Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaštitnik od 1675.

Jurjevsko slavlje uz krijes u Maloj Gorici kraj Petrinje

Mala Gorica
Foto: Antun Petračić
1/5
23.04.2014.
u 13:25

Josip Pepek Komorčec, sada umirovljeni svećenik u Bedekovčini, javnosti poznat kao duhovnik motorista i aktivni bajker molitvu i zaziv sv. Jurja, rekao je na početku mise, namjenjuje za sve bivše župljane, djecu i odrasle.

U Maloj Gorici kraj Petrinje katolička  župa postoji od 1675. godine i neprekidno od osnutka kao nebeski zaštitnik štuje se sv. Juraj. Danas je održano glavno blagdansko slavlje uz svečanu misu koju je predvodio bivši upravitelj ove župe od 1967. do 1972.

Josip Pepek Komorčec, sada umirovljeni svećenik u Bedekovčini, javnosti poznat kao duhovnik motorista i aktivni bajker molitvu i zaziv sv. Jurja, rekao je na početku mise, namjenjuje za sve bivše župljane, djecu i odrasle, nasljednike onih koje je pokopao na grobljima u blizini crkve u Maloj Gorici i susjednom selu Brestu. Stariji župljani danas su srdačno opet u svojoj sredini pozdravili popularnog župnika Pepeka. Iz škole preko puta crkve na misu je došlo svih 13 učenika iz kombinirane nastave od  1. do 4. razreda područnog odjela OŠ Dragutina Tadijanovića iz Petrinje.

Malogoričani se drže tradicionalnog paljenja velikog krijesa uoči blagdana, za kojeg je drva složilo desetak muškaraca, a ispred višestoljetne crkve sinoć je vatru zapalio Tomislav Ivančić. Poslije trodnevne misne priprave oganj je blagoslovio župnik Mladen Vidak, a u župnom dvorištu noćni foklorni program izveli su članovi KUU Seljačka sloga iz Graberja.

Župna crkva sv. Jurja nalazi se u prekupskom selu Mala Gorica i tijekom  Domovinskog rata nije srušena, ali su zidovi i krov teško oštećeni u nekoliko granatiranja iz okupiranog petrinjskog područja. Sada godinama traju sanacija i popravci.  Oko cijele crkve postavljena je nova fasada, promijenjeno je krovište, zidovi zaštićeni od vlage, ali nikako ne počinje unutrašnja obnova. – Projekti su gotovi i čekaju sredstva, za najnužnije radove  trebalo bi 700.000 kuna- kaže  župnik Mladen Vidak.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije