Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 195
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Od trnja do...

Karlovčanin Tokac u Sloveniji postao ponajveća rock zvijezda

tokac01_PXL_kar_110812
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
1/3
11.08.2012.
u 11:13

Frontmena grupe Dan D zanimalo je li radi Hrvatski dom, što je s kinom Luxor...

Pripada ti to što na sreću zaigraš... Zaigraj! I pusti nek’ te nosi voda – glase stihovi jedne od najpopularnijih rock pjesama u Sloveniji, “Voda”. 

Pobijedili u Gospiću, ali...

Izvodi je grupa Dan D, a zanimljivo je da je njezin frontman – Karlovčanin Tomislav Jovanović-Tokac.

Ovog 43-godišnjaka stariji naraštaji bi se možda mogli sjetiti kao momka duge plave kose iz Novog Centra koji je prije rata svirao gitaru i mijenjao imena bendova “kao čarape”. Kada je imao 22 godine otišao je u Novo Mesto i osnovao u “Deželi” iznimno popularan glazbeni sastav, a sam je ondje na glasu kao jedan od ponajboljih vokala. Susreli smo ga u Vinici, gdje je nastupio pred desetak tisuća fanova, a iskreno se obradovao kada smo otkrili da dolazimo iz njegovog rodnog grada, u kojem je započeo karijeru.

– Svirao sam s onima koji također više nisu u Karlovcu, a koji su bili privrženi rock and rollu Rolling Stonesa, što je tada bilo aktualno. Sa mnom su svirali Tristan Karas, Kec, Kruška... Taman smo pobijedili na gitarijadi u Gospiću, kada je izbio rat – prisjeća se Jovanović.

Karlovac je napustio 1992.

– Starci su otišli u Rijeku, a ja sam ostao bez stana, pa sam otišao sestri u Novo Mesto. Za rata sam još dolazio u Karlovac svirati, ali nije bilo vrijeme za to. Neke sam povukao u Sloveniju: Tiću, Srđana Uzelca... Oni su se razišli naknadno, a ja sam ostao u Novom Mestu i našao si autorski bend – kaže Tokac i dodaje da dolazi u Karlovac, ali rijetko. 

Dan D je osnovan 1996. godine, a iako su izdali “samo” četiri albuma, stekli su veliki ugled, a Tokac se etablirao kao autor.

Proboj na jug

Otvorili su svojim koncertom godinu u kojoj je Maribor europska prijestolnica kulture, imali samostalne koncerte sa Simfonijskim orkestrom RTV Slovenija... Sad razmišljaju o proboju na “južno tržište”.

– Dok si mali sastav, Slovenija je velika, no sada smo prerasli u veliki slovenski bend, pa nam je postala mala. Možemo očekivati album na hrvatskom jeziku – najavljuje Jovanović. Prisjetio se i dobrih svirki u karlovačkom Luxoru.

– Što je s njim? Radi li Hrvatski dom? – pita Tokac.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije