Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 27
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
jedna od rijetkih

Ima recept za dugovječnost: Baka Katica doživjela stotu!

Katarina Tonković
Foto: Antun Petračić
1/5
05.09.2014.
u 12:17

U bombardiranju Mošćenice ranjena sam sa 25 gelera, tri tjedna liječila sam se u bolnici, i još nosim komadiće željeza. Kao civilna žrtva rata dobivam naknadu 90 kuna mjesečno, kazala nam je slavljenica Katarina Tonković

Veliki je danas događaj u Ulici kralja Tomislava br. 7. u Mošćenici, pokraj Petrinje. Domaćici Katarini Tonković stoti je rođendan, a izvrsnog je izgleda, lucidna, pričljiva, zdrava, pokretna, baka i prabaka slavi uz svoje najmilije i druge čestitare. Pretplatnica je Večernjeg lista, na televiziji prati politiku i rado gleda nogometne prijenose, navija za Dinamo...

– Puno sam radila i naradila se, samo me rad održao, a Bog drži, zato ga nikada ne psujem. Ja u Njega vjerujem – svoj recept dugovječnog života kazuje vitalna Mošćeničanka.

Iz obitelji Lovreković već se sa 16 godina udala za deset godina starijeg Juraja, koji je mlad umro, pa je Katica udovica od 1954. Rođena je početkom 1. svjetskog rata, dobro se sjeća i često pripovijeda strahote 2. rata, a tragediju je doživjela u Domovinskom. Sin jedinac Stjepan umro je u obrani rodne Mošćenice, a umalo je bio koban i za njegovu majku.

– U listopadu 1991. za avionskog bombardiranja Mošćenice ranjena sam sa 25 gelera, tri tjedna liječila sam se u bolnici, i još nosim komadiće željeza. Kao civilna žrtva rata dobivam naknadu 90 kuna mjesečno – doznali smo danas od slavljenice. U kućanstvu živi sa 80-godišnjom snahom Ankicom, a svekrva i snaha uglas tvrde da se dobro slažu. Katarina smatra Ankicu svojom kćeri. Izravni su joj potomci unuka Vera i unuk Željko i njihova djeca Maja i Bruno.

Uz današnje slavlje rijetkog jubileja superbake, ovoj obitelji ubrzo slijedi novo feštanje: 19. rujna udaje se njena praunuka Maja, a brižna starica već je u omotnicu spremila vjenčani novčani dar. Današnji rođendan prije točno stotinu godina, u Mošćenici 5. rujna 1914., s velikom tortom i buketom cvijeća došao je čestitati i mještanin toga naselja, gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović. Smjenjuju se i ostali čestitari, među njima je bila i obiteljska liječnica dviju starica.

– Baka Katica u moju ambulantu došla je tek sa 83. godine. I danas je izvrsnog zdravlja, rijetkog za njenu dob – kaže liječnica Marina Lokner.

Komentara 4

ZA
zaokica
13:35 05.09.2014.

Sretno Vam gospodjo bilo,neka Vas Bog pozivi jos!!!!

PK
puši kurac
12:55 05.09.2014.

90 kuna za 25 gelera! zvuči pošteno, onak baš hrvatski!!

HL
hlibit
17:43 05.09.2014.

...zato je i ziva kaj je udovica vec 70 godina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije