Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gradonačelnikovi nameti

Karlovčani: Najlakše je dizati cijene, nitko nas ne pita možemo li to platiti

djeca
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
20.10.2014.
u 12:04

Najavljeno je povećanje prireza, komunalne naknade, a povećat će se i računi roditelja za vrtić i djecu koje koriste produženi boravak u školama

Zbog države koja mu svojim mjerama uskraćuje milijune u proračunu, Damir Jelić, karlovački gradonačelnik, najavio je ‘bolnu’ štednju.

Smanjenjenje broja zaposlenih

–Riječ je o 20-ak milijuna kuna. Sami smo svojim uštedama uspjeli namiriti oko 12 milijuna. Nažalost, uz smanjenje plaća i naknada zato smo prisiljeni i na smanjenje broja zaposlenih – rekao je Jelić.

Tako bi u sustavu Grada i Gradskih tvrtki već iduće godine trebalo raditi 20-ak ljudi manje. Novi nameti čekaju i građane i poduzetnike. Najavljeno je povećanje prireza, komunalne naknade, a povećat će se i računi roditelja za vrtić i djecu koje koriste produženi boravak u školama.

– To je loš način, jer su režije, porezi i drugi nameti građanima već odavno prešli mjeru podnošljivosti. To nije pravi put. Moramo stvarati nova radna mjesta u proizvodnji, a sada je potrebno srezati niz ‘skrivenih’ stavki u proračunu, od ukidanja naknade članovima nadzornih odbora i upravnim vijećima, smanjiti vlastitu potrošnju, a održavanja svesti na minimum.

Dugoročno Grad mora pokrenuti profitabilne projekte, poput zarade na preradi otpada u gorivo, te gradnji geotermalne i hidroelektrane na Kupi koje će stvarati profit i otvoriti radna mjesta. - smatra Davor Petračić, nezavisni vijećnik.

Josip Benčić, iz SDP-a kaže da nije za dizanje cijena i udaranje na džep građana koji su već iscijeđeni od silnih nameta.

– Godinama govorimo da je gradska uprava glomazna. Uštedjet će ukoliko smanje broj zaposlenih u upravi i gradskim tvrtkama. Uostalom, svake godine je u proračunu oko osam milijuna neraspoređenih kuna viška - kazao je Benčić.

Tvrdi da Jelić čitavo vrijeme krivi državu za sve što mu ‘škripi’, a da vlastitu odgovornost u svemu ne vidi.

– Gradonačelnikove odgovornosti nema nigdje. Istina je da su teška vremena, no znao je što ga čeka, ali očito nije dobro radio kada nema ulaganja, novi zapošljavanja koja bi grad izvukla iz krize. Dizanje nameta nije rješenje - dodao je Benčić.

Negativna selekcija kadrova

Publicist Danko Plevnik u Jelićevom potezu, zapravo vidi ogledalo čitavog društva, od države na niže.

– Dva desetljeća imamo negativnu selekciju kadrova, koji nemaju ‘pokretačke’ ideje, niti sposobni, zato nema novih radnih mjesta, čeka nas samo propadanje, tako da sljedeće godine možemo očekivati isto - od države i lokalne vlasti. Nije rješenje u novim nametima i otpuštanju, već obrnuto. Kako u Međimurje i Čakovac dolaze tvrtke i otvaraju se radna mjesta u proizvodnji - dodaje Plevnik.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije