Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 14
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dužničko ropstvo

'Država bi mogla pomoći preko HBOR-a, ali ministra nije briga'

Hrvatski seljački savez
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/5
26.11.2014.
u 16:26

Najteže je proizvođači mlijeka, a koliko je stanje teško najbolje govori podatak da u Hrvatskoj danas ima samo 160.000 krava, čak 7.000 manje nego u puno manjoj Sloveniji

U svijetu je 2014. proglašena godinom malih obiteljskih gospodarstava a u Hrvatskoj se ona zbog nebrige resornog ministarstva, a posebno ministra, mnoga danas gase. Na tisuće malih i srednjih poljoprivrednih proizvođača u Hrvatskoj danas se nalazi u dužničkom ropstvu, upozorili su danas iz Bjelovara čelnici Hrvatskog seljačkog saveza.

Predsjednik Mijo Latin ističe da se radi o poljoprivrednicima koji su se zbog nedostatka novca, a da bi pokrenuli proizvodnju, proljetos morali obraćati organizatorima proizvodnje, dakle velikim sustavima, ili trgovačkim kućama koje se bave prodajom repromaterijala. Osim 30 posto skupljeg sjetvenog repromaterijala morali su davati i zadužnice na svoj OPG jer je to bio jedini način da dobiju ono što im je potrebno za sjetvu.

- Sada dolazi kraj godine i treba podmiriti dugove, no s cijenom kukuruza od 50 lipa po kilogramu to je jednostavno nemoguće i zbog toga će mnogi OPG-i propasti - tvrdi Latin i navodi da i u toj sumornoj situaciji ipak postoji rješenje. Naime, u HBOR-u, Hrvatskoj banci za obnovu i razvoj, postoje, tvrdi, namjenska sredstva za proizvodnju, no problem je u tome što se ta sredstva ne plasiraju direktno nego preko poslovnih banaka.

- Tko još danas na selu ima takav bonitet da može udovoljiti kreditnim uvjetima poslovnih banaka i zato predlažemo ministru Jakovini koji je ujedno i član Upravnog vijeća HBOR-a da utječe na promjenu načina transferiranja novca. Trebalo bi omogućiti seljacima da se obraćaju direktno HBOR-u i od njih dobiju sredstva. Država bi jamčila da će seljak vratiti novac, a seljak bi državi jamčio svojom imovinom - ističe Latin tvrdeći da bi takav način sigurno bio povoljniji za osiromašenog poljoprivrednika, posebno za proizvođače mlijeka koji su danas u najtežem položaju. U protivnom, tvrdi, nastavit će se trend propadanja OPG-a  kojih je prema nekim podacima u posljednje vrijeme ugašeno čak 5.000. Tvrdnje o dramatičnom stanju u proizvodnji mlijeka Latin potkrjepljuje podacima po kojima Hrvatska danas ima samo 160.000 krava, čak 7.000 manje nego puno manja Slovenija.

Komentara 2

BJ
Bjelovar112
18:40 26.11.2014.

sta je sa solcicom on nije sa vama a gdje su vam cacija i kompanija

Avatar Glina74
Glina74
19:33 26.11.2014.

Moj Latine kažeš u Hrvatskoj ima 160.000 krava ali znaš li ti moj Latine da ima još više BIKOVA koji samo mažu po KRMETINI a tvoje krave njih ne zanimaju glavno da je dosta KRMETINE

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije