Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 19
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TKO JE TKO NA EP-U

Španjolska, Francuska i Grčka glavni su favoriti za medalje

'Memphis Grizzlies Marc Gasol of Spain protests a foul during Game 2 of their NBA Western Conference Quarterfinals basketball playoff series against the Los Angeles Clippers in Los Angeles, April 22,
'LUCY NICHOLSON'
04.09.2013.
u 11:52

Donosimo vam kratki pregled 24 reprezentacije koje sudjeluju na Eurobasketu u Sloveniji

Skupina A:

FRANCUSKA

Košarkaši Francuske, predvođeni sjajnim Tonyjem Parkerom oko kojeg će se vrtjeti cijela njihova igra, jedni su od glavnih favorita za osvajanje najsjajnijeg odličja. Parker će, uz svog klupskog suigrača iz San Antonio Borisa Siawa te Nicolasa Batuma, s Johanom Petrom i Alexisom Ajincem, morati nadoknaditi otkaze Joakima Noaha i Ronnyja Turiafa.

U pripremama su Francuzi poraženi od Španjolske i to dva puta, a dobili su nas, Srbiju i Sloveniju. Mnogi vjeruju da su tricolori sigurni sudionici ljubljanskog finala.


IZRAEL

Izraelci će na ovom Eurobasketu pokušati konačno napraviti iskorak. Iako su zemlja košarke u kojoj vlada euroligaški div Makabi, godinama su bez dobrog rezultata na europskim smotrama.

Prvo ime izraelske momčadi je igrač Houstona Omri Caspi, s kojim bi najveći dio posla trebali odraditi naturalizirani Amerikanac Alex Tyzs te Yotam Haplerin. Prognozeri Izraelu u ovoj skupini ne daju prevelike šanse iako su mu igrači iskusni i godinama su u reprezentaciji, no šansa im je to što su drugi oslabljeni.


NJEMAČKA

Otkazom prvenstveno Dirka Nowitzkog, pa Chrisa Kamana, Eliasa Harrisa, Tima Olbrechta i Dennisa Schroedera, Nijemci su ostali bez više od pola svoje snage, no imaju sreću što im skupina nije neprolazna i što se uz tu sreću mogu plasirati u drugi krug natjecanja.

Momčad će umjesto navedene NBA ekipe predvoditi Heiko Schaffartzik i Tibo Pleiss te Robin Benzig, Alex King i Lucca Staiger. Imena nisu zvučna, ali nema sumnje da će dečki pokazati njemačku borbenost.


VELIKA BRITANIJA

Britanci su u Europi košarkaška egzotika, a tome najbolje u prilog govori činjenica da su u pripremama od Španjolske izgubili sa više nego dvostrukom razlikom postignutih koševa, bilo je 100:46. Na EP-ima 2009. i 2011. bili su 13., a u Sloveniju dolaze bez dva NBA igrača, Luola Denga i Joela Freelanda.

Uoči početka Eurobasketa najavili su da im je glavni cilj pobijediti Izraelce. Inače, njihov izbornik je pomoćni trener Clevelanda Joe Prunty. Britance će predvoditi  Kieron Achara, Eric Boateng, Andrew Sullivan i Kyle Johnson. Nominalno su najlošija momčad prvenstva.
 


BELGIJA


Nakon Velike Britanije, Belgijci du drugi \'liliputanci\' ovog EP-a. Na europskim smotrama rijetko nastupaju, a kad i nastupe, uglavnom bilježe poraze. U Sloveniji će tražiti svoju prvu pobjedu nakon 25 godina kada je natjecanje bilo kod njih.

Do nje će relativno teško doći s obzirom da igraju bez ozlijeđenog Matta Lojeskog, od ovog ljeta igrača Olympiacosa. Pobjedu će morati iskamčiti preko Jonathana Tabua, Axela Hervelle, Van Rossa... Šansu imaju eventualno iznenaditi Veliku Britaniju...


UKRAJINA

Nekadašnji NBA trener Mike Fratello ima zadatak napraviti kakav-takav rezultat s reprezentacijom Ukrajine. Prije dvije godine kada ih je preuzeo nisu izborili drugi krug, a u pripremama za Sloveniju upisali su tri pobjede i pet poraza.

Glavni forte ekipe bit će Pooh Jetter, igrač kineskog Shandonga, zatim Sergej Gladir, Maksim Kornijenko... Teško da će Ukrajinci drugi krug, no možda na kraju budu bolji od 13. mjesta 1997., što im je najbolji rezultatski doseg dosada. U svakom slučaju, imat će priliku uigrati se za neka nova natjecanja.

Skupina B:

BOSNA I HERCEGOVINA

Aktualnu reprezentaciju BiH \'složio\' je izbornik Aleksandar Petrović koji ju je i doveo na Eurobasket i time započeo košarkašku mini-euforiju u susjednoj zemlji. Dvojbi nema da je najveća zvijezda njegove momčadi Mirza Teletović, igrač Brooklyn Netsa, a uz bok mu stoje bivši cibos Zach Wright te mladi Nihad Đedović. Pod košem bi \'ordinirati\' trebao Andrija Stipanović.

Skor iz pripremnih utakmica, od tri pobjede i sedam poraza, definitivno ne ulijeva samopouzdanje Acinoj momčadi, no iz BiH tvrde kako ih krasi zajedništvo kao veliki adut i kako još nisu sve pokazali. Za plasman među prve tri momčadi morat će još više, a ključ uspjeha leži u Teletovićevoj inspiraciji.


MAKEDONIJA

Makedonci su bili najugodnije iznenađenje prošlog Eurobasketa 2011. u Litvi. Tamo su osvojili četvrto mjesto, a s manje-više istim igračima igrat će i u Sloveniji pa se može očekivati solidan plasman.

Glavna zvijezda definitivno im je naturalizirani Bo McCaleb, sjajni Amerikanac iz redova Fenerbahčea. Osim njega, imaju i Peru Antića, odnedavno igrača Atlanta Hawksa te Vladu Ilijevskog, bivšeg Cedevitaša. Za potrebe ovog EP-a iz mirovine se vratio 36-godišnji Todor Gečevski. Po svemu sudeći, Makedonci imaju dobar roster, a nema sumnje da će imati i izraženi voljni moment da dokažu da prije dvije godine nisu tek slučajno bili tako dobri.


CRNA GORA

Nakon što je nastup otkazao igrač sjajni Minnesote Nikola Peković, Crnogorci su ostali bez svoje prve zvijezde. Teret će tako morati preuzeti mladići, konkretno Nikola Vučević (22), te Vladimir Dašić, uz pomoć Bojana Dubljevića, Milka Bjelice te njihovog Amerikanca Tyresea Ricea koji je nedavno prešao u izraelskog diva Makabi.

U pripremama su ostvarili omjer 3-3, a ta tri poraza pretrpjeli su od nominalno jačih momčadi - Hrvatske, Italije i Slovenije. Iako iz njihovog tabora stižu jako optimistične najave uoči EP-a, momčad Crne Gore nije među favoritima za proći skupinu, no ni takav rasplet nije isključen.


SRBIJA


Srbija je doživjela težak udarac samo nekoliko dana uoči EP-a. Tada je odlučeno kako zbog ozljeda u Sloveniju ipak neće putovati jedni od najjačih aduta - Miloš Teodosić te Vladimir Lučić. Bez njih dvojice, šanse su im znatno manje, no imaju svoje adute iako su jedna od najmlađih reprezentacija u Sloveniji.

Srbe će voditi Nenad Krstić, jedan od najboljih europskih centara, te Nemanja Bjelica, Nikola Kalinić, Vladimir Štimac, Bogdan Bogdanović... Sve su to redom mlađi, ali jako talentirani dečki, koji bi mogli donijeti korektan rezultat susjedima u grupi u kojoj je jedini izraženi favorit Litva.


LITVA


Glavni favorit balkansko-baltičke skupine B za koju od bitnih igrača neće nastupiti jedini Šarunas Jasikevičius. Ulogu nositelja trebao bi preuzeti Linas Kleiza koji se upravo vratio iz NBA-a u Europu, u Fenerbahče. Uz njega su najzvučnija imena Jonas Valančiunas, igrač Toronta, te braća Darjuš i Ksistof Lavrinovič.

Litva je upisala tek jedan poraz u 12 pripremnih utakmica, i to od Grčke, pa na EP dolaze puni samopouzdanja, sigurni da skupinu prolaze. Košarkaši prognozeri, zbog nedostatka vanjskih igrača, ne daju im veće šanse od eventualnog četvrtfinala.


LATVIJA

Druga baltička zemlja u skupini po prognozama će ju završiti na posljednjem, šestom mjestu. S Latvijcima smo igrali pripremne utakmice, u jednoj smo ih dobili, a druga je završila 71:71: U ostalih sedam slavili su protiv Turske, Finske i Rusije, a gubili od Srbije, Slovenije i Rusije.

Radi se o mladoj močadi u kojoj nema istaknute zvijezde, no dulji staž u reprezentaciji imaju Janis Blus i Armands Škele. Od Latvijaca nitko ne očekuje previše, no na \'nikad izjednačenijem Europskom prvenstvu\', sve je moguće.


Skupina C:

ŠPANJOLSKA


Španjolci su branitelji naslova i prvi favoriti za zlatnu medalju u Sloveniji. Furija će se oslanjati na petoricu bekova (Rubio, Calderon, Rodriguez, Llull i Fernandez) kakvih jedna reprezentacija nije imala još od vremena Slavnića, Kićanovića i Delibašića. Doduše, nedostaje joj nekoliko jako bitnih igrača: otkazali su Pau Gasol iz Lakersa, Serge Ibaka iz Oklahome te Barcelonin Juan Carlos Navarro. I unatoč izostancima tako zvučnij imena, momčad Juana Ortege i dalje je glavni pretendent na zlato.

U momčadi imaju sjajne igrače poput Marca Gasola, Rickyja Rubija, Rudyja Fernandeza, Sergija Rodrigueza, Sergija Lulla... Dovoljno da većina protivnika \'skine gaće\', no Hrvatska ima šansu u utakmici prvog kola jer Španjolci na startu znaju biti neuvjerljivi. Ipak, sigurno su u polufinalu.


SLOVENIJA


Slovenci su već godinama solidna momčad, a na Eurobasketu na domaćim parketima definitivno će poginuti za medalju. Izbornik Božidar Maljković, odbjegli nekadašnji trener Cedevite, u rosteru nema najvažniju trojicu - Udriha iz New Yorka, Vujačića iz Efesa te Barceloninog E. Lorbeka.

Janezi će u svaki susret ulaziti s defanzivnom petorkom, posebno će raditi pritisak po bokovima. Napad će im ubrzavati G. Dragić, dok će s klupe sigurnost unositi veterani Lakovič i Nachbar. Forte će im biti euforija koja vlada u \'deželi\', no iako će biti i pod velikim pritiskom, sigurno idu u drugi krug.


POLJSKA

Uoči EP-a iz poljskog stožera stižu čak i najave da idu po medalju. U Gortatu i Lampeu, izuzetno pokretljivim centrima, Poljska ima možda i najjači centarski tandem na EP-u. Imaju Poljaci i izvrnu vanjsku liniju koja vrlo dobro trči i šutira.

Pod vodstvom Nijemca Dirka Bauermanna, jedinog izbornika iz skupine koji ima medalju s reprezentacijom (srebro 2005. s Njemačkom) probat će pobijediti jednog od tri favorita skupine (Slo, Špa i Hrv) i tako si eventualno, uz malo sreće, trasirati put u drugi krug, no to je prilično zahtjevan scenarij za njih. Otkazao im nije nitko važan, ali realno ne mogu proći skupinu.


GRUZIJA

Gruzijci imaju vanjske igrače izvrsna šuta koji svi znaju igrati i “pick and roll”. Tijekom utakmice kombinirat će puno vrsta obrana kako bi kako bi narušili ritam suparnika. Nedostaju im dva važna igrača, Shengelia (Brooklyn Nets) te Pachulia (Milwaukee Bucks).

Izbornik Igor Kokoškov ima velike ambicije, nema sumnje da će nabrijati svoju momčad, no drugi krug bit će im vjerojatno nemoguća misija. Unatoč svemu, Gruzija je ozbiljan protivnik, koji je pobijedio Srbiju ovog  ljeta i kojeg se ni na trenutak ne smije podcijeniti.

 

ČEŠKA

Češka je momčad koju većina vidi u donjem dijelu skupine po kraju prvog dijela natjecanja. Česi imaju atletsku petorku, na klupi još Bartona i Jelineka pa će dužina klupe biti najveći problem. Ponekad čak i NBA krilo Vesely zaigra na centru. Otkazao im nije nitko važan, momčad se temelji na dobrom spoju mladih i starijih igrača, no unatoč tome malo tko im daje šanse za prolaz dalje.

Houška, Benda, Satoransky, Jelinek, Pumprle... Imaju nekolicinu igrača na koje će trebati dobro paziti. Iako ne zvuče kao ozbiljna prijetnja, oni će pokušati iznenaditi sve protivnike, doći do barem pobjede-dvije u skupini. I mogli bi.


Skupina D:

GRČKA


Renomirana balkanska momčad, uvijek dobra, uvijek prijetnja. Na pripremama su, doduše, Grci pokazivali razna lica, gubili od Makedonije i BiH, ali pobijeđivali Francuze i Litavce. No, svi će stručnjaci naglasiti da pripreme nisu mjerile.

U Sloveniji će igrati bez fantastičnog PAO-ovog igrača Diamantidisa i bez Calathesa, no tu su Spanoulis, Fotsis, Printezis, Bourosis..., sasvim dovoljno odličnih igrača koji će uz pravi pristup, ukoliko ih ne uhvati fjaka, pobijediti baš svakog protivnika. Uz Španjolce i Francuze, glavni su kandidat za odličje.


TURSKA

Turci su kandidati za drugi krug, ali nije sigurno jesu li i za više od toga. Prvo ime im je zvijezda Milwaukeeja Ersan Ilyasov, a ostatak momčadi čine relativno stariji igrači poput Onana, Arslana, Türkoglua zbog kojih Turci mogu biti deficitarni energijom.

U reketu će biti Savaš, Erden, Ašik... Sve u svemu, momčad za respekt od koje se mogu očekivati i dobre i loše utakmice, razna izdanja, no pametni će se pripremiti na najbolja. Ozbiljan je posao pred njhovim izbornikom Dušanom Tanjevićem.


RUSIJA


Rusija spada među momčadi koje su izrazito, možda i najviše pogođene otkazivanjem igrača. Nastupaju bez velikana Andreja Kiriljenka koji se umirovio, kao i bez Kauna, Mozgova, Voronceviča... U igri su pak Šved, Sokolov, Voronov, Valijev, a podosta tereta past će na leđa Minnesotinog Andreja Šveda.

Bit će teško Rusima, bit će dobro ako prođu skupinu i vrlo vjerojatno nitko od tamošnjih navijača neće biti razočaran kakvim šestim mjestom.


ŠVEDSKA
 
Šveđanima su šanse za drugi krug 50-50, jednako kao i Talijanima i Finacima. U Sloveniju dolaze sa dvojicom NBA igrača, Jeffreyjem Taylorom iz Charlotte i Jonasom Jerebkom iz Detroita, no u momčadi imaju i Ludviga Hakansona, 17-godišnjaka koji igra u razvojnoj momčadi Barcelone.

Za uspjeh će im, osim raspoloženih NBA-ovaca, biti potrebno da nešto daju Masambe i Kjellbom, braća Gaddefors, Grant, Rush... Svi. No, ne treba ih otpisati.


FINSKA


Pored Švedska, druga skandinavska momčad u skupini koja je Vrankovićeve izabranike prije dvije godine u Litvi iznenadila. Ključ uspjeha im je njemački izbornik Henrik Dettman koji je svojedobno, 2002., donio Njemačkoj broncu sa SP-a u Indianapolisu.

Osim izbornika, Finci imaju i Petterija Koponena te iskusne igrače poput Rannikka, Möttöle, Huffa, Kottija... Dovoljno da imaju pravo nadati se žestokoj borbi za posljednje mjesto koje vodi u drugi krug.


ITALIJA

Talijani također spadaju u društvo teško pogođenih otkazima. U Sloveniju su stigli bez Bargnanija, Gallinarija, Mancinellija i Hacketta pa je izbornik Piangiani ostao na skromnom rosteru što se tiče igrača za reket.

Petorku će im vjerojatno činiti Belinelli, Datome, Gentile, Diener i Aradori, redom vanjski igrači, pa je za očekivati da će se mučiti u obrani. Prednost će im biti trka, a uz malo sreće, i drugi ke krug moguć za azzurre na ovom \"najizjednačenijem EP-u\" ikada.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije