Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Samo sloga

Karlovačkoj Prosvjeti prijeti izbacivanje iz prostora Pravoslavne crkve

milan
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
02.10.2014.
u 12:41

Ukupno 53.000 kuna aktualni je dug karlovačkog pododbora Prosvjeta za najam prostorija u Vranicanyjevoj 6 koji moraju podmiriti Pravoslavnoj crkvi

Istina je da smo opomenuti od Pravoslavne crkve, u činjem prostoru u Vranicanyjevoj 6 djelujemo, da bismo zbog neplaćanja najma trebali iseliti.

No, nije problem u Crkvi, već u Srpskom kulturnom društvu Prosvjeta koji Pravoslavnoj crkvi već dvije godine ne plaća najam niti režije za naš rad - kazao nam je Milan Jakšić, član skupštine SKD Prosvjeta i član Predsjedništva karlovačkog pododbora Prosvjete.

Troše na tko zna što

Tvrdi da je dug u dvije godine narastao na 63.000 kuna, zbog čega je Crkva već slala upozorenja Prosvjeti. Tek nedavno, kada su iz karlovačkog pododbora inzistirali da se stvar riješi, uplaćeno je 10.000 kuna.

– SKD Prosvjeta djeluje tako da oni na svoj račun dobijaju sav novac koji državni Savjet za nacionalne manjine odredi za sve pododbore u Hrvatskoj. Savjet je za karlovačku Prosvjetu godišnje odredio iznos od 91.000 kuna i sve stiže na račun u centralu, a oni ne spuštaju taj novac nama za režije i najam već ga troše tko zna na šta.

Već duže vrijeme sumnjam na nenamjensko trošenje novca, zbog toga je i dio nas u Skupštini Prosvjete tražio državnu reviziju, ali ona nikada nije pročešljala njihove račune. Vjerojatno jer svim vladama trebaju glasovi SDSS-a - kazao je Jakšić.

Dodaje kako Prosvjeta na taj način, manipulirajući novcem, pokušava kontrolirati neposlušne poodbore koji kritiziraju njihov loš i netransparentan rad.

– Neki u Prosvjeti imaju plaće veće i od plaće predsjednika države, a bez kvalitetnog rada. Naime, u srpskoj zajednici, zapravo čitavu igru vodi i sve kontrolira jedan čovjek, SNV i Milorad Pupovac - dodao je Jakšić.

Srđan Tatić, generalni sekretar SDK Prosvjete također kaže da je s Crkvom sve dogovoreno, te da karlovački poodbor neće biti izbačen, ali da problem postoji i mora se riješiti.

Svake godine u minusu

– Karlovački je poodbor prije nekoliko godina izišao iz besplatnog gradskog prostora i preselio u prostor čiji je najam 2000 kuna, a treba plaćati i režije. Svake godine završe u minusu, odnosno troše više novca no što su ga ‘zaradili’.

Naime, dvije trećine novca troše za najam i režije - kazao je Tatić i dodao da dug otplaćuju, ali da se karlovački poodbor mora konsolidirati i dovesti u red.

– Godišnje imaju pravo na oko 70.000 kuna za rad, a potroše daleko više - dodaje Tatić.

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
13:04 02.10.2014.

svoji su ... već će se oni dogovoriti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije