Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 25
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZA ŠVICARSKU

Štimac pozvao Olića, Kneževića, Maloču, Kovačića i Vukušića

Štimac stožer (1)
Foto: Tino Jurić/Pixsell
1/6
30.07.2012.
u 11:51

– Sammir je iznimno kvalitetan igrač i nitko ne može pobjeći od toga, ali o njemu ovisi poziv u nacionalnu vrstu – objasnio je Štimac koji Brazilca nije pozvao u momčad

Igor Štimac i službeno je krenuo u svoju priču kao izbornik hrvatske nogometne reprezentacije. Za prijateljski sraz sa Švicarskom 15. kolovoza u Splitu pozvao je 23 kandidata. Na tom popisu u odnosu na nedavno završeno Europsko prvenstvo u Ukrajini i Poljskoj ima i nekoliko promjena. U reprezentativni kadar tako se vratio Dario Knežević, a za poziciju u obrani konkurirat će i Hajdukov stoper Mario Maloča. Hajdukov napadač Ante Vukušić već je i ranije bio na popisu A reprezentacije, a među "velikim dečkima" našao se i Dinamov talentirani veznjak Mateo Kovačić.  Za vratarsku poziciju konkurirat će Stipe Pletiosa i Danijel Subašić. Među pozvanima dakle nije Ivan Kelava. U odnosu na zadnji Bilićev popis Štimac također nije pozvao Buljata, Dujmovića, Kalinića i Vrsaljka.

- U ime novog stožera nadam se kvalitetnoj suradnji. Mi ćemo se truditi biti otvoreni i pristupačni, odgovoriti na pitanja koja ćete imati u ciklusu kvalifikacija za Brazil 2014. godine. Još treba kompletirati liječničku i fizioterapeutsku službu. Dr. Nemec ostaje šef i on će imenovati suradnike. Vraća nam se Tomislav Vrbnjak, fizioterapeut koji je bio s nama u Engleskoj i Francuskoj - počeo je Štimac izlaganje na Poljudu. - Velika su očekivanja naših navijača. Hvala im na svemu onome što pružaju svih ovih godina. Hvala bivšem izborniku Slavenu Biliću, gradonačelniku Splita i Hajduku koji je izrazio spremnost da nam pomogne u organizaciji ove utakmice. Moramo premostiti ono što je bilo u prošlosti kako bi ostvarili konačni cilj, a to je plasman na SP.

Pojasnio je Štimac i ulogu svog stožera.

- Tomislav Rogić vodit će brigu o formi vratara. Igor Tudor, kao majstor obrane bit će zadužen da pripremi obranu da stoji visoko i pritišće protivnika i gura cijelu momčad prema protivničkim vratima. Kruno Jurčić, pokretač snage i agresije reprezentacije u njenim najboljim vremenima, bit će zadužen za rad veznog reda, a ujedno i za, zajedno sa mnom, kompletiranje taktike. Alen Bokšić bit će odgovoran za napadačke formacije i formu napadača. On će voditi brigu da napadači budu učinkoviti. Djelovat ćemo zajedno kao jedno tijelo ali od njih sam tražio da budu svoji, baš kao što su bili u doba kad su bili igrači. Moraju biti stožer koji će ispraviti i moja razmišljanja.

Pojasnio je Štimac i promjene u izboru igrača.

- Dosta se špekuliralo o tom popisu. No, naš stav je jasan. Svi oni koji profesionalno igraju nogomet svojim će igrama i ponašanjem u klubovima zaslužiti ili neće zaslužiti mjesto u reprezentaciji. S nekima smo razgovarali, a s nekima tek trebamo razgovarati. Svi oni, posebno oni koji su ostavili veliki trag u reprezentaciji, ostaju kandidati za nacionalnu vrstu. Problem na stoperskim pozicijama pokušat ćemo ublažiti pozivanjem Darija Kneževića koji ima petogodišnje iskustvo igranja u talijanskoj ligi, kao i s mladim Marijem Maločom koji je prošao sve mlađe dobne kategorije naše reprezentacije. On će u utakmici sa Švicarskom biti na svom terenu. Imponira nam njegova brzina. Za našu ideju da obrana visoko stoji trebat će nam brzi igrači. Tim više što je Dejan Lovren ozlijeđen.

Ante Vukušić?

- Konkurencija u napadu hrvatske reprezentacije uvijek je velika. Poziv Anti Vukušiću došao je kao nagrada za sve ono što pokazuje posljednjih nekoliko godina. On je već boravio u kadru A reprezentacije. Trebat će mu još dosta dokazivanja kako bi zadržao ovakav status.

Dosta je ozbiljno zvučala najava razgovora Igora Štimca sa Šimom Vrsaljkom.

- Od Šime očekujem puno više od onog što sada pokazuje. Trenutačno je u nižoj razini forme, a s obzirom da na njegovoj poziciji imamo puno više riješenja nego na drugim pozicijama u ovom trenutku odlučili smo ga ostaviti u trenažnom procesu s njegovim klubom. Očekuju ga iznimni napori u borbi za Ligu prvaka. Ovo neće utjecati na njegov moral već kao dodatni motiv da preispita svoju formu, da podigne razinu igre i motivacije kako bi se vratio u kadar reprezentacije.

Proteklih mjeseci dosta se špekuliralo o tome zaslužuje li Dinamov brazilac Sammir mjesto u najboljoj hrvatskoj vrsti. Štimac je o Sammiru kazao:

- Oko Sammira usuglasili smo sva pitanja. Sammir je iznimno kvalitetan igrač i nitko ne može pobjeći od toga. Daleko je najbolji igrač u hrvatskoj nogometnoj ligi. Drugi su ga problemi mučili. Razgovor sam s njim obavio i rekao sam mu jasno: on je potencijalni kandidat, samo o njemu ovisi hoće li  i kada dobiti poziv u nacionalnu vrstu.

Svoj stav iznio je i proslavljeni hrvatski napadač Alen Bokšić.

- Ne postoji veći izazov od Svjetskog prvenstva. Ne bih se vraćao na 1998. godinu, jasno da mi je žao što nisam bio na tom SP-u. Imam priliku sada otići u jednoj drugoj ulozi. Nadam se da ću tu priliku iskoristiti. Svjestan sam da je ovo za mene novi početak. Snagu ovog stožera tek ćemo vidjeti. Nadam se da ćemo biti jednako uspješni kao i naši prethodnici. Nastojat ćemo poboljšati neke stvari. Na SP ne želimo ići tek kao sudionici. Želimo napraviti nešto slično kao 1998. godine.

Ocijenio je Boka i konkurenciju u napadu naše reprezentacije.

- Nemamo problema kada su u pitanju napadači. Imamo četiri-pet igrača koji mogu zadovoljiti sve potrebe modernog nogometa. Imamo hitre, snažne i tehnički potkovane napadače. Tu smo u zaista komfornoj situaciji.

Igor Štimac upitan je bio i za mišljenje o mladom Hajdukovom veznjaku Josipu Radoševiću.

- Nastavljamo s tradicijom pozivanja mlađih igrača, treba misliti i na budućnost. Mali Radošević je na dobrom putu, već je skrenuo pažnju na sebe, pratio sam i prošlosezonske njegove nastupe, međutim moramo biti objektivni u kontekstu konkurencije u veznom redu hrvatske reprezentacije. Kod nas neće biti važno ni ime ni boje kluba koje igrači brane, ni menadžeri koji ih zastupaju, nego samo kako se odnose prema poslu koji rade, prema načinu na koji žive i kako igraju. Neka ovi pozivi budu motiv mladim igračima, a Radošević je na dobrom putu da brzo zasluži taj poziv.

Pojasnio je izbornik i zašto je baš Švicarska njegov prvi protivnik.

- Nismo imali mogućnost sudjelovanja u odabiru protivnika. On je dogovoren prije našeg imenovanja. Predsjedniku sam rekao da odabere koga hoće jer Hrvatska u svakom trenutku mora biti spremna igrati protiv bilo koga. Posebno ako će težiti ostvarenju najviših mogućih ciljeva. Želimo gajiti osebujan i napadački nogomet. Švicarska je izuzetno kvalitetan protivnik koji će nam pomoći da procijenimo trenutačnu snagu naše momčadi i da nas pripremi za izazove u kvalifikacijama. Odavno se pripremam za izazove u kvalifikacijama. Zahvalio bih Željku Kopiću, Anti Miši i Luki Pavloviću koji su bez ikakve naknade odradili analize protivnika koje nas očekuju u prve dvije utakmice. Bit će tu još ljudi koji će nam se pridružiti. za svaku reprezentaciju u skupini imat ćemo stručnjake koji će ih pratiti uživo.

Krunoslav Jurčić u novom je trenerskom  projektu.

- Naš osnovni cilj je odlazak u Brazil. Za mene je ovo novi, specifičan način rada. Nije to više svakodnevni kontakt s igračima. To je više praćenje i analiza suparnika u dva-tri dana. Najviše me intrigira uspjeh ovog projekta.

Ministar obrane Igor Tudor također će imari specifične zadaće.

- Podjela na obranu, napad i vezni red je bitna, no također je važna cjelokupnost stožera. Razgovori koje sam obavio sa svim članovima stožera čini me sretnim jer su naša promišljanja podjednaka. Tim više što se i ne poznajemo tako dobro, to nije mala stvar. Imamo dobro posloženu momčad i nasljeđujemo dobar rad prethodnika. Nastojat će mo sve to posložiti i unaprijediti momčad u svim segmentima.

Dobar vratar bit će važna karika u izazovima u kvalifikacijama. Taj posao Štimac je povjerio Tomislavu Rogiću.

- Zahvalio bih se Igoru Štimcu koji mi je ukazao povjerenje da radim s vratarima hrvatske reprezentacije. Svim svojim srcem, znanjem i odgovornošću posvetit ću se ovom pozivu. Imamo iznimno kvalitetne vratare.Uz bok Stipi Pletikosi bit će Danijel Subašić, Ivan Kelava, Goran Blažević i Vjekoslav Tomić koji odlično brani u Turskoj. Trebat će nam i puno sreće da za dvije godine odemo u Rio i na Copacabanu - kazao je Rogić.

POPIS: Pletikosa, Subašić, Srna, Strinić, Ćorluka, Vida, Schildenfeld, Maloča, Pranjić, Knežević, Modrić, Rakitić, Perišić, Kranjčar, Badelj, Vukojević, Iličević, Kovačić, Olić, Eduardo, Mandžukić, Jelavić i Vukušić.

Ključne riječi

Komentara 61

ĆA
ćaćaća
15:14 30.07.2012.

ovi minusi su ili od jada ili od admina koji zarađuje drugu plaću:)

Avatar mohito
mohito
12:12 30.07.2012.

ides - direktan prijenos stimcevog citanja popisa....konacno su ove sticine guzne muhe iz vecernjaka dosle na svoje....

NE
nebitan
14:46 30.07.2012.

Knežević???? Ja imam 130 kila i garant bih ga pretrčao.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije