Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
demografski oporavak

Mladim obiteljima nude gratis gradilišta sa svim priključcima

kapela
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/3
15.04.2014.
u 14:03

U Kapeli pokraj Bjelovara odlučili stara i napuštena imanja staviti u funkciju demografskog oporavka

Naseljavanjem protiv raseljavanja, tako bi se u najkraćem mogla definirati strategija za koju su se odlučili u Općini Kapela hvatajući se u koštac s problemom stalnog odljeva stanovništva koji ih muči već dugi niz godina. Tragajući za vlastitim receptom kojim bi osigurali demografski oporavak u Općini su odlučili posegnuti za, mora se priznati, prilično originalnim rješenjem.

- Na području općine imamo više napuštenih imanja koja su, budući da njihovi vlasnici nisu imali zakonskih nasljednika, pripali Općini. Donijeli smo odluku da bi najbolje bilo staviti ih u funkciju demografskog oporavka - ističe mladi i poduzetni općinski načelnik Danijel Kovačec pojašnjavajući ideju kojom su se vodili.

Namjera im je, kaže, objaviti javni poziv mladim obiteljima koje bi bile spremne doseliti se na područje općine.

Obiteljima rok tri godine

- Općina bi im pod određenim uvjetima darovala gradilište s osiguranim priključcima za struju i vodu, a njihova obveza bi bila da prijave prebivalište i u roku od tri godine preurede stare ili izgrade nove objekte i dosele živjeti ovdje - pojašnjava Kovačec.

Imanja koja će biti prva ponuđena nalaze se u selu Starčevljani na samo šest kilometara od Bjelovara pa stoga vjeruju da interes neće izostati. Tim više što je Općina spremna odreći se komunalnog i vodnog doprinosa čime bi vrijednost onoga što bi mlade obitelji dobile dosegla respektabilan iznos od više tisuća eura.

- Prednost bi imale mlade obitelji s više djece. Od tih imanja općina danas nema nikakve koristi, ima samo trošak, a na ovaj način bi ostvarila višestruke koristi - ističe samouvjereno Kovačec.

Od dolaska mladih obitelji, kaže, korist bi u prvom redu imala škola koja iz godine u godinu bilježi sve manji broj učenika.

Izgubili 600 stanovnika

Nadalje na taj način bi porastao i broj stanovnika, a to je, pojašnjava, za njih jako važno, jer je općina u zadnjih deset godina ostala bez 600 stanovnika i danas ih ima samo 2900.

Gubitkom stanovništa općini se smanjuju šanse da prođe na različitim natječajima na kojima se nude najčešće bespovratne potpore iz državnih ili EU fondova za projekte komunalne infrastrukture. Naime, za takve projekte potrebne su studije opravdanosti a u njima se gleda i na broj stanovnika. Izostanak tih investicija direktno utječe na kvalitetu života u općini i indirektno doprinosi daljnjem odljevu stanovništva koji općinska vlast želi spriječiti. Hoće li u tome biti uspješni znat će se brzo. Naime, javni poziv mladim obiteljima bit će objavljen do kraja mjeseca.

>>Hrast: U tri godine nestao grad veličine Varaždina

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije