Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOVEO I TOFKA DEDIĆA

Mamić: Ovdje nema rasizma nego se udbaški gura Hrvat na Hrvata!

Zdravko Mamić (1)
Marko Prpić/Pixsell
30.07.2013.
u 08:32

Mamić je rekao kako je Dinamo Uefi prijavila riječka udruga ''Korak'', koja surađuje s Jovanovićevim ministarstvom i FARE-om

Zdravko Mamić na svojoj drugoj izvanrednoj presici u tri dana očitovao se o posljednjoj Uefinoj kazni Dinamu. Podsjetimo, iz Nyona je stiglo 25 tisuća eura kazne uz praznu istočnu tribinu protiv Sheriffa nakon anonimne prijave za rasizam, homofobiju i nacionalizam u utakmici protiv luksemburške Fole. Izvršni predsjednik Dinama iznio je tvrdnju da je takvu odluku potaknula riječka udruga UMKI, koja inače surađuje s ministrom sporta Željkom Jovanovićem.

Da potkrijepi tvrdnje kako u Dinamu te među njegovim navijačima nema rasizma, na presicu je doveo predsjednika Svjetske organizacije Roma Tofka Dedića, koji je istaknuo kako se on ne osjeća uvrijeđenim kad mu netko viče 'cigane' ili kad Mamiću viču da je cigan. Rekao je da će to ići posvjedočiti u Uefu.

Evo transkripta presice na kojoj su uz Mamića bili predsjednik Svjetske organizacije Roma Tofko Dedić, direktor Dinama Tomislav Svetina i Dinamova direktorica za međunarodne odnose Amra Peternel.

Zdravko Mamić:

– Pokušat ću biti kirurški precizan. Podlo je i nisko da, kada pred vas izađe predsjednik svetog kluba, neki među vama kažu da je Mamić izmislio kaznu. Takvi se ne zaslužuju nazivati ljudskim bićima, a Dinamo se služi samo istinom. Prijavu Uefe dobili smo 24. srpnja ujutro, nakon utakmice s Folom, a očitovanje smo poslali 26. srpnja. S Gianpaolom Montenerijem, odvjetnikom koji živi i radi u Švicarskoj koji je vodio tisuću postupaka i za i protiv Uefe, stupili smo u kontakt i samim uvidom u dokumentaciju bio je iznenađen – rekao je da mu ništa nije jasno i da netko stoji iza toga. Rekao je – vidim da vi u Hrvatskoj radite i subotom i nedjeljom. U petak smo poslali žalbu, a isti dan u 17.03 stiglo je rješenje i to nakon radnog vremena. Logičnoj je bilo zaključiti da to neće nitko u Europi vidjeti jer je završilo radno vrijeme. Da nije Zoran rješavao Poljaka, nitko to ne bi vidio do ponedjeljka.

– U rješenju piše da se žalba mora napraviti u dva dana, a onda nam sinoć dolazi pismo od Uefe da danas do 11 sati moramo poslati žalbu. Monteneri je bio u šoku tvrdeći da nikad u životu to nije vidio. Razgovarali smo s predsjednikom HNS-ove disciplinske komisije Tinom Doličkim, koji ima 70 odvjetnika u svom uredu i kaže da se s takvim nečim u pravnom smislu nije suočio. Tražili smo od Uefe još 48 sati i dobili smo ih, no to je sve bilo pod pritiskom Montenerija da Uefa vidi da nismo baš jazavci.

– Jučer ste dobili prijavu disciplinske komisije u kojoj piše da je službeni delegat, Španjolac, ovdje gdje je rubrika o domaćim i gostujućim navijačima sve što je vidio ocijenio s ''excellent''. No zatim slijedi izvještaj FARE, preveo sam njihov izvještaj od točke 1 do 4:

FARE je dogovorio prisutnost promatrača na utakmici Dinama i Fole i shodno tomu slijedi izvještaj o navijačkim pjesmama i natpisima na utakmicama Dinama. Izvještaj iznosi rasizam, nacionalizam i homofobiju, posebice među Bad Blue Boysima. FARE-promatrač je osoba kojoj je hrvatski materinji jezik te potvrđujemo da razumije navijačke pjesme i ima široko znanje o socijalnim problemima. On je neutralna osoba i nema simpatije ni prema kakvom klubu. Ovdje su na izvatku svi partneri FARE–a u svijetu, jedan je Svjetska organizacija Roma čiji je predsjednik tu sa mnom te udruga mladih Korak – Rijeka. To su jedine dvije organizacije partneri FARE–a u Hrvatskoj. Znači nema nikoga drugoga osim njih.

– U svibnju 2012. gospodin Jovanović i predstavnik udruge Korak Zoran Stevanović u prostorijama Ministarstva potpisali su povelju protiv takvih i sličnih situacija, što mi  pozdravljamo. Sada u petom mjesecu ove godine na predstavljanju jednog priručnika u Novinarskom domu Petar Skansi uručuje uime Koraka priznanja HNK Rijeci i Dariju Šimiću koji promoviraju prava programa FARE.

Ono što ću reći, prije nego što dam riječ Dediću, jest da mi nikad ne lažemo u Dinamu i ne vodimo borbu protiv navijača. Znate da u Zagrebu, na našem stadionu, u klubu gdje imamo toliko nacionalnosti i rasa, ne postoji nacionalizam i šovinizam. Vi to morate objaviti jer to jednostavno ne postoji! Nekad pojedinačno neka manja grupica nešto vikne i onda se to zlonamjerno može protumačiti. Nepravedno je i manipulativno raditi nam tako nešto, to je guranje BBB–a na klub i nas svih na njih, a oni su najbolja navijačka skupina uza sve pojedinačne mane. No, njih optuživati i koristiti se njima za obračunavanje s klubom i tvrditi da šire nacionalizam, rasizam i homofobiju... to je jednostavno laž i manipulacija. Zar vas to neodoljivo ne podsjeća na slučaj Robin Bokšić?! To je bilo u isto vrijeme prije dvije godine, potpuno isti scenarij je i sada...

– Nema pravo nitko prijavljivati hrvatske navijače, nemojte koristiti hrvatsku svetinju i savez i Dinamo za udaranje na druge.

– Sutra u 11 sati imamo privilegij da ćemo biti primljeni u Uefu, Šuker, Vrbanović i ja. Žao mi je što neće biti i Dedić, ali u najkraćem roku i on će biti u sjedištu Uefe, to ćemo riješiti. On će kao član FARE–a imati što za reći o odnosu prema Romima i Hrvatskoj.

Govorili ste da lažemo! No, poslije svih križeva Dinama dolazi i uskrsnuće, a ove će godine doći u obliku ulaska u Ligu prvaka po treći put.

Tofko Dedić:

– To što oni viču ''Mamiću cigane'', to govore djeca koja ne znaju što su Cigani prošli u svom životu. Mislim da Zdravku to ne smeta jer su to neobrazovana djeca, veća ili manja skupina. Nacizam i fašizam ne postoje, kao što je Zdravko rekao. Mi smo starosjedioci Dinama, Dinamo je naša svetinja. Dinamo je najplemenitiji klub koji pomaže svim skupinama i manjinama.

– Da se nadovežem na sve što je Zdravko rekao, poštujem Uefu i Fifu, no i mi imamo alate. Zašto da se plaća ta kazna, da se reketari Dinamo godinama? Zašto je Dinamo u sjeni u Europi, kad nema ciganizma i fašizma? Meni je lijepo kad mi netko skandira „Toti cigane“ ako mi je prijatelj, a ovi drugi su needucirani. HNS ulaže puno da pomogne asocijaciji Roma u sportu. Malo koji savez u Europi to pruža, od dresova, do putovanja... Nije bitno koji je predsjednik bio, svi su nam pomagali. Sjetite se Dinamove utakmice protiv Nura, pa bio je to spektakl. Naša će se organizacija potruditi da informiramo Uefu i Fifu da im dokažemo da je smiješno da Dinamo mora plaćati tu kaznu. Dinamo ima i siromašne partnere, daje donacije onima koje nemaju... To je plemenito.

– Ne treba se plaćati kazna Uefi. Meni ne smeta što mi skandiraju „Ciganine“ jer znači da postojim u ovoj državi i bit ćemo sretni dok je tako. Apeliram na udrugu iz Rijeke koji su doušnici Uefe i FARE-a. Nedavno su se sastali s Uefom, Gasserom, a mene nisu pozvali. Zašto mi Cigani ne bismo bili na tribini pa ćemo sami sebi skandirati „cigani“? Ne treba nas nitko predstavljati. Barosso, Platini, Merkel, najveće institucije podržavaju našu organizaciju, a u Hrvatskoj ne mogu doći na sastanak s ministrom. Sad sam dobio mogućnost da to kažem. Nama nedostaju prijatelji, suradnici koji nas respektiraju... Dosta nam je doušnika koji se lažno predstavljaju. Nemam ništa ni protiv koga, neka rade svoj posao. Evo zato jedna FARE majica Zdravku, on je tolerantna osoba koja voli sve ljude svih manjina.

Zdravko Mamić:

– Nismo ovu presicu mogli izbjeći zbog javnosti i svih ostalih. To su važne informacije, rekli smo vam baš svaki detalj. Sutra će zasebno biti primljene u Uefi i HNS-ova i naša organizacija. I u budućnosti ću se kroz Svjetsku asocijaciju kod kuće boriti protiv rasizma i svih anomalija, čast mi je što su me pridružili sebi.

– Svaki put kad je Dinamo na pragu uspjeha, pojave se podvale poput one s Bokšićem ili ove. Pozivam sve navijače, iako Toti ovo skandiranje nikad nije doživio kao uvredu, ja ih ipak pozivam da, ako moraju vrijeđati bilo koga uključujući mene, neka nađu neke druge načine da me vrijeđaju, samo neka žrtva ne bude Dinamo, savez i država. Ima tisuće načina za borbu, može to biti glasom i uvredama, neka vrijeđaju mene i obitelj, no neka ne vrijeđaju ono što naš zajednički neprijatelj radi i udbaškim metodama gura Dinamo na navijače i obrnuto.

 

>> Šuker, Vrbanović i netko iz Dinama sutra idu u Uefu!

>> Uefa će u srijedu potvrditi kaznu Dinamu

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije