Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 148
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Adriadiesel u štrajku

Apel vlasnicima: Sačuvajte dvije stotine radnih mjesta

adriadiesel
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
14.03.2014.
u 12:32

Rješenje je ponuda Karlovačke banke o pozajmici od 7 milijuna kuna, kojima bi tvrtka riješila trenutačne poteškoće

Najvažnije je sačuvati 200 radnih mjesta. Jedini način da se to dogodi je da Nadzorni odbor karlovačkog Adriadiesela na sastanku prihvati ponudu Karlovačke banke o pozajmici od sedam milijuna kuna koja bi pomogla tvrtki da preživi – poručili su sindikalisti Dragutin Vuljanić i Vedran Dragičević uoči odluke o sudbini karlovačkog graditelja motora.

Stečajem svi gube

Umjesto buke strojevima, u pogonima Adriadiesela već je danima tiho. Radnici su u štrajku zbog neisplaćenih plaća. Mnogi od njih više nemaju niti za dolazak na posao. Stoga i sindikalisti i radnici apeliraju na vlasnike da spase 200 radnih mjesta, koja su neprocjenjiva.

– Ukoliko odluka bude drugačija, organizirat ćemo konferenciju za novinare i najaviti daljnje akcije – poručuje Dragičević. Svi se nadaju da će razumjevanja imati i država, kao vlasnik 33 posto tvrtke.

Upozoravaju da novcima za ‘spašavanje’ Adriadiesela nitko ne može otvoriti toliko radnih mjesta. Ukoliko pak na sastanku ne bude zadovoljavajućeg rješenja, sindikalisti razmatraju i druge mogućnosti.

Kako napominje Vuljanić izvršit će pritisak na državu, koja je većinski vlasnik, odnosno Ministarstvo gospodarstva kako bi se se taj projekt realizirao.– Druga je opcija stečaj tvrtke, a to svakako želimo izbjeći. Time bi zapravo svi izgubili – rekao je Vuljanić, a s time se slaže i Marko Bubaš, predstavnik države u Nadzornom odboru.

Vuljanić je komentirao i dopis direktora Adriadiesela Vladimira Hristova radnicima u kojem stoji kako su, štrajkom i medijskom bukom, promijenjeni uvjeti Kolektivnog ugovora, pa najavljuje njegovo raskidanje, otkaze ili neisplatu plaća za dane provedene u štrajku.

Štrajk je zakonit

– Štrajk je proveden na zakonit način i nema govora o tome da jedna strana Kolektivni ugovor raskine. Štrajkom smo željeli skrenuti pažnju na činjenicu da dvije stotine radnika nije dobilo niti plaću za studeni, te na nelogičnost ponašanja države koja ne pomaže tvrtki u vlasništvu.

Takve je tenzije loše stvarati u ovoj situaciji među radnicima koji samo žele zadržati posao i dobiti plaću za svoj rad. Svima je u interesu da tvrtka nastavi raditi, te da država pomogne u tome – dodao je Vuljanić.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije