Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
blagdanska čestitka

Maksimirska vrhuška kapetana Kelavu tjera iz kluba!

kelava
Foto: Marko Lukunić/Pixsell
1/3
04.01.2013.
u 08:38

Ne želim nikuda iz Dinama! Tu bih volio dočekati igračku mirovinu, kaže za Max! vratar Ivan Kelava.

Mi pošteno radimo svoj posao. Može misliti što god tko hoće, ali mi svoj posao radimo pošteno. A za neke stvari nismo ni krivi. Želimo najbolje, ali imamo nesreću, primimo neki glupi gol, pa ti onda stiži, miško moj. Pogotovo u Ligi prvaka. Ivan Kelava (24) u Dinamu je već 15 godina. Prošao je sve mlađe uzraste, a uz prvu momčad je od 2006., uz jednu sezonu na posudbi u Lokomotivi. Rođen je u Gračanima, pa Dinamo i Zagreb oduvijek za njega imaju poseban značaj.

– Gospodin Dautbegović i Lamza doveli su me u Dinamo. Zapazili su me na nekom dječjem turniru u Kranjčevićevoj i pozvali u Maksimir. Prošao sam sve mlađe selekcije, a ne bih imao ništa protiv ni da mirovinu dočekam u Dinamu.

Trenirale su ga Dinamove vratarske legende Dautbegović, Stinčić, Škorić... Na dobrom putu je da to postane i on. Nakon Dražena Ladića drugi je vratar koji je uveo Dinamo u Ligu prvaka.

– Bio sam klinac, imao sam samo deset godina kad je Ladić bio na golu, a Dinamo u Ligi prvaka. Sanjao sam kako je to igrati u Ligi prvaka i da ću dobiti priliku pokazati što znam u tom elitnom društvu. Ostvarilo se, dvije sezone igrali smo u LP-u.

Briljirao je prošle sezone u Malmöu, nekako u to vrijeme dobio je i poziv za reprezentaciju. Kulminacija sjajne sezone bila je već spomenuta utakmica protiv Cristiana Ronalda i madridskog Reala. Više od 20 udaraca išlo je prema Kelavi, nije zaustavio samo jedan. Maksimirska publika bila je oduševljena, kao i Florentino Perez. Nakon utakmice spustio se u svlačionicu i tražio Kelavu...

– Prišao mi je poslije utakmice, u prvi mah, priznajem, nisam ga odmah ni prepoznao. Tek tada sam shvatio da je to Realov predsjednik. Čestitao mi je na utakmici i rekao da mogu doći u Real kad god poželim.

Da netko iz svlačionice nije rekao za to, Ivan bi o tome šutio “da ne ispadne kako se hvali”. Dobro raspoloženje ubrzo se promijenilo. Dinamo u skupini s Realom, Lyonom i Ajaxom nije imao šanse. Ostao je bez boda, uz rekordnu gol-razliku 3:22. Posebno je “peklo” 1:7 od Lyona.

Lider svlačionice

– Zbog tog poraza pet dana nisam izašao iz kuće! Uh, nadam se da nam se više nikada neće ponoviti takva utakmica.

U prvenstvu je vratio samopouzdanje, dobro je branio pa ga je bivši izbornik pozvao i na Europsko prvenstvo. Početkom nove sezone promijenilo se puno u Kelavinoj karijeri. Dolaskom Igora Štimca za izbornika, Kelava je izgubio mjesto trećeg vratara u reprezentaciji.

– Nitko nije prekrižen, svi imaju šansu, ako se izbori, Kelavu ću opet zvati – tvrdio je izbornik nakon što ga je izbrisao s popisa.

Kraj ljeta vratio je osmijeh na lice Dinamova vratara. Dinamo je drugi put ušao u Ligu prvaka, kapetan je opet bio jedan od najzaslužnijih za taj veliki uspjeh. Ali u skupini nije počelo dobro. Za Kelavu pogotovo u drugom kolu, pri porazu od imenjaka iz Kijeva (0:2). Mnogi su ga označili kao krivca za drugi gol Kijevljana. U njegovu obranu tada je stao i sad već bivši trener Ante Čačić.

– Stalno se potencira ta njegova igra nogom. Ne bih svalio krivnju na njega, Kelava nije krivac za drugi gol Dinama. Lopta nije ni smjela doći do njega, ranije ju je netko od igrača trebao ispucati – rekao je tada Čačić.

Liga prvaka sve više je odmicala, a Dinamo je kao i prošle sezone nizao poraze. Ne toliko visoke, ali do posljednjeg kola, za razliku od prošle sezone, nije uspio ni gol zabiti. Visilo je kao mač igračima iznad glave da izjednače rekord Anderlechta, koji u dvije sezone Lige prvaka nije uspio osvojiti ni bod. Kelava je tada reagirao kapetanski.

– Sve ćemo učiniti da više osvojimo taj bod. Dosta je bilo toga, s igračima ću organizirati sastanak, na njemu ćemo se pripremiti da osvojimo barem bod – rekao je u “kriznim” trenucima Kelava.

Došla je i ta posljednja utakmica i gostovanje kijevskog Dinama. Modri su bili bolji, trebali su zabiti, ali po neviđenom nevremenu i “krpama” od snijega, ukrajinska momčad ipak je povela. Ostalo je još dvadesetak sekundi prvog poluvremena kad je Jarmoljenka pomazila sreća. Pucao je iz voleja, lobao Kelavu, lopta se odbila od vratnice pa od Kelave u gol. Nesreća na kakvu je svaki Dinamov navijač tijekom godina već navikao. Kapetan je tada opet uzeo stvar u svoje ruke. Na sebe je preuzeo teret, igračima u svlačionici održao motivacijski govor i Dinamo se ipak spasio. Krstanović je u sudačkoj nadoknadi vremena iz kaznenog udarca zabio za 1:1. Dinamo ipak nije “skinuo” neslavan Anderlechtov rekord od 12 utakmica u Ligi prvaka bez osvojenog boda.

Vidjelo se po slavlju poslije tog boda koliko je igračima to značilo. Kelava je poveo igrače u pozdrav malobrojnim navijačima na tribinama, Zdravko Mamić sve je igrače pozvao u klub na “prigodno” slavlje. Plavi su u Ligi prvaka doživjeli pet poraza, a gotovo svi se slažu da ih je od nove blamaže spasio upravo Kelava.

– Mi pošteno radimo svoj posao. Može misliti što god tko hoće, ali mi svoj posao radimo pošteno. A za neke stvari nismo ni krivi. Želimo najbolje, ali imamo nesreću, primimo neki glupi gol, pa ti onda stiži, miško moj. Pogotovo u Ligi prvaka.

Dinamovu čast branio je i na splitskom Parku mladeži. Plavi su izgubili, a u suparničkoj svlačionici počeli su pjevati pogrdne pjesme. Dok im nije ušao Kelava:

– Dečki, budite veliki u pobjedi, ali pokažite malo poštovanja prema mom klubu čiju vrpcu ponosno nosim.

Nije tražio incident ili “frku”, samo poštovanje... I uz takav pošten odnos je krajem godine za “čestitku” dobio informaciju da u klubu razmišljaju o novom vrataru. Iako tek treba ući u najbolje vratarske godine, iako je domaći dečko koji najbolje zna što znače Dinamo i Zagreb. U maksimirskom klubu često su u povijesti upravo takve “čudne” igrače najmanje cijenili. Kelava je jednom na pitanje o novom, podebljanom ugovoru, “šokirao”:

– Zadovoljan sam i ovime što imam. Dinamo mi je u karijeri dao sve, bilo bi nepošteno od mene sad zahtijevati još i više.

Voli Liverpool, cijeni i Bayern, iako tvrdi da o inozemstvu nikada nije razmišljao.

– Da biste postali vratar svjetskog kalibra, morate biti najmanje 30 posto bolji od domaćeg. A to nije baš jednostavno. Ma o odlasku u inozemstvo uopće ne razmišljam. Pogotovo nakon što smo se dvaput plasirali u Ligu prvaka. Dinamo je moj klub, a u Zagreb nam dolaze najveće momčadi i najveći svjetski igrači – razmišlja kapetan.

Američki nogomet fantazija!

Pogotovo nakon što mu je i klupski suigrač postao najbolji prijatelj Domagoj Vida. S njim i s Mateom Kovačićem druži se najviše. Uz Keletovo ime nije vezan nijedan incident, nijedan skandal. Nije zaboravio prijatelje iz djetinjstva, iz kvarta. I danas se druži s njima. “Fensi” mjesta, za razliku od nekih suigrača, ne zanimaju ga. Skroman i jednostavan, najviše uživa u krugu obitelji. Supruga Matea prije godinu i pol rodila mu je kćer Miju.

– To je neopisivo, kako je to lijep osjećaj. Svaki Mijin pogled za mene ima poseban značaj.

Svaki slobodan trenutak provodi s njom, ne odvaja se od nje. Nekoliko je puta morao spavati u dnevnom boravku.

– Ma to je stvarno bilo rijetko, Mia je jako dobra curica. Lako je uz nju, ona mi je sve u životu i sad mi preostaje samo biti usredotočen na treninge i utakmice.

Iščekivao je Kelava ovu zimsku stanku. Gotovo cijeli odmor provodi u SAD-u. Nije mu prvi put, ljubitelj je “američkih” sportova, bio je na utakmicama hokeja, košarke, američkog nogometa...

– New York je stvarno čudo. Najviše me iznenadio američki nogomet, to je fantastično, vrijedi pogledati.

Nakon odmora slijedi, čini se, još jedno dokazivanje...

Ključne riječi

Komentara 1

DU
Deleted user
19:35 04.01.2013.

Debelog Kilavu je davno tribalo potirati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije