Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ KUTA IGRAČA

'Ne, Michele, huligani nisu najveći problem!'

'29.10.2011., stadion Subicevac, Sibenik - Nogometna utakmica 13. kola MAXtv Prve lige, HNK Sibenik - NK Karlovac.  Zbog neisplate nekoliko placa igraci Sibenika i Karlovca dvije minute sjedili na tra
Hrvoje Jelavic/PIXSELL
07.12.2012.
u 14:00

To nam je 1. liga: 
Klubovi ne plaćaju, a mi dugujemo državi, posuđujemo i snalazimo se..., kaže Malčić

Tvrdnje Michela Platinija da je upitna regularnost hrvatskoga prvenstva i da ništa nismo napravili po pitanju huliganizma iznenadile su nogometne djelatnike i puk. I dok se HNS i Vlada prepucavaju komu je poruka bila namijenjena, priča sagledana iz kuta većine prvoligaških igrača izgleda drugačije.

Tvrdnje Michela Platinija da je upitna regularnost hrvatskoga prvenstva i da ništa nismo napravili po pitanju sprečavanja huliganizma iznenadile su nogometne djelatnike i puk. I dok se HNS i Vlada prepucavaju komu je poruka bila namijenjena, cijela priča sagledana iz kuta većine prvoligaških igrača izgleda sasvim drugačije. Sedam od 12 klubova ne plaća na vrijeme, što znači da više od stotinu igrača strahuje od ovrha jer duguje državi za poreze i davanja. Krpaju kraj s krajem i gube vjeru u Arbitražu HNS-a, koja uporno klubovima izdaje licencije i odugovlači s izvršenjem kazni, dok se nevolje (i dugovi) igrača gomilaju.

Ne poštuju ni odluku suda

– Problem huliganizma mogao se riješiti vrlo brzo da je HNS zabranio ulazak na stadione skupini od nekoliko desetaka osoba i naplatio im visoke kazne. Međutim, što je s drugim problemima poput uvjeta, neplaćanja igrača i nepridržavanja ugovornih obveza, praznih tribina, odluka suda kojih se ne pridržavaju disciplinski organi... – naglašava Željko Malčić, donedavno igrač Cibalije i Šibenika, koji je proteklu jesen igrao za Zrinski u Međužupanijskoj ligi Osijek – Vinkovci.

Podsjeća na svoju situaciju u kojoj mu je Šibenik ostao dužan 270.000 kuna samo glavnice, pri čemu ima i odluku suda da mu se sredstva isplate, ali koja se ne provodi. Kaže i da su igrači Šibenika posljednju plaću bili dobili u prosincu 2010. godine.

– Kako očekivati od igrača da na treninzima i utakmicama daje sve od sebe kada nema od čega živjeti! Razmišlja što će biti sutra, kako platiti račune, kupiti djetetu nešto, što jesti... Događalo se da ne spavam do 4-5 ujutro razmišljajući o problemima, a kasnije toga dana igrao bih utakmicu. Igrači se vode kao profesionalci, a nemaju za kavu, nego posuđuju od prijatelja i roditelja. To je surova strana nogometa u Hrvatskoj, to su najveći problemi – govori Malčić.

Ispaštaju svi

I on kao i njegov bivši trener Stanko Mršić, koji vodi Osijek, smatra da ima načina da se problemi riješe.

– Ne mislim da je kod nas huliganizam toliki problem. Po meni, puno je veći problem to što nema publike na stadionima. Moramo svi zajedno učiniti sve da posložimo hrvatski nogomet i vratimo gledatelje. Na ovaj način ispaštamo svi, počevši od gledatelja, preko igrača do trenera. Moramo i djecu početi odgajati da drugačije razmišljaju, a ne da se poslije 2-3 utakmice pojavljuju menadžeri i vode ih u inozemstvo. Isto tako moramo izbrisati i razlike, da se ne dijelimo na sjever i jug i slično – rekao je Mršić. 

Ključne riječi

Komentara 1

VO
vojvo
14:54 07.12.2012.

malčiću zašto nisi naveo koji to klubovi ne daju plače igračima kako bi se znalo tko to sve prodaje utakmice kako bi imali za život

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije