Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 193
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Superkombinacija, 7. mjesto

Dogodilo se i to: Postolje bez Ivice Kostelića!

Ivica Kostelic
Reuters
05.02.2012.
u 18:03

Ivica Kostelić je osvojio je sedmo mjesto u superkombinaciji koja se vozila u Chamonixu. Naš je skijaš došao do novih bodova te tako povećao prednost u ukupnom poretku Svjetskog kupa pred Austrijancem Hirscherom

Pod Mont Blanc je Ivica Kostelić stigao siguran da će pokupiti bodove u superkombinaciji, bez obzira na dva slaba spustaška plasmana dva dana ranije. Nije ni čudo, pa u posljednjih sedam kombinacija, u razdoblju od pune dvije godine, pobijedio je u čak njih šest! Jedino ga je Christof Innerhofer uspio pobijediti lani u Banskom.

I činilo se da sve ide prema planu u mondenome skijalištu gdje su održane prve Zimske olimpijske igre prije 88 godina...

U prvoj spustaškoj vožnji superkombinacije Ivica Kostelić kasnio je 2.81 sekundu za Romedom Baumannom, a kako je već u dva navrata ove sezone u kombinacijama u Wengenu i Kitzbühelu nadoknađivao i do tri sekunde zaostatka sjajnim slalomima, činilo se da je stvar nadoknadiva. I Ivica je bio siguran u sebe.

– To je to što mi je trebalo, korektna vožnja u spustu, a sad se mogu okrenuti slalomu – komentirao je nakon spusta prvi skijaš svijeta.

Stazu je postavio Gips

U prilog mu je išlo i što je kolce za slalom zabio njegov trener Ante, što mu je također išlo “na skiju”. Međutim...

Neposredno nakon što je krenuo iz startne kućice pogriješio je na gorenjem dijelu staze, a zatim mu je dugo trebalo da uhvati pravi ritam... Vrijeme je curilo, a u cilj je ušao s trećim vremenom slalomske vožnje. I to u konkurenciji u kojoj nije bilo najvrsnijih slalomaša. Skije, umor, gležanj, pritisak... Sve je to utjecalo na Hrvata. Najviše ipak pritisak, jer računao je da će u Chamonixu odskočiti od vjernog pratitelja Marcela Hirschera, uzeti svih 100 bodova, ključnih u utrci za Veliki kristalni globus.

Međutim, slijedilo je razočaranje, zauzeo je “tek” sedmo mjesto sa zaostatkom od 1.44 za pobjednikom Romedom Baumannom. U redu, stiglo je novih 36 bodova, ostao je vodeći skijaš svijeta, no njegove utrke polako prolaze, a dolaze one u kojima Marcel Hircher može nadoknaditi razliku (Hrvat 941 – Austrijanac 825).

Treba uzeti u obzir da se vozilo u ekstremnim uvjetima, ujutro je termometar u cilju pokazivao čak 24 Celzijeva stupnja ispod ništice, trebalo je nositi i vrpce za lice i maske. Nije išlo ni Natku Zrnčiću-Dimu, lani je uz Ivicu zajedno stao na postolje upravo u ovoj utrci. Sada tek 25. mjesto (+4.44 sekunde zaostatka).

Brigović skuplja iskustvo


– Loše... U spustu sam kiksao, nisam uspio ući u prvih 30, pa je puno lakše odvoziti i slalom. Spustom sam također nezadovoljan. Ukratko, bila su to dva loša nastupa – realan je bio Natko.

Loš dan za Hrvate upotpunili su Tin Široki, koji je odustao na spustu, Dalibor Šamšal odustao je na slalomu, a razveselio je mlađahni Sebastian Brigović (19) sa 37. mjestom (+9.65). On čini tek prve korake u Svjetskom kupu, ali se za razliku od starijih kolega i doveze do cilja...

Mancuso slavila na -20 stupnjeva u Garmischu

Julia Mancuso pobijedila je na superveleslalomu na Kandaharu u Garmischu. I inače je sjajna u toj disciplini, najgori rezutlata u godini dana bilo joj je osmo mjesto prošlog siječnja. Čak je na istom mjestu lani uzela i srebro u Super G utrci. Pomoglo joj je i to što su dvije vodeće u svjetskom kupu Lindsey Vonn i Tina Maze odustale od utrke. I djevojkama je bilo hladno, one su vozile na -20 stupnjeva Celzijusa.

– Staza je bila zaista brza, znala sam da ću se morati baciti na glavu, prijeći svoju granicu želim li biti na vrhu. Eto, to je tajna. Spustiti se što brže mogu, koja god bila cijena – objasnila je Amerikanka. Druga je završila Austrijanka Anna Fenninger, a treća Tina Weirather iz Lihtenštajna.

Rezultati, Chamonix, superkombinacija
:

1. Romed Baumann (AUT) 2:56.10

2. Alexis Pinturault (FRA) +1.10

3. Beat Feuz (ŠVI) +1.10

7. Ivica Kostelić (HRV) +1.44

25. Natko Zrnčić-Dim (HRV) +4.44

Tin Široki odustao je na spustu, Dalibor Šamšal odustao je na slalomu, a razveselio je mlađahni Sebastian Brigović (19) sa 37. mjestom (+9.65)

Poredak, superkombinacija
:

1. Ivica Kostelić (HRV) 236

2. Beat Feuz (ŠVI) 220

3. Romed Baumann (AUS) 145

10. Natko Zrnčić-Dim Igrač (HRV) 80

39. Tin Široki (HRV) 2

Poredak, ukupni
:

1. Ivica Kostelić (HRV) 941

2. Marcel Hirscher (AUT) 825

3. Beat Feuz (ŠVI) 793

4. Didier Cuche (ŠVI) 639

5. Aksel Lund Svindal 631

Komentara 46

CR
crocro
12:37 05.02.2012.

Spust je velo brza skijaška disciplina. Ivica želi prioritet staviti na slalom i kombinacije, a na ostalim ako se koji bod zalomi. Neće ništa prepustiti slučaju eventualnog rizika. Divljati na spustu kako bi se progurao među 30 nije baš prihvatljiva opcija. Pogotovo ako Ivica ima ostale kvalitete kao najbolji na svijetu. Osim toga stavljati se u rizik u godinama koje ima Ivica, eventualno pasti i ozlijediti se, on zna da gubi sve. Kada bio on bio na početku karijere, da ima 20 godina, njegovo upuštanje u brze discipline bilo bi razumljivo. Mislim da Ivica sam diktira svoje sudjelovanje u pojedinim disciplinama i da nisu skije krive za njegovo neuspjeh u spustu. On je pametan, ima iskustva i dobro zna što radi. Ništa nije slučajno. Ako ovako pametno nastavi, veliki kristalni globus je njegov. A svi dobro znamo kakoliko je ozljeda preživio a kako je to biti ozlijeđen on najbolje zna. Zato moramo spustiti loptu na zemlju i prepustiti Ivici da sam odlučuje o svemu. A on to zna najbolje.

OB
-obrisani-
12:52 05.02.2012.

Ivica ima daleko najgore skije za brze disipline i ne bih se čudi da ga ta firma sabotira u korist austrijskih skijaša.Za to vrijeme koje on postiže,dovoljne su mu i skije iz standardne ponude bilo koje firme.

DU
Deleted user
12:19 05.02.2012.

Ovo je sramota. Toliko iskustvo a uvjereno deklasiran u spustu, utrku iza utrku. Ne moze nitko da me uvjeri da je to manjak kvalitete. Cak i svedski eksperti kazu da vozi dobro, bez gresaka. I zasto onda zaostaje vise nego 2,5 sekundi svaku utrku? Naravno da su skije krive. S istim skijama koji imaju austrijanci bio bi on u prosjeku najmanje za sekundu brzi u svaku utrku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije