Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zagrebačka ulica

Iako daleko od rijeka, ove su godine imali tri poplave

ilovac
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
28.10.2014.
u 16:37

Mještani karlovačkog Ilovca za plavljenja krive i nemar Hrvatskih voda

Posljednja u nizu poplava na karlovačkom području nagnala je mnoge da utvrde kako se za sve što ih je ove godine snašlo ne može kriviti samo priroda. Većina od njih odgovornima smatra Hrvatske vode, tvrdeći kako bi morali znatno bolje obavljati posao za koje svako kućanstvo izdvaja novac u računima za utrošenu vodu.

Voda izvire iz podova

Tako je i kod mještana Zagrebačke ulice u karlovačkom naselju Ilovac. Iako se nalaze kilometrima udaljeni od najbližih karlovačkih rijeka, ove su godine čak tri puta poplavljeni.

–Sjećamo se velikih poplava iz 1966. i 1974. godine. Tada smo i mi bili poplavljeni. No, ove godine voda nam je stizala i poplavljivala kuće i gospodarske zgrade tri puta. To zaista nije normalno i konačno bi netko odgovoran trebao o svemu povesti brigu – rekao je Branko Tonković.

Iako, kao i mnogi njegovi susjedi proziva više državnih tvrtki i institucija tvrdi da su glavni krivci Hrvatske vode jer ne čiste odvodne kanale.

– Kanali koji bi trebali površinske vode proslijediti kraj naših kuća nisu očišćeni već više od 20 godina. Potpuno su zarasli, pa čak se ni vatrogasci nisu uspjeli probiti do njih. Nasuprot tome mi uredno svakog mjeseca plaćamo račune za vodu, odvodnju, slivne vode i ni sam ne znam što još.

Slično je i s obližnjom benzinskom postajom Ine čija kanalizacija također prolazi kraj naših kuća. Ta je pumpa i kanalizacija napravljena još 1952. godine. Lani su pumpu rekonstruirali, no kanale i kanalizacijski sustav nitko nije niti dirnuo – rekao je ogorčeno Tonković.

Mnogi susjedi tvrde isto. Neki, iako na Ilovcu žive već godinama, prvi su put doživjeli da im voda doslovce izvire iz poda kroz keramičke pločice.Smatraju kako su njihove nevolje počele sa puštanjem u funkciju novog kanalizacijskog sustava i pročistača otpadnih voda.

I prije je padala kiša...

– Prave razloge mi doista ne znamo, no činjenica je da se ove godine sve promijenilo. I godinama unazad znala je kiša padati tjedan dana, voda nam je znala plaviti vrtove, no nikada nije ulazila u kuće. Puno se toga promijenilo s pročistačem, ali i drugim stvarima.

Tako su nekad vadili šljunak iz Kupe i produbljavali korito. Danas je to zabranjeno, a nitko od nadležnih službi korito nije čistio već godinama – tvrdi Blaž Jurčić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije