Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 13
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novo jato

Mlade rode iz ZOO vrta u Zagrebu puštene u Čigoču

Čigoč,rode
Foto: Luka Stanzl/Pixsell
1/9
28.07.2014.
u 16:22

Ovo je deveti put da se mlade rode koje se izlegu u Zagrebu, puštaju u Čigoču koje se nalazi unutar Parka prirode Lonjsko polje

Europsko selo roda Čigoč od ponedjeljak ima četiri nova stanovnika. Rode koje su na svijet došlu u Zoološkom vrtu Zagreba, puštene su kako bi se u narednom vremenu prilagodile i s ostalima krenule na daleki put prema Africi. Ovo je deveti put da se mlade rode koje se izlegu u Zagrebu, puštaju u Čigoču koje se nalazi unutar Parka prirode Lonjsko polje.

- Već nekoliko godina u ZOO vrtu imamo jedan zaljubljeni par roda koji se uspješno razmnožava. Ovdje se nalazi velika kolonija roda i mlade se rode koje puštamo trebaju uklopiti u novo jato. Njihova adaptacija s ostalima je važna jer na put dug skoro 10 tisuća kilometara kreću od sredine kolovoza, kazala je Dijana Beneta, zoolog u Zoološkom vrtu Zagreba. S malo opreza svaki mladi ptić izlazio je iz kutije u kojoj je došao i uz malu pomoć zaštitara prirode, ubrzo poletjele pomiješavši se s ostalima u Čigoču. Mlade rode promatrati će čuvari u Parku prirode Lonjsko polje. Usprkos kiši što nije dobro za period razmnožavanja i period kada mlade rode rastu, i u Čigoču pravi roda baby boom.

Foto: Luka Stanzl/Pixsell

- Od 34 para bijelih roda u Čigoču izleglo se 62 mlada ptića. Vlažni period donio je obilje hrane za potomstvo pa će mlade bit spremne za put, rekla je Sandra Prevendar Nekvapil, čuvarica prirode. Svaka mlada roda ima svoj broj i u kontaktima s prirodnjacima iz Afrike, neke od roda iz Čigoča znaju doletjeti i do samog toplog juga Afričkog kontinenta. Inače Čigoč je zbog velike kolonije roda koje se gnijezde na malom području i krovovima kuća i gdje ih u nekom periodu ima više nego mještana, prije dvadeset godina proglašeno prvim Europskim selom roda.

>>Trči i hodaj u Čigoću, Europskom selu roda

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije