Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Priznanje Sandi Kočevar

Izložba podigla razinu znanja o karlovačkim istraživačima Afrike

muzej
Foto: Dominik Grgurić/Pixsell
22.10.2014.
u 13:16

Koštala je 200.000 kuna, a od siječnja do travnja 2013. do kada je bila postavljena izložbu je pogledalo gotovo 1400 posjetitelja

Svaka izložba je opsežan posao. Međutim, to u javnosti nije adekvatno vrednovano jer se u konačnici vidi samo gotov proizvod, Stoga nagrada struke itekako veseli – rekla je viša kustosica povijesnog odjela Gradskog muzeja Karlovac Sanda Kočevar koja je dobila priznanje Hrvatskog muzejskog društva za izložbu “AfriKA- Karlovčani u Africi u drugoj polovici 19. i početkom 20. stoljeća.

Pripremana dvije godine

Izabrana je među 38 pristiglih prijedloga, a priznanje joj je dodijeljeno za ukupan doprinos podizanju razine znanja o karlovačkim putnicima istraživačima Afrike, ali i Karlovcu toga doba. Kočevar ju je pripremala dvije godine i koštala je 200.000 kuna koje su osigurali Ministarstvo kulture, Grad Karlovac i Karlovačka županija.

Izložbu je od siječnja do travnja 2013. do kada je bila postavljena, pogledalo gotovo 1400 posjetitelja. Uživali su i najmlađi za koje je bile pripremljene radionice. Zahvaljujući Videodružini Gimnazije i Kinoklubu Karlovac, kao sastavni dio izložbe nastao je i edukativni film koji je pokazao da Karlovčani vrlo malo znaju o svojim istraživačima.

Kočevar je zahvalila na pomoći kolegama iz Etnografskog muzeja iz Slovenije i Zagreba, kao i Požege. Ovom prilikom ravnateljica Hrvojka Božić najavila je program do kraja godine. Nova likovna poslastica Karlovčane očekuje već u srijedu 22. listopada kada će u Galeriji Vjekoslav Karas u 19 sati biti otvorena izložba “12 ciklusa Dimitrija Popovića”.

Najkvalitetniji radovi

Kako je objasnila voditeljica Galerije Aleksandra Goreta bit će predstavljeni njegovi najkvalitetniji radovi iz sedamdesetih godina kada je bio student, pa sve do danas. O značaju izložbe govori i podatak da nakon Karlovca ‘seli’ u Pariz. Na kraju godine, točnije 18. prosinca bit će otvorena izložba Sande Kočevar “Za kralja i dom”, posvećena 100. obljetnici početka Prvog svjetskog rata.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije