Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Daruvarski simbol

Gola Maja opet na svome mjestu u Daruvaru, čvrsta i sigurna

'Podravina-bilogora, 30.7.2012. Daruvar Prvi je obnovljenu Golu Maju za dojku primio Bruno Maric Michael Palijan / VLM                         '
Foto: 'Michael Palijan / VLM'
1/3
30.07.2012.
u 14:39

Sve vidljive i nevidljive mjere sigurnosti poruka su lopovima da se više ne usude otuđiti skulpturu

Rijetko se događa da jednu skulpturu na istom mjestu u razmaku od gotovo 60 godina dva puta svečano otkrivaju. No, upravo se to dogodilo jučer u Daruvaru.

Ključne uloge

Naime, na radost mnogih Daruvarčana i poklonika kulturne baštine, pomoćnik ravnatelja Daruvarskih toplica Bruno Marić i gradonačelnik Dalibor Rohlik otkrili su u Julijevu parku obnovljenu Kupačicu, odmila zvanu Gola Maja, skulpturu Antuna Augustinčića koja je park krasila od 1956. godine do noći 14. ožujka ove godine, kada je ukradena. Javnost je bila zgrožena i odmah je pokrenuta opširna potraga u kojoj su ključnu ulogu, kaže Marić, odigrali policija, mediji i jedan građanin, dojavivši ključne informacije. Pronađena je 20. ožujka u jednom stanu u središtu Zagreba rezalicom raskomadana na 13 dijelova, koje su lopovi namjeravali prodati na crnom tržištu metala. Nakon što je vraćena u Daruvar, pregledali su je stručnjaci Ljevaonice umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i na radost mnogih objavili da će je moći u potpunosti obnoviti.

– Svi oni kojima bi ubuduće moglo pasti na pamet da je ponovno diraju poručujemo da smo poduzeli i vidljive i nevidljive mjere sigurnosti koje će jamčiti da Gola Maja zauvijek ostane krasiti naš park – kazao je B. Marić.

Restaurirana za 73.600 kn

Potom je uhvatio Kupačicu za dojku, što je tradicija u Daruvaru gdje Augustinčićeva skulptura, kaže nekadašnji ravnatelj Daruvarskih toplica prim. dr. Jaroslav Rolinc, simbolizira liječenje neplodnosti, a prema tradiciji put k tomu je diranje njezinih dojki. Općinsko državno odvjetništvo u Bjelovaru uskoro će podignuti optužnicu protiv šest osoba: dvije zbog teške krađe, jedne zbog prodaje, a tri zbog kupnje raskomadane Kupačice izrađene 1927.

Kradljivcima prijeti kazna od šest mjeseci do pet godina zatvora. Restauracija skulpture stajala je 73.600 kuna, kažu u DT-u.

Komentara 2

Avatar pretorijanac
pretorijanac
17:52 30.07.2012.

A vidi ti tko je nju za sisu primio!!!

MO
modovisisajteMaraschino
19:43 30.07.2012.

kakva kazna prijeti? nikakva.... dobro se zna tko ju je ukrao samo se ih se ne proziva javno da ne bi bilo vrijedjanje po rasistickoj osnovi... inace pogledajte kakve aute voze po bjelovaru i daruvaru, kradu sve zivo, prosjace ali nitko im nista ne moze...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije