Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 134
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Finale Lige prvaka

Chelsea novi prvak Europe nakon jedanaesteraca! (video)

chelsea (1)
Goran Stanzl/Pixsell
19.05.2012.
u 19:37

Ivica Olić i Bastian Schweinsteiger promašili su jedanaesterce za Bayern, kod Chelseaja je promašio Mata,a Drogba je pogodio ključni jedanaesterac.

Bayernovi su igrači u suzama legli na centru igrališta, dok je Chelsea luđački slavio svoj prvi europski naslov, prvi je put u povijesti jedan londonski klub dohvatio "ušati pokal"! Presudili su 11-erci, Chelsea je poglavito zahvaljujući fenomenalnom vrataru Petru Čechu (obranio je u raspucavanju dva 11-erca, u produžecima jedan!) i nezaustavljivom Didieru Drogbi slavio ukupnim rezultatom 5:4, nakon 120 minuta bilo je 1:1 (1:1, 0:0).

Na žalost, među Bayernovim tragičarima bio je i naš napadač Ivica Olić, koji je u igru ušao u 97. minuti. Olić je izveo četvrti 11-erac za Bayern, koji je tada vodio 3:2. No, Čech je obranio Olićevu loptu i vratio Chelsea među žive, a potom je, uz pomoć vratnice, "skinuo" i 11-erac Schweinsteigeru, nakon čega je Drogba sigurno zabio za prvi Chelseaejv europski naslov!

Neutješni su bili Bayernovi igrači, dugo je Danijel Pranjić, koji je s klupe odgledao ovaj triler, tješio Ivicu Olića, no riječi utjehe malo su pomagale. U svom drugom finalu u dvije godine, Olić i Pranjić s Bayernom su ostali korak do trona. Inter je u Madridu bio bolji, ali Chelsea sad u Münchenu nije! Štoviše, Bayern je dominirao, Bayern je igrao i stvarao šanse, Bayern je i poveo sedam minuta prije kraja i držao jednu ruku na "ušatom pokalu", Bayern je i u 11-ercima vodio 3:2 i čekali smo da "Ola" zabije za 4:2! Međutim, pobjednik je na kraju bio Chelsea, zato jer je zabio gol više od Bayerna i kapetan Frank Lampard uz zvukove nove himne Lige prvaka podigao je pokal namijenjen europskom prvaku! Nitko ne može reći da je to bilo nezasluženo, ali sigurno nitko osim zagriženih navijača Chelseaja neće hvalospjevima opisivati njihovu igru. No, Roman Abramovič ima izvanserijske klase Petra Čecha i Didiera Drogbu, dok se Bayern previše oslanjao na gubitnika Arjena Robbena, koji je svojim promašajima udaljio Bavarce od dva ovogodišnja trofeja...

Kad je portugalski sudac Pedro Proenca poslao igrače na odmor, samo nam je jedna misao prošla kroz glavu: previše se Bayern napromašivao u prvih 45 minuta za utakmicu na najvišoj razini i u ovakvim situacijama obično stiže kazna. Jer, imali su domaći nogometaši silnu dominaciju u prvom dijelu, možda ne toliko izraženu u posjedu lopte (u postocima 60:40), koliko u konkretnim napadima i stvorenim prilikama. Bayern je, naime, imao 13 udaraca na gol (dva u okvir), Chelsea samo 2 (1), Bayern je imao osam kornera, Chelsea ni jedan... Bayern je, napokon, imao tri čiste situacije za pogodak (vratnica Robbena, te volej Müllera i teški promašaj Gomeza), ali Čechova je mreža ostala mirna!

U drugom dijelu se nastavila Bayernova dominacija, posebno je Chelsea teško živio sredinom drugog dijela, no Bavarci nisu znali pronaći put do mreže. Sve do 83. minute, kad je Kroos odlično centrirao, lopta je preletjela Davida Luiza i Colea, a na drugoj ju je vratnici dočekao Müller i udarcem glavom, od zemlje, poslao u gredu, od koje se lopta odbila u mrežu!

Činilo se da je sve gotovo, Allianz Arena je eruptirala, no hladan tuš za domaće navijače stigao je samo pet minuta kasnije, kad je eksplodirao sjever Arene, gdje su bili engleski navijači! Mata je izveo korner, a stroj za golove, Didier Drogba, nadvisio je u skoku Boatenga i glavom poslao loptu pod gredu! Neuer je dirao loptu, ali ju nije i zaustavio i otišlo se u produžetke...

I već u 93. minuti, Bayern je opet imao meč-loptu, Riberyja je u kaznenom prostoru srušio Drogba (kao i Fabregasa u polufinalu s Barcelonom!), bio je to čisti 11-erac, a Robben je opet bio tragičar! Njegov je udarac s bijele točke Čech sjajno obranio, Robben je promašio protiv Dortmunda i "prodao" njemački naslov, sad je uništio i snove o osvajanju Lige prvaka...

Tada je ozlijeđenog Riberyja zamijenio Ivica Olić i imao je krasnu šansu za gol u 108. minuti, no lopta je zamalo otišla kraj vratnice i odlučivali su 11-erci...  Koji su, za divno čudo, ovaj put bili sretni za Engleze protiv Nijemaca! 


 

Tijek utakmice:

Jedanaesterci:

Drogba pogađa za 5:4, Chelsea je prvak Europe!!!!!! Po prvi put u povijesti!

Schweinsteiger pogađa vratnicu, ostaje 4:4!

Ashley Cole pogađa - 4:4!

Olić ne pogađa, Čech mu brani, ostaje 4:3!

Lampard je zabio - 4:3!

Neuer je zabio - 4:2!

David Luiz je zabio - 3:2!

Gomez je zabio - 3:1!

Neuer brani Mati, ostaje 2:1!

Lahm je zabio - 2:1!

Pucat će se, uvjetno rečeno, na stranu gdje su Bayernovi navijači.

Tradicija baš i nije na strani Chelseaja. Englezi su izgubili obje utakmice na ruletu s bijele točke, Bayern je pak dobio sva tri puta!

120' Kraj utakmice. Novog prvaka Europe odlučit će jedanaesterci!

112' Nova šansa za Bayern! Gomez je pucao glavom nakon ubačaja Lahma, no Cahill sjajno blokira, a onda David Luiz izbacuje loptu u korner.

108' Kakva prilika za Bayern! Lahm je ubacio s desna, lopta je preletjela sve igrače, došla do Olića koji fenomenalno odigrava povratnu loptu za Van Buytena, no stoper Bayerna nije razumio namjeru našega igrača i odlična propala je još jedna odlična prilika Bavaraca.

106' Počeo je drugi produžetak

105'+1 Kraj prvog produžetka

105' Igrat će se jedna minuta nadoknade u prvom produžetku.

96' Izmjena kod Bayerna! Ribery ne može nastaviti susret, ozljeda koju je zadobio nakon starta Drogbe ozbiljnija je no što se u prvi mah činilo. Umjesto njega Heynckes u igru šalje našeg Ivicu Olića.

95' Čech brani udarac Robbena! Nizozemac je pucao lijevo dolje, no Čech mu je uhvatio "živu" loptu! Robbenov promašaj s bijele točke mogao bi biti koban i za drugi trofej ove sezone. Promašeni udarac s 11 metara prelomio je utrku za njemački naslov, a sad bi mogao skupo stajati i lova na europsku titulu.

93' Kazneni udarac za Bayern!!! Drogba se pretvara u tragičara, srušio je Riberyja u kaznenom prostoru i zaradio žuti karton. Liječnici ukazuju pomoć francuskog nogometašu.

92' Boateng ruši Torresa na samom rubu kaznenog prostora, no Proenca ne sudi ništa. U nastavku akcije udarac Chelseaja biva blokiran.

91' Počeo je prvi produžetak!

90+3' Kraj drugog poluvremena. Slijede produžeci!

90+3' Drogba je imao priliku zabiti za pobjedu, no slobodnjak s 25 metara odlazi visoko na tribine.

90' Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

88' Gooooooooooooool za Chelsea! Mata ubacuje iz kuta na prvu vratnicu. Na loptu utrčava Drogba i s ruba peterca zabija u prvi Neuerov kut za 1:1.

86' Izmjena kod Bayerna Strijelac Müller izlazi, mijenja ga Van Buyten.

86' Žuti karton za Chelsea! David Luiz neoprezno i dosta grubo ruši Robbena na desnoj strani, na oko 25 metara od gola.

84' Izmjena kod Chelseaja Torres ulazi umjesto Kaloua, odmah je na pogodak reagirao Di Matteo.

83' Gooooooool za Bayern! Kroos je ubacio s lijeve strane, tražio Gomeza, no lopta ga prelijeće, ali dolazi do Thomasa Müllera koji s 5-6 metra zabija glavom pod gredu za vodstvo Bavaraca!

82' Robben ubacuje za Gomeza, koji puca glavom, ali Čech to lakoćom brani.

81' Žuti karton za Chelsea! Ashley Cole pokosio je na centru Müllera i spriječio kontru, no zbog toga je zaradio žuti karton.

80' Chelsea traži igranje rukom Schweinsteigera u šesnaestercu, no Proenca se ne oglašava. I, pokazala je snimka, s pravom.

78' Prilika za Bayern! Ribery je ušao u 16-erac Chelseaja, već se činilo da je Francuz izgubio loptu, no ona dolazi do Müllera koji iz izgledne pozicije, s 8-9 metara malo iskosa s desne strane, puca daleko od gola.

76' Prilika za Bayern! A. Cole krivo je dodao jednu loptu, Ribery je presjekao njegov pas, ušao u kazneni prostor i povukao loptu do gol-aut linije, pokušao ubaciti, no lopta se od bloka odbila nezgodno po Chelsea i Čech je krajnjim naporom izbacio loptu u korner izbivši je ispod grede.

74' Prilika za Chelsea! Neuer loše reagira na ubačaj s lijeve strane, lopta dolazi do Drogbe koji puca sa 6-7 metara, iskosa s desna, no Neuer ipak ispravlja svoju pogrešku i brani njegov udarac.

73' Izmjena kod Chelseaja Izlazi Bertrand, ulazi Malouda

73' Prilika za Chelsea! Drogba se oslobodio čuvara na lijevoj strani, ušao u kazneni prostor, odigrao povratnu, no Conteno u zadnji tren spašava izbacujući loptu u aut.

72' Prilika za Chelsea! Bosingwa je ubacio s desne strane, a Kaloua su centimetri dijelili da dođe do lopte i uputi je glavom prema golu.

70' Prilika za Bayern! Robben je vagao svoga čuvara na samom rubu gol-aut linije i kaznenog prostora, fenomenalno je zatim proigrao Kroosa, koji puca sa 16 metara, ali Chelsea opet blokira udarac. Moglo je biti i te kako opasno za Čecha da je lopta kojim slučajem prošla.

Chelsea u svakoj prilici panično izbacuje loptu iz svog šesnaesterca, Bayern pritišće, traži pogodak. Bavarci su praktički preselili pred kazneni prostor gostiju.

66' Lahm ubacuje, lopta pogađa Colea u ruku. Bavarci traže kazneni udarac, no Proenca im ne uslišava molbe.

Sat vremena igre je iza nas. Bayern je više kombinatoran, što pokazuje i broj pasova. Bavarci ih imaju 321, a Chelsea 226.

53' Bayernu poništen gol! Robben je pucao s ruba 16-erca, lopta se odbija naposljetku do Riberyja koji ubacuje loptu u praznu mrežu, no Bavarci su se kratko radovali. Pogodak je poništen zbog zaleđa. Čini se opravdano.

51' Nakon jednog nesporazuma A. Colea i Bertranda Bavarci osvajaju loptu, u nastavku akcije Gomez pada u šesnaestercu, no Proenca samo odmahuje rukom.

50' Drogba se odličnim građenjem izborio za jednu loptu, opalio odmah čim se okrenuo prema golu, s nekih 30 i više metara, no lopta odlazi 3-4 metra pokraj desne vratnice Bayernova gola.

Trener Bayerna Jupp Heynckes odmah je na početku drugoga dijela na zagrijavanje poslao četiri igrača, među njima i hrvatskog napadača Ivicu Olića.

48' Prilika za Bayern! Robben se sjurio u kazneni prostor, pokušao ubaciti no njegov je ubačaj blokiran, na kraju loptu dodaje Kroosu koji s 20-ak metara puca snažno, no pogađa Davida Luiza za novi korner iz kojega se nije izrodilo ništa. 

46' Počelo je drugo poluvrijeme

Evo i statistike nakon prvih 45 minuta: Bayern je imao više loptu u nogama (60 posto) naspram Chelseajevih 40 posto. Bavarci su imali 13 pokušaja prema vratima Čecha, a Chelsea samo dva prema Neueru. No, od tih 13 udaraca, samo dva su išla u okvir gola, a Chelseaju jedan. Bayern je imao i osam kornera, a plavi iz Londona niti jedan! Jedino u čemu je Chelsea "bolji" počinjeni su prekršaji - momčad sa Stamford Bridgea napravila ih je devet, Bayern samo četiri.

Inače, što se pojedinačne statistike tiče, najviše je kod Bayerna pretrčao Schweinsteiger - 5896 metara, a kod Chelseaja Mata - čak 6164 metra!

45'+1 Kraj prvog dijela

45' Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' Kakva prilika za Bayern! Robben se sjurio prema kaznenom prostoru, pokušao odigrati dupli pas s Müllerom, no lopta se odbija do Gomeza koji je varkom tijela izbacuje iz ravnoteže Cahilla, ostaje sam, no neometan s nekih 12-13 metara puca preko vrata. Možda i najbolja šansa Bavaraca na utakmici!

39' Prilika za Bayern! Robben je nakon odbijanca sjajno proigrao Riberyja na lijevoj stranici šesnaesterca. Francuz puca, no jako loše, lopta odlazi usporedo s vratima na desnu stranu, do usamljenoga Gomeza, koji ne reagira najbolje i ništa ni iz ove šanse za Bayern.

37' Prilika za Chelsea! Momčad iz Londona kombinirala je na 30-ak metara od gola Neuera, lopta je na kraju došla do Kaloua na desnoj stranici, koji puca iz prve s 15 metara, gađa bliži kut, no Neuer je spreman i brani taj neugodni pokušaj.

Chelsea je malo došao do daha, plavi su sve češće na suparničkoj polovici, no Bayern je i dalje taj koji ima bolje prilike.

36' Prilika za Bayern! Contento je ubacio slijeva, lopta je preletjela Gomeza, no taman je pala na nogu Müllera, koji je iz poluvoleja pucao pokraj vrata s nekih 10-ak metara.

32' Prilika za Chelsea! Boateng je na nekih 17-18 metara, malo desno iskosa, srušio Cahilla. Slobodni udarac izveo je Mata, ali lopta odlazi dobrih metar iznad gola.

31' Robbenov udarac s ruba kaznenog prostora brani Čech.

30' Chelsea je povukao kontru. Mata je proigrao na lijevoj strani Bertranda, situacija se činila obećavajuća, no debitant je zabrljao u pokušaju driblinga Boatenga. Solidna šansa otišla je u nepovrat. 

29' Slobodni udarac za Bayern David Luiz napravio je prekršaj na 27 metara od gola. Dosta opasna situacija za Chelsea, no Robben je u živom zidu pogodio Drogbu.

Nakon prvih 25 minuta, Bayern ima posjed lopte 64 posto, a Chelsea 36. No, dominaciju još više odražava statistika udaraca na gol i kornera. Bavarci su pokušali šest puta, Chelsea ni jednom. Također, Bayern je dosad imao sedam kornera, Chelsea ni jedan!

21' Odlična prilika za Bayern! Što je sad obranio vratar Chelseaja Petr Čech! Robben je kombinirao s Riberyjem, ušao u 16-eraca i s nekih 10 metara opalio loptu. Čech je bio pokriven, no fenomenalno je nogom reagirao i odbio loptu u vratnicu i naposljetku u korner iz kojega se nije izrodilo ništa.

Bayern dominira utakmicom! Chelsea gotovo da ne može proći centar igrališta.

19' Prilika za Bayern! Gotovo iz ničega došla je lopta do Gomeza na 5-6 metara, no napadač Bayerna lažnjakom se riješio čuvara, ali nije uspio zadržati loptu i odlična šansa otišla je u nepovrat. Bosingwa si je u nastavku akcije gotovo zabio autogol, kad je u panici pokušavao izbaciti loptu što dalje od vrata.

18' Bayern se uvukao u šesnaesterac Chelseaja i izborio korner. Kroos je ubacio, opasno je zaprijetio Robben, no Bertrand blokira za novi korner Bayerna.

Već u prvih 15 minuta vidljivo je kako će Chelsea prepustiti loptu Bayernu i opredijeliti se na kontranapade. Taktiku koja je bila i te kako uspješna protiv Barcelone u polufinalu Lige prvaka.

13' Ribery je ubacio s lijeve strane, pronašao Gomeza u srcu šesnaesterca, no prvi strijelac Bavaraca bio je neprecizan. Ipak, treba biti pošten i reći da je bio u dosta teškoj situaciji, s braničem na leđima.

Zanimljiv odabir frizure Chelseinog krila Salomona Kaloua. Francuz je na potiljku izbrijao glavu i ostavio nešto kose koja ima oblik pauka!

8' Šansa za Bayern! Ribery je proigrao Robbena na desnoj strani Bayernova napada. Nizozemac ulazi u šesnaesterac, ali je vrlo neprecizan. Njegov pokušaj odlazi nebu pod oblake.

Izuzev ove kontre, Bayern je bolji u uvodnim minutama dvoboja.

7' Kontra Chelseaja, Drogba se izvukao na desnu stranu, centrirao, no prejako, lopta je preletjela oba igrača Chelseaja u šesnaestercu Bayerna.

5' Nakon udarca iz kuta Bavarci su kombinirali, lopta je došla do Kroosa na rub 16-erca koji puca, ali neprecizno pored vrata.

4' Prilika za Bayern! Schweinsteiger je dobio loptu na nekih 20-ak metara, odjednom mu se otvorio put prema golu, primirio je loptu, opalio no u zadnji tren je obrana Chelseaja blokirala udarac i lopta je otišla u korner.

2' Žuti karton za Bayern Schweinsteiger je rukom morao spriječiti protunapad Chelseaja i Proenca ga je opomenuo žutim kartonom.

1' Počela je utakmica u Münchenu!

Sve je spremno za početak 20. finala Lige prvaka...

Klubovi su objavili i sastave koji će večeras istrčati na travnjak Allianz Arene od prve minute, pa evo ih:

Bayern: Neuer, Boateng, Lahm, Contento, Ribéry, Robben, Schweinsteiger, Kroos, Timoščuk, Müller, Gomez. Klupa: Butt, Van Buyten, Rafinha, Usami, Pranjić, Petersen, Olić.

Chelsea: Čech, Cole, Luiz, Bosingwa, Cahill, Bertrand, Lampard, Mikel, Mata, Drogba, Kalou. Klupa: Turnbull, Ferreira, Essien, Romeu, Malouda, Torres, Sturridge.

Menadžer Chelseaja Roberto di Matteo pobrinuo se za najveće iznenađenje večeri. U prvih 11 gurnuo je debitanta u Ligi prvaka, 22-godišnjeg lijevog braniča Ryana Bertranda, igrača koji čak nije bio ni prijavljen za grupnu fazu Lige prvaka! Bertrand je ove sezone skupio sedam nastupa u Premijernoj ligi za plave iz Londona.

Prisjetimo se i kako su finalisti ovogodišnje Lige prvaka došli do utakmice na Allianz Areni:

Bayern je svoj put prema finalu na domaćem terenu počeo još u kolovozu prošle godine, u posljednjem kvalifikacijskom kolu za ulazak u Ligu prvaka. Bavarci su u dvije utakmice bili bolji od švicarskog Züricha - 2:0 kod kuće i 1:0 u gostima. Zatim su u teškoj skupini s Manchester Cityjem, Napolijem i Villarrealom prošli dalje kao prvoplasirani s 13 osvojenih bodova (4-1-1, gol-razlika 11:6).

U prvoj utakmici osmine finala izgubili su u gostima od Basela 0:1, da bi u uzvratu slavili s nevjerojatnih 7:0. U četvrtfinalu su s dvaput po 2:0 izbacili francuski Marseille, a zatim u dvije odlične utakmice, u polufinalu su nakon drame jedanaesteraca "riješili" problem zvan Real Madrid. U prvoj su utakmici kod kuće pobijedili 2:1, istim su rezultatom izgubili u Madridu, a onda herojstvima vratara Manuela Neuera prošli na jedanaesterce.

Chelsea se u Ligu prvaka uključio kad je krenulo natjecanje po skupinama i u grupi s Valencijom, Bayerom iz Leverkusena i Genkom kao prvi ušao u osminu finala, gdje ga je čekao Napoli. Nakon 1:3 poraza u Napulju trener Andre Villas-Boas dobio je otkaz, a momčad je preuzeo Roberto di Matteo. Chelsea je kod kuće pobijedio Talijane s 3:1, a u produžetku je zabio još jedan gol za prolazak među osam najboljih. Tamo ga je ždrijeb namjerio na Benficu koju je svladao oba puta - u gostima 1:0 i kod kuće 2:1. I tada je uslijedio slavni polufinale s Barcelonom. Londonska je momčad izbacila aktualnog europskog prvaka pobijedivši kod kuće 1:0, a u gostima su nakon što su gubili s 2:0 i imali igrača manje (crveni Terryja) došli na kraju do 2:2. I finala s Bayernom.

Bayern ili Chelsea? Finale Lige prvaka je pred vratima, a iako će velika većina nogometnih zaljubljenika reći kako je neočekivano, nitko ne može tvrditi kako nije zasluženo. Minute nas dijele od vrhunca klupske nogometne sezone, u kojem će münchenski klub u svojoj Allianz Areni pokušati doći do pete europske krune, dok londonska momčad ganja svoju prvu.

Sudac večerašnjeg spektakl je Portugalac Pedro Proenca.

- Nadam se kako će Bayern i Chelsea odigrati jednu fantastičnu utakmicu, da će gledateljima pružiti spektakl i da će navijači sa stadiona na kraju kućama otići zadovoljni - izjavio je portugalski djelitelj pravde kojemu će u finalu pomoćnici biti njegovi sunarodnjaci Bertino Miranda i Ricardo Santos. Četvrti sudac je Carlos Velasco Carballo, a pomoćni suci iza gola Manuel De Sousa i Duarte Gomes.

Ključne riječi

Komentara 54

OB
-obrisani-
23:50 19.05.2012.

J.b.o vas Olic hrvati ako je to vas najbolji strijelac nema od vas nista

FR
franjo0303
23:30 19.05.2012.

Olić ukakio.

OD
oltar domovine
23:38 19.05.2012.

a olicu olicu tako ne pucaju ni oni iz 4 lige

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije