Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 70
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ATRAKCIJA

Dominantni gospodin prdojko kralj među vrstama graha

grah
Foto: Damir Špehar/PIXSELL
1/4
22.10.2014.
u 11:49

Za razliku od uobičajenih vrsta graha prdojko se ne voli penjati uz stabljiku kukuruza, već najbolje uspijeva na vinogradarskoj brajdi

Bjelovarska "kumica" Ana Koledić na Gradskoj tržnici plijeni pažnju neuobičajenom vrstom graha, a kakva je rijetkost u bilogorskom kraju. Izuzetno velike i šarenilom boja atraktivne bobe graha zapinju za oko brojnim Bjelovarčanima, a koje vođene znatiželjom zanima više o njegovim karakteristikama i podrijetlu. No, prije svega, najveća zanimljivost veže se uz njegovo nepoznato ime.

- Riječ je o grahu, kojeg narod u ovom dijelu zove prdojko, a ja ga nazivam gospodin prdojko. Neki ga zovu žohar ili jednostavno šareni grah. Riječ je o rijetkoj vrsti, a sjeme sam davnih godina nabavila u Zagorju, tako da mu ustvari ne znam pravo podrijetlo. Međutim jamčim da je riječ o izuzetnom grahu iznimnog okusa, a što je ustvari najbitnije. Posebnost su nadalje njegove boje, odnosno šarolik spektar i vjerujem da se radi o najdopadljivijoj vrsti – ističe Ana Koledić, otkrivši tajnu njegova uspjeha.

- Ne pamtim koliko ga već dugo uzgajam na svojoj maloj parceli u Brezovcu, ali znam da se za razliku od uobičajenih vrsta graha ne voli penjati uz stabljike kukuruza. Naime, primijetila sam da najbolje uspijeva na brajdama na kojemu je bilo grožđe, jer izgleda voli da se penje uz kolac – otkriva A. Koledić. Dodaje da njezin ljubimac postiže i zavidnu cijenu jer kilogram se, ovisno o sezoni, prodaje i do 40 kuna. Kako bi obogatila svoju ponudu nabavila je i sjeme iz Australije, također graha velikih crveno bijelih boba, a koji je isto odnedavno u ponudi na njezinom štandu.

>> Novi šef NATO-a voli jesti grah i ćevapčiće

>> Koju hranu tijekom dojenja treba izbjegavati?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije