Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Jubilej kulture

Hrvatski dom Petrinja obilježava 60 godina postojanja

Petrinja
Foto: Antun Petračić
1/5
23.11.2014.
u 11:29

Ustanova je nositelj niza priznanja, nagrađena je Plaketom Grada Petrinje

Pet dana s raznovrsnim programom u Petrinji se slavi jubilarna 60. obljetnica Pučkog otvorenog učilišta - Hrvatskog doma. Dani kulture vezani su uz velebnu višenamjensku zgradu otvorenu 28. studenog 1954., u kojoj je 5. prosinca gostovao HNK iz Zagreba s operom Ero s onoga svijeta, uz osobno dirigiranje autora glazbe Jakova Gotovca. Tada i sada ustanovi je osnivač i vlasnik Grad Petrinja, a bavi se organizacijom i provođenjem programa vezanih uz kulturu, umjetnost, edukaciju i obrazovanje odraslih.

Sastavnice doma su Galerija Krsto Hegedušić, Savjetovalište za djecu, adolescente i obitelj, Folklorni ansambl Petrinjčica i Petrinjski puhački ansambl, u zgradi su prostorije Gradske knjižnice i čitaonice, HPD Slavulj, PULU Petriarta i Petrinjskog radija, a veliko prizemlje bivšeg restorana Gavrilović zatvoreno zbog neriješenog imovinsko-pravnog statusa. Hrvatski dom Petrinja mjesto je bezbrojnih kazališnih, glazbenih, baletnih, zabavnih, znanstvenih, sportskih priredbi, plesova, zabava i veselica, političkih i društvenih skupova, kino predstava... Nekada su djelovali škole glazbe i stranih jezika, autoškola, Informativno dokumentacijski centar...

Ustanova je nositelj niza priznanja, nagrađena je Plaketom Grada Petrinje, a na sinoćnjoj središnjoj svečanosti povelju Hrvatske zajednice pučkih otvorenih učilišta predsjednik Damir Matković uručio je ravnateljici ustanove Mirici Zukanović. Slavljeničke pozdrave izrekli su pomoćnica ministrice kulture Sanja Šaban, zamjenica župana Anita Sinjeri Ibrišević i pokrovitelj proslave, gradonačelnik Darinko Dumbović. Otvorio je fotodokumentarnu izložbu, a nastupili su Petrinjski puhački ansambl i pijanist Karlo Ivančić. U petak je gostovao Hrvatski komorni orkestar iz Zagreba, sutra se otvara izložba Sisačko slikarstvo XX vijeka (iz zbirke Tonković), u utorak je predstava za djecu Šuma Striborova, a u srijedu tribina Razumijevanje ovisnosti.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije