Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BJELOVAR

Heroji s Barutane ne smiju i neće biti nikada zaboravljeni

Bjelovar
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/12
29.09.2014.
u 18:20

Prije točno 23 godine grad je oslobođen od neprijateljske JNA, a za slobodu svoga grada tada je život položilo 17 branitelja i civila

Kao na filmskoj traci proteklih dana redali su se događaji iz bogatog programa kojim je Bjelovar obilježio 29. rujna, zasigurno jedan od najvažnijih datuma u svojoj povijesti. Na taj dan prije točno 23 godine Bjelovar je proživio najdramatičnije trenutke svoje novije povijesti. Hrabrošću i odlučnošću bjelovarskih branitelja tog 29. rujna 1991. godine grad je oslobođen od neprijateljske JNA, a u tim dramatičnim događajima život za slobodu svog grada tada je položilo 17 branitelja i civila. Vođeno željom da se njihova žrtva nikad ne zaboravi,

Gradsko vijeće je 1997. godine proglasilo 29. rujna Danom grada, a od 2007. godine taj se dan slavi i kao Dan bjelovarskih branitelja.

Bogat i zanimljiv program

Osim po brojnim kulturno-zabavnim događajima od kojih svakako treba spomenuti subotnji jazz koncert i večer bjelovarskog kulturnog stvaralaštva te nedjeljni nastup vokalnog ansambla Brevis iz Osijeka i tradicionalnu moto-alku, ovogodišnja proslava Dana grada i Dana branitelja ostat će upamćena i po znanstveno-stručnom skupu čiji su sudionici svojim radovima, koji će uskoro biti i javno objavljeni, učinili veliki korak u objektivnijem vrednovanju doprinosa Bjelovara i Bjelovarsko-bilogorske županije Domovinskom ratu i oslobađanju Hrvatske.

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Foto: Damir Špehar/PIXSELL

Kao i prethodnih godina u povodu Dana grada i Dana branitelja u Domu kulture održana je i svečana sjednica Gradskog vijeća na kojoj su zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena javna priznanja. Svečanoj sjednici nazočili su i potpredsjednici Sabora Dragica Zgrebec i Milorad Batinić te u ime Vlade RH ministrica graditeljstva i prostornog uređenja Anka Mrak Taritaš i ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras.

Misa za duše poginulih

Među događajima koji se izdvajaju su i tradicionalni mimohod pobjednika kojim se na poseban način odaje počast žrtvama palim za slobodu grada. U dostojanstvenoj povorci išlo se do spomen područja Barutana gdje je nakon komemoracije svetu misu za duše poginulih predvodio bjelovarsko-križevački biskup mons. Vjekoslav Huzjak.

>> Ratnim fotografijama Bečanima predstavljen Domovinski rat

>> U Ilači otkriven spomenik stradalim mještanima sela

Komentara 3

BU
bubaclex
19:20 29.09.2014.

Gradonačelniče, gospodarstvo u gradu je crklo zahvaljujući Vama! Kad mislite javno o tome progovoriti?!

AJ
ajam
02:26 30.09.2014.

Ja se sjecam toga dogadjaja , a ono sto se je dogodilo u Barutani, mislim da je bio neki nesretni slucaj koji je doveo do explozije. Svako postovanje prema mrtvima , ali sada sam malo zbunjen kada se govori oi o herojstvu.. Sta se tada dogodilo na tome mjestu..........bio bih zahvalan da mi netko kaze istinu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije