Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 41
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Otpis dugova

Dužnici niti nemaju čime podmiriti nastale obveze

kanta1
Foto: Pixsell
16.09.2014.
u 14:34

Karlovačka komunalna društva, Vodovod i kanalizacija, Čistoća, Toplana, Zelenilo za sada nemaju u planu otpisivati dugovanja socijalno ugroženim

Karlovačka komunalna društva, Vodovod i kanalizacija, Čistoća, Toplana, Zelenilo za sada nemaju u planu otpisivati dugovanja socijalno ugroženim.

Samo za 2013. godinu

No, poštuju izmijenjen Zakon o porezu na dobit po kojem je dopušten otpis zastarjelih potraživanja od nepovezanih fizičkih osoba do iznosa od 2000 kuna po osobi za dugovanja koja su nastala do kraja 2013.

– Nemamo konkretno stajalište o toj odluci, jer nikakvih uputa od nadležnih ministarstava o otpisu dugova koje bi se odnosile na komunalne tvrtke još nemamo. Tek iz medija doznajmo da ministarstva pregovaraju s bankama i teleoperaterima.

Pratimo situaciju u slučaju da se mogućnost otpisa proširi i na komunalne tvrtke – rekao je direktor Čistoće Damir Jakšić. Glasnogovornik Zelenila Željko Tomaš kaže da je na kraju 2013. ukupno 9436 građana tvrtki dugovalo 3.075.526,62 kune.

– Zelenilo mogućnost otpisa dugovanja nije počelo primjenjivati, jer se dopušteni otpis po zakonu odnosi samo na 2013. pa primjena nije moguća u narednim godinama – smatra Tomaš. U Inkasatoru, koji vrši naplatu za komunalne tvrtke, kažu kako sami ne mogu donijeti odluku o otpisivanju dugova koje građani imaju prema komunalnim tvrtkama, te da je to isključivo njihova stvar.

– Nemamo zastarjelih potraživanja, nego samo tekuća koja ne podliježu navedenim izmjenama Zakona – kaže Andreja Barberić, glasnogovornica Inkasatora. Toplani građani, od početka poslovanja do danas duguju oko 7,5 milijuna kuna, a dugovanja nastoje naplatiti opomenama, tužbama, ovrhom. Naplatu od 95 posto drže dobrom.

No, smatraju da je ova odredba stvar bivše toplane, ne njih.Izmjene Zakona definiraju datum do kada se moraju provesti otpisi, pa iz toga proizlazi da je olakšica jednokratna, priznaje se isključivo za 2013.

Neće biti plaćeno u roku

–Obzirom da je Gradska toplana d.o.o. relativno mlado trgovačko društvo i ne bilježi veliki postotak takvih dugovanja, smatramo da je navedena pogodnost uvelike primjenjiva u društvima koja posluju duže, imaju veća i starija nenaplaćena potraživanja za koja mogu tvrditi da neće biti naplaćena u skorijem roku, odnosno da dužnici nemaju čime podmiriti dospjele obveze – kaže Inoslav Latković, direktor Gradske toplane.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije