Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 153
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
novi neredi!

Nova sramota, huligani divljali, prekinuta utakmica s Neftčijem

'spo...medjugorje...20.01.2009...dinamo, pripreme u hercegovini...popodnevni trening...20-tak, dinamovi navijaci bbb dosli na trening i zapalili nekoliko baklji, dim prekrio teren     Photo: Zoran Gri
'Zoran Grizelj/Vecernji list'
10.07.2012.
u 18:33

Početkom drugog poluvrememena prekinut je susret Dinama i Nefčija koji se igra u Austriji zbog utrčavanja navijača u teren.

Nastavlja se, kako u Dinamu vole reći, teror huligana nad maksimirskim klubom. Tako je već po "staroj dobroj tradiciji", na pripremama u Austriji prekinuta Dinamova prijateljska utakmica, ovoga puta u mjestu Jenbach protiv Neftčija iz Azerbajdžana, onoga preko kojeg su prošle godine otvorili put prema Ligi prvaka.

Utakmica je prvi put prekinuta već u 7. minuti kada su u igralište utrčali huligani i počeli vrijeđati Dinamovoga predsjednika Mirka Barišića i njegovu suprugu Božicu, te ih gađali punim limenkama piva i vrijeđali. Stanka je trajala oko pet minuta da bi, kako kaže Dinamova stranica, nakon dolaska policije i dogovora između sudaca i predstavnika kluba utakmica ipak nastavila.

Drugi i konačni prekid dogodio se u 60. minuti. Prvo je došlo do međusobnog naguravanja i tučnjave na tribinama između "navijača" pristiglih iz Hrvatske, a kada su se neredi nastavili i u prostorijama kluba te su udarce primili i domaći promatrači, organizator je, prema tvrdnjama Mirka Barišića, signalizirao sucu da prekine utakmicu. Prilikom prvog prekida i utrčavanja u teren, sudac je kazao kako će kod sljedećeg sličnog incidenta prekinuti utakmicu, no upitno ostaje je li on tako u 60. minuti postupio zbog kavanske tučnjave ili zbog jake oluje koja je upravo u tim trenucima počela bjesniti nad Jenbachom...

Kako god bilo, Anti Čačiću ova provjera bila je potpuni fijasko, a Dinamo je dobio novu pljusku od dijela navijača koji ne biraju sredstva kako bi zagorčali život plavima. Nagađa se kako je eskalacija nereda u Jenbachu bila reakcija na dogovor Dinama i Ludogoreca da se utakmice 2. pretkola Lige prvaka igraju bez prisustva gostujućih navijača. S Dinamove strane, taj je prijedlog i logičan s obzirom na prijetnju izbacivanja iz Europe ponove li se navijački neredi kao u Temišvaru 2009. godine nakon kojih je maksimirski klub kažnjen uvjetnom kaznom od tri godine.

Nije prvi put da se na pripremama u Austriji na udaru navijača našao se Dinamov predsjednik Mirko Barišić. Nedavno su mu huligani nakon utakmice pljunuli u lice, dok su Dinamovi igrači imali bliski susret s Boysima nedavno u slovenskom Šmarju.

Srećom, najgore što se Dinamu moglo dogoditi u Jenbachu je neodigrana utakmica, dok za ovakve vrste incidenata nema nikakvih sankcija prema klubu. Podsjećamo, Dinamovi navijači su u ljeto 2009. godine, također u Austriji, utrčali u teren i prekinuli prijateljsku utakmicu protiv Steaue. Bilo je tada govora kako se Dinamo više neće pripremati u Austriji, ali, budući da nemaju previše izbora za ljetne pripreme, plavi su i ove godine bili prisiljeni krenuti prema Alpama. Svjesni pritom kako bi im, i da su se otisnuli na Grenland, huligani puhali za vrat.

U vrijeme kada je europska sezona pred vratima, Dinamo ulazi u najopasnije i najriskantije razdoblje. S tim dijelom navijača nema primirja, a kamoli pomirbe...

I sve se to dogodilo na dan kada je Dinamo službeno objavio da je s čelnicima Ludogorca dogovorio da nema gostujućih navijača na susretima 2. pretkola Lige prvaka. Takav se potez vodstva hrvatskog prvaka moglo i očekivati, jer je dio huligana koji se skrivaju pod Dinamovim obilježjima već radio velike probleme ovoga ljeta u Pleternici, Šmarju, a vrhunac divljanja bio je u Austriji, kad su pljunuli predsjednika kluba Mirka Barišića, a potom izrežirali jučerašnji incident.

Međutim, na raznim se internetskim forumima može pročitati kako se dio radikalne frakcije Bad Blue Boysa ipak sprema na put u Bugarsku, a sve su glasnije i najave da im je tamo cilj inicirati prekid utakmice! Ništa novo, to su već učinili u Udinama, no može li se Dinamo, koji je još pod uvjetnom Uefinom kaznom, ovakvim potezom ograditi od mogućih nereda i odbaciti svoju odgovornost pred Uefom?

- Naravno da može, zato je to i učinjeno – rekao nam je Damir Vrbanović, dosadašnji Dinamov glavni direktor, koji funkciju izvršnog predsjednika HNS-a preuzima 15. srpnja.

Potom je nastavio:

- Uefa će sad jasno znati da Dinamo nema nikakve veze s onima koji eventualno dođu na utakmicu iz Hrvatske, bit će jasno da su to huligani s kojima će se pozabaviti domaći klub. Dinamo ne organizira prodaju ulaznica, niti bilo kakvo putovanje za svoje navijače, pa svaka osoba koja dođe u Razgrad nema veze s našim klubom. Nadam se da ćemo time odbaciti svaku našu odgovornost za moguće izgrede. Za svakoga tko kupi ulaznicu u Bugarskoj, a samo će je ondje i moći kupiti, bit će odgovoran klub domaćin, organizator utakmice. Smanjili smo manevarski prostor da se Dinamo smatra odgovornim za moguće incidente tih pojedinaca – rekao je Vrbanović.

Održan je i najavljeni sastanak predstavnika Ministarstava sporta i pravosuđa s predstavnicima MUP-a i HNS-a, a što su zaključili pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od srijede.

Ključne riječi

Komentara 65

VL
????
18:53 10.07.2012.

Kaj rade tajne službe? Pa plaćaju huliganima da ovo rade, ne znam drugo objašnjenje.

NO
NoćnaStraža
18:53 10.07.2012.

Navijači? Plaćenici za nečije je***e interese. Tko bi platio putovanje bilo kuda sa ciljem prekida utakmice i stvaranja nereda. Navijač sam Dinama i Reprezentacije, ali smatram da BBB, kao udruga građana bi morali sami pročistiti i demaskirati ove plaćenike. I navijati za Dinamo, tko god da je u njegovom vodstvu. Ovakav način ponašanja nema veze sa ljubavlju prema klubu ili navijanju. Ili ako im se ne sviđa klub neka "prebace" navijački žar na neki drugi klub čije vodstvo i igra im se dopada. Hrvatski nogomet u HL je na razini kakvoj već je, ali za huliganizam i divljaštvo to ne može biti opravdanje.

AN
Andreeejjj
18:51 10.07.2012.

Pa uvjek ista prića...i klubovi i repka....najstrože ih kazniti, finacijsko i zatvorom!!! Vidite, kako su englezi brzo i efikasno rješili taj problem! Dakleeeee, šta čekamo????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije