Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gospodarstvo

Karlovačka županija po plaćama šesta, ostvarenoj dobiti po radniku prva

pivovara
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
23.12.2014.
u 13:50

Promjena imena Karlovačke pivovare u Heineken Hrvatska zabrinula mnoge, ali 28 posto tvrtki kod nas imaju udio stranog kapitala

Promjena imena Karlovačke pivovare u Heineken Hrvatska posljednjih je nekoliko dana donijela puno bure. S druge strane moramo reći da je to legitiman potez vlasnika tvrtke, ali i da su strani investitori donijeli puno dobrog gospodarstvu Karlovačke županije – rekao je Zlatko Kuzman predsjednik Gospodarske komore Karlovačke županije, te pojasnio:

Veseli rast izvoza

–Primio sam niz poziva vezanih za taj proces. Ipak, treba reći da 80 posto malih dioničara nisu prosvjedovali kad su prodavali svoje vlasničke udjele. Osim toga i statistički podaci jasno govore o tom i sličnim procesima.

Danas 28 posto tvrtki u vlasništvu imaju udio stranog kapitala. U dobiti sudjeluju sa čak 53 posto. Problem je jedino je li se taj novac, slikovito rečeno, troši u karlovačkim ‘birtijama’, ili negdje u Amsterdamu.

No, to je jedna sasvim drugačija priča- napomenio je Kuzman. Dodao je da društveno odgovorno ponašanje vrijedi za sve tvrtke. Međutim, o donacijama i njihovim projektima u tom procesu treba razgovarati od slučaja do slučaja.

O gospodarskim kretanjima ponovo je raspravljano i na posljednjoj ovogodišnjoj sjednici Gospodarskog vijeća HGK.Naglašena je zabrinutost zbog negativnih trendova hrvatskog gospodarstva koji je već šestu godinu u dubokoj receciji.

I Karlovačka žuapanija dijeli tu sudbinu, pogotovo što se u međuvremenu nije uspjela oporaviti niti od ratnih razaranja. Ipak, neki podaci nude i ponešto optimitzma već u idućoj godine.Tako je ulazak u Europsku uniju donio i povećanje izvoza.

Lokalne gospodarstvenike, ali i politiku veseli što je Karlovačka županija prva u Hrvatskoj sa ostvarenom dobiti po zaposlenom.

Statistika također govori i da su ovdašnji zaposlenici po svojim primanjima šesti u Hrvatskoj. To dokazuje kako poduzetnici posluju odlično, a i njihovim zaposlenicima nije loše.

Sve više (ne)zaposlenih

Negativna strana je ta jer smanjenje broja nezaposlenih ne prati i povećanje broja zaposlenih. U Gospodarskoj komori tvrde kako je uzrok tome i u populacijskoj politici.

U Hrvatkoj se posljednjih godina bilježi trend povećanog iseljevanja, uz negativan prirast stanovništva.

Komentara 1

DU
Deleted user
22:54 23.12.2014.

Zadnji direktor Hrvat je bio Lujo Mejaški...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije