Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 158
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Živi golub

U kakvom je to sportu Cernogoraz osvojio olimpijsko zlato?

Giovanni Cernogoraz,  (1)
Igor Kralj/Pixsell
06.08.2012.
u 22:45

Trap je na OI od 1900. godine, u današnjoj verziji od 1950. (parni trap je od 1996.)

Gađanje letećih meta je grana streljačkog sporta a sastoji se od tri discipline: trapa, parnog trapa i skeeta. Danas su sve te tri discipline sastavni dio Olimpijskih igara, no trap je najstariji i najrašireniji. Prva natjecanja u trapu zabilježena su 1793. godine u SAD a prve mete bili su živi golubovi koji su kasnije zamijenjeni najprije staklenim a potom glinenim diskovima. Zbog toga se gađanje letećih meta često naziva i gađanje glinenih golubova. U nekim dijelovima SAD i danas se koriste žive mete.

Trap je na OI od 1900. godine, u današnjoj verziji od 1950. (parni trap je od 1996.). Gađa se u pet serija od po 25 metaka, a šestorica najboljih idu u finale gdje se puca još po 25 metaka. U slučaju jednakog rezultata, bolji se dobiva raspucavanjem. Ispada onaj koji prvi promaši.

Pet stajačih mjesta (šesti natjecatelj rotira) opslužuje 15 strojeva za izbacivanje meta. U seriji od 25, deset meta leti desno, deset lijevo a pet ravno, a sve su pod različitim kutovima. Redoslijed se kompjutorski programira, ali natjecatelji za njega ne znaju. Težina glinenih diskova je između 1,05 i 1,10 kilograma a izlazna im je brzina 120 kilometara na sat.

U parnom trapu izlaze dvije mete, a strijelci imaju po dva metka u cijevi. Gađaju se tri serije po 50 golubova. U skeetu mete izlaze iz dviju kućica, jedne s desne, druge s lijeve strane.

Dobra ideja: Sandra će bacati disk, a Giovanni će ga pokušati pogoditi

Komentara 3

Avatar Topgen
Topgen
23:18 06.08.2012.

E bas vam hvala , konacno jedan konstruktivan clanak

LO
lojtra1
06:34 07.08.2012.

Jel mora i on sad platiti porez pošto smo svi vidjeli da ima pušku ili će ga linić počastiti?

LL
LEX-LUTOR
09:14 07.08.2012.

Svaka cast deckima. Pravo pitanje sada koliko su im u svemu tome pomogli krovni savezi tipa, hrvatski streljacki savez i hrvatski lovacki savez, kada se vec nisu u stanju izboriti da se zakoni u hrvatskoj prilagode zakonima EU nego se prepisuju od Srbije? Dokaz da ima jos sportova u kojima se ostvaruju zavidni rezultati a da to nisu nogomet i rukomet. Streljastvo je zavidan sport i trazi puno discipline treninga i odricanja, za nagradu nasa vlada ga dodatno otezava prepisivanjem SRPSKIH zakona, zabranjivanjem punjenja streljiva i uvodjenjem novih poreza....BRAVO samo tako naprijed.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije