Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržište u Karlovačkoj županiji

Cijene nekretnina godinama u padu, kvadrat kuće za 150 eura

kuce1
Foto: Kristina Štedul Fabac/PIXSELL
13.12.2014.
u 13:10

Iako je interes za kupnju stana nešto veći, u 2014. godini prodano ih je svega 196. U 2012. se tržilo s 362 nekretnine, od toga 318 stanova ili apartmana, lani 306, od čega je tek 21 kuća

Prodaja nekretnina ove godine u odnosu na lani manja je dva posto. No i taj negativan podatak stručnjaci ocjenjuju zadovoljavajućim obzirom da su prijašnjih godina padovi ovog tržišta bili deset do 15 posto.

Nema puno novih stanova

Osim toga znatno su pale cijene, pa se sada stambeni kvadrati prodaju 30-tak posto jeftinije nego prije krize.

I Porezna uprava u Karlovačkoj županiji u zadnje tri godine bilježi stalan pad kupoprodajnih ugovora za nekretnine. U 2012. se tržilo s 362 nekretnine, od toga 318 stanova ili apartmana, lani 306, od čega je riječ o tek 21 kući, da bi u ovoj godini, za koju, kao i za 2013. podaci još nisu potpuni, Porezna bilježi do sada 210 kupoprodajna ugovora, od čega 196 za stanove.

–Kod mene je ova godina bila nešto bolja nego protekla. Tome je kumovala činjenica da se novi stanovi ne grade, pa ljudi kupuju stare – tvrdi Milivoj Vertot, predsjednik Strukovne skupine agencija za poslovanje nekretninama pri županijskoj Gospodarskoj komori

.Cijena, ali i kupovna moć pada već godinama.

– Sada se traže stanovi bez centralnog grijanja i mali stanovi. Ukoliko ne želite centralno stan se može kupiti već za 500 eura po kvadratu, a najviša cijena koje se u tom segmentu postiže ne prelazi 850 eura. Za stanove s centralnim grijanjem može se na tržištu najviše dobiti 900 eura – analizira Vertot.

Iz agencije Arka Global kažu kako je stanje na tržištu iznimno loše, a cijene nikad manje. Oni koji drže cijenu, nekretninu ne prodaju. Imali su, kažu, slučaj da je jedna obitelj u Generalskom Stolu kuću i imanje poklonila crkvi jer godinama nisu našli kupca.

Presudna cijena

– Nekada je bila važnija lokacija od novca, a danas je cijena presudna. Prodajemo jednu kuću na Popović Brdu za manje od 200 eura po kvadratu, a imanje ima oko 600 kvadrata! Stan od 107 kvadrata u Radićevoj ulici koji je 2005. potpuno uređen, prodaje se za 69.000 eura.

Kupuju mladi, koji se zadužuju i rješavaju stambeno pitanje - kazala je Yolanda Vrnoga Gregorio iz Arka Global.

U Primat nekretninama iz Ogulina kažu da je prodaja povećana kada su spuštene cijene, te da interesa ima. Stan u Ogulinu možete kupiti za 500 do 800 eura za kvadrat, a kuću od svega 150 do 350 eura po kvadratu.

Komentara 3

DU
Deleted user
13:58 13.12.2014.

U članku se ne spominju drastično visoke cijene motornih goriva kao jedan od razloga što su krajevi u radijusu 30-40 km od ZG s tako spuštenim cijenama nekretnina. Drugim riječima, u SAD gdje je 1 L oko 3,5 kn - smatra se OK putovati na posao i do 50 km svakodnevno pa se takva naselja, u relativnoj blizini velikih gradova, smatraju atraktivnim jer je mirnije i idiličnije nego se gužvati u gradu. Dok je politika u EU da se oguli građane s cijenama goriva, još gore u Mađarskoj nego kod nas, dotle će tavoriti takvi krajevi i bilježiti neg. populacijski trend...

R0
R00kie
14:13 13.12.2014.

bitno da su svi trpali lovu u nekretnine bez da razmisljaju o alternativi. sad kad im je to mrtva imovina plac

DU
Deleted user
17:39 13.12.2014.

biti ce jos jeftinije jer mladi odlaze iz hrvatske a starcima nove kuce ne trebaju....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije