Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veleučilište u Karlovcu

Kemijski laboratoriji za još kvalitetniju praktičnu primjenu znanja

kemija1
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
15.04.2014.
u 11:43

Njihova je vrijednost preko 1, 1 milijun kuna od čega je 850 tisuća iz vlastitih prihoda Veleučilišta, a ostatak je osigurao Grad

Upravo za Dane otvorenih vrata na lokaciji budućeg kampusa otvaramo kemijske laboratorije koji su ključni za Veleučilište u Karlovcu. Četiri naša odjela imaju kolegije kemije i vježbe se moraju održavati u skladu sa samom misijom Veleučilišta.

Grupe po 20 studenata

To su stručni studiji koji se moraju orijentirati na praktičnu primjenu određenih znanja. Ovime je kvaliteta nastave skočila vrlo visoko – rekao je dekan Veleučilišta u Karlovcu Branko Wasserbauer.

Ta je visokoobrazovna školska ustanova svoj sedamnaesti rođendan odlučila obilježiti novim investicijama. Vrijednost laboratorija je preko 1,1 milijun kuna. Od toga je Veleučilište osiguralo 850.000 vlastitih prihoda. Grad Karlovac pomogao je kroz spomeničku rentu.

– Ranije smo zahvaljujući EU projektu INTREPID napravili laboratorije za kemiju i strojarstvo. Ovi novi primaju grupe po dvadeset studenata – podsjetio je dekan. No, to nije sve. Veleučilište u Karlovcu priprema nekoliko značajanih projekata, među kojima je i dugočekivani dom.

– Gradnja studentskog doma sa 163 ležaja na prostoru kampusa počet će ove godine. Završetak očekujemo iduće godine, a postupak javne nabave je u tijeku. Time ćemo stvoriti pretpostavku da se Veleučilište integrira u međunarodne visokoškolske tokove.

Kroz ERASMUS program moći ćemo organizirati razmjenu studenata– najavio je Wasserbauer. Dodaje da je jedan od ključnih projekata i Atrij znanja, kojim bi se natkrio prostor središnje zgrade na Strossmayerovom trgu 9.

Idući tjedan bit će raspisan natječaj za izvedbu glavnog projekta, odnosno građevinske dozvole.

Istraživački centar

Riječ je o investiciji vrijednoj čak tridesetak milijuna kuna, tako da se novac planira povući iz EU fondova. Veleučilište je od konzervatora dobilo i odgovor da se zgrada nekadašnjeg doma JNA-a ne može renovirati. Stoga je predviđeno njegovo rušenje, a na tom mjestu ‘niknut’ će u budućnosti novi laboratoriji.

– Imamo mogućnosti za izgradnju dvije, tri zgrade. To bi mogao biti budući istraživački centar. Želimo da Karlovac postane sveučilišni i grad mladih. To je zapravo cilj čitavog grada – poručio je dekan karlovačkog Veleučilišta.Povodom otvaranja novih laboratorija Veleučilište je za osnovce, kao i ostale Karlovčane organiziralo i radionice izrade kozmetike od prirodnih materijala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije