Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 45
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Niže hitove

Karlovački Ukrajinac za pravdu se bori pjesmama

Volodymyr Kubynskyy
Foto: Dominik Grgurić/ PIXSELL
22.04.2014.
u 13:01

Ukrajinska pjevačića Tanja Piskareva ‘zaljubila’ se u njegove stihove na društvenim mrežama

Podijeljena Ukrajina središnja je tema u svijetu, a ravnatelj Centra za odgoj i obrazovanje djece i mladeži u Karlovcu, Ukrajinac Volodymyr Kubynskyy zazire od dnevne politike. Stav radije izražava – pjesmom. Unazad godinu dana postao je poznati autor popularne glazbe u rodnoj Ukrajini. “Vrati se”, napisana na ukrajinskom, u izvođenju Tanje Piskareve već je tjednima hit.

– Na fejsbuk profilu sam objavio stihove, a ona mi se javila istog dana. U sedam minuta je skladala glazbu. Dobro se isplakala i note su “krenule” – objašnjava 48-godišnji profesor filozofije i teologije.

Objavio i dva romana

Pjesma je o ženi koja odlazi iz zemlje i iza sebe ostavlja dijete kod roditelja.

– Tu sudbinu dijeli dva milijuna Ukrajinki. Tanji se toliko svidjela da je napravila koncertni program pod nazivom “Vrati se” – kaže Kybynskyy.

Rođen je u Čortkivu. Školovao se za učitelja, što je i radio četiri godine, da bi potom upisao studij filozofije i teologije u Zagrebu, u sklopu studentske razmjene. Za grkokatoličkog svećenika je zaređen 1997. i poslan u Karlovac na dužnost. Iste godine je počeo predavati na Osnovnoj školi Braća Seljan, a od 1998. predavao je ukrajinski i književnost na Filozofskom fakultetu u Zagrebu. Objavio je dva prozna djela “Od Jeruzalema do Rima” te “Raduj se, milosti puna”, ali je tek prije nekoliko godina objavio skladbe, i to o Karlovcu, nakon što je Grad raspisao natječaj za izbor svečane pjesme.

Pjesma ujedinjenja

– Napisao sam glazbu i stihove za dvije pjesme. Iako svečana nije odabrana, moje su zaživjele, pa tako “Živio naš Karlovac” izvodi Karlovački oktet, a “Oda Karlovcu gradu” zbor Gimnazije. Kad sam se isprobao kao autor na hrvatskom, zašto ne bih napisao nešto i na ukrajinskom? Lani sam napisao tekst i glazbu budnice “Ustani, zemljo moja” – nastavlja Kybinskyy i dodaje da i nju izvodi T. Piskareva.

To je reakcija na nezadovoljstvo Ukrajinaca sa zapada režimom Viktora Janukoviča.

– Nisam mogao mirno promatrati korupciju, borbu klanova, osiromašenje nižih slojeva, a bogaćenje elita. Bilo je potrebno dati poticaj za promjenu – dodaje Kybynskyy.

I “Pjesma ujedinjenja” o integraciji s EU, je postala popularna.

– I nju je Tanja uglazbila. Pjesma kruži društvenim mrežama i nadam se da će se izvesti jednog dana na svečanosti povodom potpisivanja sporazuma s EU – kaže Volodymyr, čiji prijedlog je Pisakreva prihvatila i napravila pjesmu u kojoj spaja fragmente ukrajinske himne i Ode radosti.     

Komentara 2

Avatar messerschmidt
messerschmidt
15:10 22.04.2014.

Sad će biti bolje moj Volodimire, kad se vrati Julija na vlast!

Avatar messerschmidt
messerschmidt
12:55 23.04.2014.

Ovakve su u nas zvali Minhen bojna!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije