Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
direktor za 7000 €

Zoki Mamić - potjerao Tanca, žali za Vahom, čuva klupu za Ivkovića

'29.09.2013., stadion Stanovi, Zadar - MAXtv 1. HNL, 11. kolo, NK Zadar - GNK Dinamo. Zoran Mamic.  Photo: Filip Brala/PIXSELL'
'Filip Brala/PIXSELL'
27.10.2013.
u 14:00

Krivac je za posrtaj u Europi, da je ostao na klupi, Dinamu se ne bi dogodio nesretni Ivanković

Najtraženiji čovjek u Dinamu ovih dana Zoran Mamić povukao se u medijsku izolaciju. Odbio je nekoliko intervjua, uključujući i gostovanje u RTL Ligi, smatrajući kako je bio previše prisutan u medijima proteklih dana. Ili je možda takva politika kuće; kada gazda Zdravko sprema svoje obraćanje (ponedjeljak, 13 sati), tada ostali u Dinamu šute.

A upravo je Zoran na poseban način obilježio Dinamovo ljeto. Od sjajno odrađenoga prijelaznoga roka, osim promašajima s vratarima, do otkrića svoga trenerskoga dara u Dinamovim najkritičnijim trenucima. Ovo su neki fragmenti iz karijere mlađega Mamića kroz prizmu nekih njemu bliskih ljudi...

Nikako ne želi biti trener

Znate li, primjerice, da su Mamići, ali ne Zdravko i Zoki, nego Stojko i Zoki, uz Srećka i Nenada Lušića, jedina braća koja su vodila prvoligaške klubove u Hrvatskoj ligi. Naime, brat Stojko u sezoni 1993./1994. vodio je Dubravu, ali na klupi ostao samo tri utakmice!? Možda i zato što njegovi u 270 minuta nisu postigli nijedan gol, a inkasirali – 11.

Ovom zgodom možemo prekinuti i sve špekulacije oko Zoranova ostanka na Dinamovoj klupi. Ništa od toga, kaže nam naš čovjek iz Zokijeve blizine, pa taman da i prezimi u Europi. Jednostavno, svjestan da ga karta neće ići stalno i da je pad forme neizbježan, Zoran ima otklon prema klupi plavih zbog hipoteke svoga prezimena i cjelokupnoga okruženja oko Dinama. Smatra kako bi još jedan tako istureni Mamić mnogima bio crvena krpa, pa će se u zimi opet vratiti u sjenu, na svoju prirodnu poziciju sportskog direktora, a klupu prepustiti – Tomislavu Ivkoviću.

Trener lokosa braću je osvojio svojom sportskom drskošću i bezobrazlukom, ali i sjajnim vođenjem utakmica te rezultatima s Lokomotivom, znanjem kojim je uspio održati lokose u vrhu Prve HNL unatoč brojnim odlascima igrača. Za braću je Ivković u ovom trenutku najbolje rješenje za Dinamo. Istina, luckasti golman verbalni je bombarder, jezik mu je često brži od pameti, ali je neosporni znalac i autoritet. Uostalom, jednom kada je golman bio trener (Vlak), Dinamo je igrao najljepši nogomet.

Zoran Mamić možda je i veliki krivac za to što Dinamo vjerojatno neće prezimiti u Europi. Da se nakon Beča nije povukao s klupe, Dinamu se ne bi dogodio nesretni Ivanković, čiji je najnoviji opus bio strahotan. Zoran je, kažu nam, podupirao brata kada je dovodio Profesora, ali već prvu večer nakon njegova imenovanja shvatio da je su s Ivankovićem opet zaplivali u prazno.

Lovio se za glavu zbog Tanca

Kada je za večerom čuo Brankove teze o pojedinim igračima i stanju momčadi koju mu je ostavio, ojađeni Zoki ulovio se za glavu. Stoga je upravo on bio inicijator Profesorove smjene ovoga tjedna. Iako je Zdravko u ponedjeljak, na otvorenju hotela, Ivankoviću obećao mir do zime, sljedećega dana Zoranu je prekipjelo kada je uvidio da su mu igrači mrtva puhala i da nemaju nikakav podražaj na Profesorove opservacije. Upravo je Zoki zatražio od brata mandat da se Tancu zahvali na suradnji.

Zoran Mamić kao sportski direktor maksimirskog kluba zarađuje 7000 eura mjesečno plus premije, a neće od brata tražiti povišicu za "prekovremeni rad" na mjestu prvoga trenera. Za poziciju sportskog direktora ima ugovor do 2015. godine.

Odnos sa Zdravkom zna oscilirati od potpune idile do "pogleda zakrvavljenih očiju", što je ipak jako rijedak slučaj. Najveća bratska svađa dogodila se prije tri godine, u restoranu Bocca Marai, na inauguracijskoj večeri Vahida Halilhodžića. Pred začuđenim Vahom braća su se pokefala oko nekoga igrača, pale su teške riječi, a zajapureni Zoran digao se od stola i izjurio iz restorana. Tada je na pet dana nestao iz Zagreba i samo je jedan čovjek od najvećega povjerenja znao gdje se nalazi.

Kad smo već kod Halilhodžića, on mu je, sa svim svojim manama, bio najdraži trener. Zokija je impresionirao Vahin autoritet među igračima i članovima stručnoga stožera, kako su ga se svi bojali kao vraga. Na žalost, Zoki nije imao vremena reagirati u onom Zdravkovome prepadu na trenera u ekonomatu. Uvjeren je kako Zdravko i danas žali zbog toga te da je i za brata Vaha još uvijek najbolji trener koji je radio u Dinamu.

Komentara 1

PK
petar.kolak.9
22:15 22.06.2015.

moj mentor trener zebec je rekao golman nikad nemoze bit trener seniora moze golmane trenirat i nista vise.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije