Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
JOŠ OD ENGLESKE 2:0

Vatreni šest utakmica nisu pobijedili nikoga iz Fifina Topa 10

Igor Štimac (1)
Goran Stanzl/Pixsell
11.10.2013.
u 11:12

Ovo je četvrti put da kod kuće igramo protiv suparnika iz prvih 10 svjetske ljestvice. Počelo je s Talijanima 1995. godine...

Sraz s Belgijcima, šestima na Fifinoj ljestvici, bit će hrvatskoj reprezentaciji tek četvrti domaći s nekom od reprezentacija iz svjetskoga topa 10, i u njima imamo samo jednu pobjedu – 2:0 izbornika Slavena Bilića nad tada petom Engleskom, u listopadu 2006. godine u Zagrebu.

Podsjetimo, tada su McClarenovu momčad nokautirali Eduardo da Silva i famozna maksimirska krtica koja je izludila vratara Robinsona.

U prvoj domaćoj utakmici sa selekcijom iz prvih 10, Hrvatska je 1995. godine u Splitu remizirala 1:1 s tadašnjim svjetskim doprvakom Italijom (6. mjesto na Fifinoj listi), a sljedeći remi bio je u ožujku 1997. godine u utakmici s Danskom u Splitu (1:1). Danci su tada bili 4. na Fifinoj listi i najbolje plasirani suparnik u svim kvalifikacijskim ciklusima s kojim smo igrali kod kuće.

Ćiro je u dva kvalifikacijska susreta s Dancima osvojio samo jedan bod, a onda je upravo zahvaljujući njihovu herojskom otporu u Grčkoj izborio dodatne kvalifikacije za SP.

Hrvatska je trenutačno u negativnom nizu od šest uzastopnih utakmica bez pobjede nad selekcijama iz prvih deset s Fifine ljestvice, računamo li kvalifikacije i prijateljske.

Upravo je spomenuta Bilićeva pobjeda nad Englezima u Maksimiru bila posljednja pobjeda, a od tada smo nanizali čak pet poraza (Nizozemska u Splitu 0:3, Engleska na Wembleyu 1:5, Grčka u Pireju 0:2, Španjolska u Gdanjsku 0:1, Portugal u Ženevi 0:1) i jedan remi (Italija u Gdanjsku 1:1).

Belgija nam se do sada u Maksimiru nikada nije izvukla; 2001. bilo je 1:0, a 2003. godine čak 4:0. U prvoj utakmici, koju je vodio Mirko Jozić, heroj je bio Alen Bokšić zabivši za 1:0, dok je dvije godine kasnije put prema EP-u utro Barićev debitant Dado Pršo.

Crveni vragovi tada su bili šesnaesti na Fifinoj ljestvici, bez ijedne velike zvijezde.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije