaže, čistit će Sisački vodovod u rujnu.

Natječaj je u tijeku

– Rekonstrukcija nasipa napravit će se u 2015., kao i pristupne ceste - dodao je Krička, a informaciju su potvrdili i iz Hrvatskih voda.– Sredstva za izradu projektne dokumentacije su osigurana, u tijeku je priprema natječaja - odgovaraju iz službe za odnose s javnošću.

Komentara 1

19
1995josip
22:12 24.08.2014.

Nema županice , na godišnjem je u Remetincu a ovi nemogu ništa dok se županica ne vrati sa neplaniranog godišnjeg podužeg odmora .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije