Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Posljedice potopa

Imam 700 kuna, spavam u posuđenom krevetu u dvorišnoj zgradi

odron
Foto: Zdravko Bičak
18.08.2014.
u 11:19

Kako elementarna nepogoda nije proglašena Karlovčani, kojima su odroni i voda uništili kuće najavili tužbe

Bujice i visoka voda 5. kolovoza u Karlovcu uspjela je 'potopiti' čak 72 obiteljske kuće i 38 zgrada. Najjače su pogođena naselja Zadobarje, Velika i Mala Jelsa, Borlin, Sajavac, Turanj, Cerovac Vukmanićki i Tušilović.

Nadala se pomoći

Iako je većini tih obitelji u potpunosti uništen namještaj, instalacije, kućanski aparati, te odjeća i obuća, na sastanku s predstavnicima gradskih četvrti i mjesnih odbora u Gradskoj upravi zaključeno je da se elementarna nepogoda neće proglasiti.

Razlog su prve procijene šteta na infrastrukturi i privatnoj imovini, koje su pokazale da nije riječ o iznosu koji bi opravdao proglašanje. To je izazvalo ogorčenje mnogih kojima su kuće bile potopljene.

–Znala sam da neću dobiti neke velike novce, ali sam se nadala barem skromnoj pomoći. Sad neću dobiti ništa, a nitko me nakon tog potopa nije kontaktirao niti pitao kakvo je stanje.

Parketi i tepisi su mi potpuno uništeni, krevete sam morala baciti, kao i dio drugog namještaja. Imam tek skromnu mirovinu i kad poplaćam sve troškove ostane mi jedva 700 kuna. Ne znam kako ću išta obnoviti s tim novcem. Sad spavam u dvorišnoj zgradi na posuđenom krevetu – rekla je Dragica Blašković s Tićarnice.

Ogorčeni su i mnogi drugi. Tvrde kako nema smisla za sve kriviti prirodu, jer se puno štete moglo izbjeći da su komunalne službe proteklih godina savjesno radile svoj posao.

–Iako sam radnike, a zatim i nadzornog inžinjera, koji je bio zadužen za radove podno moje kuće upozorio na mogućnost odrona, nastavili su posao. Nakon što se odron zaista dogodio otišao sam u Grad i razgovarao sa Mladenom Grčićem i Milošom Đankovićem.

Imam osjećaj da sada svi peru ruke i da se nitko ne smatra odgovornim. Izgovaraju se da je za sve kriva kiša i bivši direktori ŽUC-a i Vodovoda i Kanalizacije. Želim samo da se klizište koje su oni sami izazvali sanira. Kiša je padala i godinama prije, a tko je tada bio direktor, ne zanima me – rekao je Stjepan Milašin, najavljujući podizanje tužbe.T

užbu je već podigla Katica Markuš s Male Jelsa.

Kolektivna tužba protiv izvođača

–Godinama upozoravam kako su kod izgradnje sustava oborinske odvodnje ilegalno na cijevi priključene septičke jame. Sada se to i dokazalo jer je, odmah poslije velike kiše, iz šahtova na cesti, umjesto vode, počela izlaziti kanalizacija. Tako su sadržaji septičkih jama potopili moje, ali i dvorišta mojih susjeda – upozorila je K. Markuš.

Nakon borbe s vodom i fekalijama na Maloj Jelsi razmišljaju o podizanju kolektivne službe protiv izvođača radova.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije