Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 179
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Mine, ambrozija...

Grad Petrinja protiv ostataka rata i posljedica četiri poplave

Petrinja,ambrozija
Foto: Antun Petračić
1/5
22.08.2014.
u 14:10

Gradska vlast Petrinje prionula je svladavanju ovih nemalih opasnosti i napasti

Minsko-eksplozivna sredstva oko Petrinje pogibeljna su još od završetka Domovinskog rata, svakog ljeta mora alergičnih građana su divlja polja ambrozije, a ovih dana neviđena je najezda komaraca, razmnoženih nakon četiri velike poplave od veljače do ovog mjeseca.

Gradska vlast Petrinje prionula je svladavanju ovih nemalih opasnosti i napasti. Danas su ravnatelj Hrvatskog centra za razminiranje Dražen Jakopec i zamjenica gradonačelnika Svjetlana Lazić potpisali ugovor o doniranju 50.000 kuna za financiranje deminiranja minsko sumnjivih površina Kotar šume, najopasnijeg područja u okolici Petrinje. Za taj prostor s prve ratne crte HCR raspolaže podacima o postojanju još 790 mina, do sada ih je pronađeno 778 komada, a dogodilo se 35 minskih incidenata s 14 poginulih i 18 teško ozlijeđenih osoba.

-U ovoj je godini strateški cilj uklanjanje minske opasnosti iz Kotar šume, rekao je ravnatelj HCR D. Jakopec, uz kojeg je potpisivanju donacije Grada Petrinje nazočio i saborski zastupnik Mladen Novak. U isto prijepodnevno vrijeme gradonačelnik Petrinje Darinko Dumbović u selima na Banovini i po gradu pregledao je rasprostranjena polja agresivne ambrozije, koja stvara velike zdravstvene probleme građanima. Mehanizacijom i ljudima gradske tvrtke Komunalac Petrinja počelo je malčiranje i košnja najvećih površina, najprije oko zapuštenog bivšeg željezničkog kolodvora, a slijede naselje Sajmište i drugi dijelovi. U gradsku blagajnu morat će se posegnuti i protiv neizdrživih komaraca.

– Novčanu pomoć zatražili smo od Ministarstva zdravlja, ali nam je uzvraćeno da nemaju sredstava, pa ćemo sami iz fonda za elementarne nepogode provesti minimalnu dezinsekciju- danas je kazao Darinko Dumbović.

>>Građani su dužni ukloniti ambroziju i druge opasne biljke sa svoga zemljišta

>>Ambrozija zaposjela poplavljene poljoprivredne površine u županjskoj Posavini

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije