Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Vijećnici podržali rafinerce

'MOL je doveo do smanjenja prerade i gubitka tržišta'

Ina,Sisak,vijećnica
Foto: Nikola Čutuk/pixsell
1/3
17.10.2014.
u 16:59

Postoji još niz opcija prije konačne odluke o gašenju. Sisačka Rafinerija može biti profitabilna, rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček

Stožer za obranu Rafinerije nafte Sisak i očuvanje radnih mjesta podržali su jučer gradski vijećnici usvojivši zaključke sa zajedničkog sastanka.

Maksimalno 49,99 posto

Podupiru nastojanja za očuvanje proizvodnje, posebice prerade domaće nafte te zahtjeve prema Vladi RH vezane za provođenje međudioničarskog ugovora s MOL-om te Strateškog plana razvoja, s naglaskom na detaljno definirana ulaganja u razvoj rafinerijskih postrojenja. Nadalje, traže da Vlada pokrene izradu zahtjeva za naknadu štete zbog izostanka modernizacije rafinerije koji je uzrok gubitaka. Također, zahtjeva se striktno provođenje Zakona o energiji koji govori o zaštiti interesa i sigurnosti infrastrukture u kojoj se obavlja prerada nafte, kao i obvezi vlasnika tih objekata da ih održavaju i tehnološki unapređuju sukladno Strategiji energetskog razvoja i zaključno, ustraju na očuvanju INA-e kao kompanije od nacionalnog interesa.

– Još 2012. ukazivali smo na pad prodaje i proizvodnje. Želimo promjene Zakona o privatizaciji INA-e gdje tražimo da nitko od dioničara ne može biti u posjedu više od 49,99 posto. Svi osnovni segmenti sustavno se uništavaju. S domaćih polja sve manje crpimo naftu, ona se ne održavaju redovito, a nova polja ne možemo aktivirati jer se čekaju dozvole. Čista je namjera smanjenje nafte i njezine prerade. Plod namjera MOL-a je i gubitak velikih kupaca i velikog dijela tržišta. Preradili smo svega 350.000 tona, a nekad u ratu 1,7 milijuna kuna godišnje - rekao je koordinator Stožera, Predrag Sekulić.

Od naknade 24 milijuna

- Siščani ne moraju proći kroz agoniju zatvaranja Rafinerije. Postoji niz postupaka koji se mogu napraviti prije same odluke i Rafinerija Sisak može biti profitabilna- rekla je gradonačelnica Kristina Ikić Baniček. Inače, u gradski proračun godišnje pristiže 24 milijuna kuna od komunalne naknade, a iznos je još veći kada se tome dodaju porezi, doprinosi i ostalo.

>>Uzaludni plač za umrlom rafinerijom

>>Mađarski veleposlanik: Mađari su za pomoć Amerike u sporu Hrvatske i MOL-a

Komentara 1

LE
legenda0001
16:58 19.10.2014.

zašto se niste ovako borili za Željezaru? za Herbos? za ostale firme? zašto nitko ne priča o načinu zapošljavanja u Ini ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije