Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rasprava vijećnika

Kutinčani imaju sve više problema s tražiteljima azila

'azilanti_ruk_sis_301012'
Rudolf Krznarić/VLM
02.11.2012.
u 19:39

Iako je prvotno građen za stotinjak ljudi, u Centru sada boravi i do tri puta više azilanata

Dulje od tri sata raspravljalo je kutinsko Gradsko vijeće o problemu s azilantima u tome Gradu. Naime, brojni su prigovori Kutinčana na ponašanje pojedinih stanovnika tamošnjeg Centra za azilante.

Narušena opća sigurnost

Na prijedlog Vlade RH, u 2006. godini u zgradi Prometne policije u Kutini mješteno je 90-tak azilanata. Tom prilikom rečeno je da će ostati u Kutini do 2008. godine, kao privremeno rješenje za smještaj azilanata. Međutim, oni i danas borave u kutinskom Centru samo što ih je sada bliže 300.

– Do eskalacije problema je došlo povećanjem broja tražitelja azila u Kutini od početka ljeta ove godine. Narušena je opća sigurnost i komunalni red u gradu. Stvorena je atmosfera nelagode, nepovjerenja i puna negativnih tenzija, upozorio je gradonačelnik Davor Žmegač koji je rekao da svakodnevno prima pritužbe grašana na ponašanje tražitelja azila, koji imaju slobodu kretanja po gradu.

Nepoštivanje kulture, pravila pristojnog ponašanja uz provokacije i nepristojna dobacivanja prema građanima Kutine najbrojniji su incidenti tražitelja azila, rečeno je na Vijeću.

– Problem je što je broj tražitelja azila značajno veći od kapaciteta prihvatilišta. Zatražili smo razgovor s ministrom unutarnjih poslova, no tri mjeseca nemamo odgovor, rekao je Žmegač.

Načelnik PP Kutina Toni Mašunja rekao je kako je broj prekršaja i kaznenih djela koja su počinili tražitelji azila statistički mali. Od 2006. do 2012. godine, evidentirana su 23 kaznena djela, 15 prekršaja i 10 malih krađa koje su počinili tražitelji azila smješteni u Kutini. Azilanti koji su počinili teža kaznena djela premješteni su u Centar za azilante zatvorenog tipa u Ježevo.

Česti napadi na građane

Vijeću je nazočila i Kutinčanka Branka Krančević koja je imala dva incidenta s azilantima. Zaključeno je da će delegacija koju će predvoditi Davor Žmegač i Zlatko Babić, predsjednik Vijeća, s predsjednicima stranaka zatražiti u roku od 15 dana prijam kod ministra unutarnjih poslova Ranka Ostojića.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije